Refacerea Institutului de Boli Cardiovasculare Iași va necesita circa 10 milioane de euro

Banii vor fi alocați de la guvern, printr-o ordonanță de urgență, după ce ministrul Sănătății va înainta premierului un memoriu, pe baza unei liste cu cheltuielile necesare, întocmită de conducerea unității medicale și autoritățile județene.

 

Valoarea pagubelor produse de incendiul produs saptămâna trecută la Institutul de Boli Cardiovasculare Iași este de aproximativ 10 milioane de euro, reprezentând atât aparatura și dispozitivele medicale distruse de flăcări, cât și daunele provocate de fumul care a inundat saloanele și restul clădirii și de apa folisită de pompieri pentru stingerea flăcărilor. Va fi nevoie, așadar, de lucrări compexe de refacere a saloanelor și cabinetelor afectate, de înlocuirea mobilierului distrus, dar și de achiziția de aparatură nouă, necesară în special în blocul operator al unității medicale, care a fost cel mai grav afectat.

Suma necesară este una prea mare pentru a putea fi asigurată de Consiliul Județean Iași, în administrarea căruia se află unitatea medicală, și din această cauză s-a apelat la ajutor guvernamental, ținând cont și de faptul că institutul de la Iași deservește pacienți din toată zona Moldovei, având o importanță capitală.

În cadrul unei întâlniri pe care reprezentanții administrației județene, împreună cu managerul institutului, dr. Grigore Tinică, au avut-o cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a stabilit că suma necesară refacerii unității medicale va fi alocată din fonduri guvernamentale, printr-o ordonanță de urgență.

 

Potrivit președintelui CJ Iași, Maricel Popa, în urma discuției cu premierul și ministrul Sănătății „avem asigurări că Institutul de Cardiologie din Iaşi va primi finanţare prin ordonanţă de urgenţă în vederea refacerii după incendiu. S-au înaintat mai multe variante şi considerăm că ar fi nevoie de aproape 10 milioane de euro, sumă pe care Ministerul Sănătăţii a luat-o deja în calcul, iar zilele viitoare se va decide de comun acord care este cea mai bună dintre soluţiile prezentate”, a declarat Popa, menționând că unitatea medicală nu trebuie sub nicio formă să își înceteze activitatea în această perioadă, fiind necesar ca aceasta să funcționeze chiar și la cota de avarie.

Pentru început s-a găsit o soluție pentru pacienții cu infarct care, la acest moment pot fi primiți și tratați în cadrul institutului. În acest sens, au fost amenajate încăperi în care să poată fi asigurat actul medical, însă activitatea de chirurgie cardiacă va rămâne suspendată în continuare, pentru o vreme, dat fiind că blocul operator a fost distrus aproape în proporție de sută la sută în urma incendiului.

Pacienții care erau programați pentru operații în această perioadă au fost reprogramați, iar cazurile grave, care necesită intervenție chirurgicală de urgență, sunt direcționate către alte centre din țară, până la remedierea situației.

 

Sursa: Ziaruldeiasi.ro

Se lucrează la întocmirea unei liste cu întreg necesarul de reparații, care va fi apoi transmisă ministrului Sănătății, pentru a fi inclusă într-un memoriu adresat primului ministru în vederea acordării sprijinului financiar necesar.

Sorina Pintea a precizat că „de azi s-a reluat activitatea pe partea de cardiologie, cardiologie intervențională și terapie intensivă, însă pentru partea de chirurgie, lucrurile vor mai avea de așteptat, fiind necesară refacerea completă a sălii de operații, dar și completarea echipamentului necesar”.

Cauzele care au dus la producerea incendiului nu au fost încă stabilite, însă ipoteza cea mai plauzibilă indică supraîncălzirea instalației electrice învechite sau producerea unui scurt circuit la nivelul acesteia.

Din fericire, incendiul nu s-a soldat cu victime, asta și datorită eforturilor personalului medical care s-a implicat în evacurarea de urgență a 18 pacienți aflați în stare critică, dintre care cinci erau intubați sau ventilați mecanic. Concomitent au fost mutați și ceilalți pacienți internați în spital, astfel că niciunul dintre ei nu a avut de suferit în urma incendiului.

Un angajat al spitalului și managerul Grigore Tinică au suferit intoxicații ușoare, după ce au inhalat fum și gaze toxice, ambii având nevoie de îngrijiri medicale.

 


Adaugati un comentariu


 

*