Regal stiintific la Congresul National de Chirurgie

7 iunie 2016 | 5 comentarii |

Alaturi de nume de referinta ale chirurgiei europene, medicul buzoian Marius Anastasiu a prezentat doua lucrari care au suscitat un interes deosebit din partea medicilor romani si straini prezenti la manifestarea stiintifica si a moderat una dintre sesiunile de Trauma, in care au conferentiat profesori de la universitati de prestigiu din Franta si Italia.

 

Congres CNC 2016

Congres CNC 2016

Dupa patru zile de sesiuni stiintifice de mare actualitate, in cadrul celui de-al XXVIII-lea Congres National de Chirurgie (CNC) din acest an, la care au participat peste 1.300 despecialisti romani si straini, se poate spune  ca intentia de „diseminare continua a informatiilor si imbunatatirile considerabile aduse procedurilor chirurgicale, prin dezbaterea unor subiecte de actualitate din domeniu” si-au atins scopul.

Asa cum a spus chiar presedintele manifestarii stiintifice, Prof. Dr. Mircea Beuran, Congresul a reunit „personalitati nationale si internationale, elite ale chirurgiei reprezentand toate specialitatile chirurgicale, care au impartasit din experientele lor, oferind o ocazie excelenta de a avea acces la informatii valoroase”.

Au fost prezentate 570 de lucrari stiintifice, congresul avand mai multe sectiuni, care au cuprins toate patologiile, din perspectiva prezentului, dar si a viitorului. Mesele rotunde organizate de SRC s-au concentrat pe strategiile chirurgicale ale viitorului, sesiuni pro si contra.

 

E. Voiglio, K. Slim, V. Dubuisson, M. Anastasiu

E. Voiglio, K. Slim, V. Dubuisson, M. Anastasiu

Congresul National de Chirurgie a avut ca tema generala „Chirurgia de azi, chirurgia viitorului”, propunand astfel participantilor un bilant al noilor cuceriri tehnologice, dar si o previziune a viitorului in acest domeniu al elitelor din medicina.

Au fost prezentate tehnologii de avangarda in chirurgie – alternative la chirurgia robotica, minilaparotomia si educatia chirurgicala, s-a discutat despre surprize si accidente in chirurgia endoscopica.

In cadrul unei sectiuni de chirurgie militara s-a pus accent pe conduita medicala in razboiul modern, plagile vasculare la ranitii din teatrele de operatiuni, experienta fortelor aeriene romane din ultimii zece ani privind evacuarea medicala aeriana pe distante lungi a pacientilor critici, armele biologice si bioterorismul. „Una din temele prezentate de Prof. Eric Voiglio (Franta) – «Gestionarea medico-chirurgicala a victimelor din atentate» – a suscitat un interes deosebit prin prisma noilor amenintari la care este expusa comunitatea europeana dar si prin recomandarile propuse, aplicabile si in situatii catastrofice majore sau accidente colective cu numar mare de victime”, a precizat pentru SanatateaBuzoiana.ro, Dr. Marius Anastasiu, comoderator al secitunii de Trauma in cadrul careia a fost prezentata lucrarea.

 

Prof. Mircea Beuran

Prof. Mircea Beuran

Intre temele de mare interes s-a aflat si prezentarea teoretica a noii tehnici de corectare a bolii de reflux gastroesofagian fara taietura, iar in aceasta saptamana, la Spitalul de Urgenta Floreasca vor fi efectuate primele interventii de acest tip, in cazul a 10-12 pacieti, la care vor participa medici romani si din SUA, dupa cum a precizat profesorul Beuran.

Presedintele Societatii Romane de Chirurgie a explicat ca, practic, endoscopul patrunde prin gura si coboara in esofag, stomac, si, impreuna cu dispozitivul Esophyix Z se fixeaxa in jurul cardiei, unde se efectueaza actul chirurgical de reconstructie a mucoasei valvei la nivelul cardiei. Initial, boala de reflux esofagian se corecta prin chirurgie clasica, apoi laparoscopic. „Comparativ cu aceste metode chirurgicale, noua metoda ofera pacientului multiple avantaje: pierderile de sange sunt zero, riscul de infectii este mult redus si perioada de refacere a pacientului scade in mod considerabil. Noua metoda se adreseaza unei patologii selective, in boala de reflux esofagian, hernie hietala sub doi centimetri etc.”.

 

M. Anastasiu si F.Stagnitti, presedinte SICUT

M. Anastasiu si F.Stagnitti, presedinte SICUT

In cadrul sesiunilor stiintifice, medicul buzoian Marius Anastasiu a prezentat doua lucrari. Prima dintre ele – „Respitalizarea non-programata dupa chirurgia colo-rectala (studiu retrospectiv monocentric al factorilor de risc)constituie „o variabila obiectiva ce reflecta complicatiile secundare sau tardive dar si costurile suplimentare ale interventiei initiale, putand fi asimilata unui indicator de calitate a terapiei chirurgicale”, explica Dr. Anastasiu pentru SanatateaBuzoiana.ro.

A doua comunicare – „Patternul erorilor contributive la mortalitatea pacientilor politraumatizati” – a avut audienta maxima si a declansat dezbateri, opinii si comentarii pe o problema de multe ori plasata „in spatele cortinei”, dar „care exprima o realitate de loc neglijabila in toate tarile occidentale si impune un audit profesional corect cu analize periodice interdisciplinare si respectarea protocoalelor specifice”, dupa cum explica insusi medicul buzoian.

 

Dr.Marius Anastasiu alaturi de invitatii straini

Dr. Marius Anastasiu alaturi de invitatii straini

Intre temele sustinute de invitatii straini, comunicarea prezentata de Prof. Karem Slim (Franta) a propus o schimbare radicala a managementului terapeutic post-operator prin masuri de reabilitare accelerata, renuntand la gesturi inutile (sondaje, drenaje) si mobilizand precoce pacientul chiar in primele 24 de ore dupa operatie.

Delegatia italiana a SICUT, formata din profesorii Franco Stagnitti, Stefano Miniello si Eugenio Cucinotta a prezentat teme din domeniul Chirurgiei de urgenta si Damage control in traumatologia majora viscerala.

Profesorii Abe Fingerhut si Vincent Dubuisson (Franta) au suscitat interes si dezbateri aprinse prin teme precum: Tratamentul leziunilor majore ale vaselor intra-abdominale si Reconstructia digestiva in fistulele aorto-duodenale.

Cele doua sesiuni de Trauma viscerala sustinute de invitatii straini ai SRCUT au constituit punctul forte de interes al Congresului National de Chirurgie 2016, atat prin tematica propusa, cat mai ales prin expertiza profesionala a comunicatorilor”, a concluzionat dr. Marius Anastasiu.

Pe agenda celui mai important eveniment stiintific chirurgical al anului s-au aflat si a V-a editie a Congresului Societatii Romane de Chirurgie de Urgenta si Trauma, Conferinta Nationala a Societatii Studentesti de Chirurgie din Romania si Conferinta Asistentilor Medicali din Romania.



Comentarii (5)

  1. Radu Roxelana spune:

    Un om minunat, medic exceptional! Felicitari!

  2. Jenica Dumitru spune:

    Felicitari si cat mai multe realizarii !

  3. Gela Camelia Dragan spune:

    Felicitari d-le doctor ca faceti parte din elita chirurgiei mondiale, deosebit respect pentru munca pe care o depuneti!!!

  4. Georgeta G. spune:

    Felicitatari, domnule doctor Anastasiu!

  5. Daniel Ionuț Todoran spune:

    Tot respectul pentru domnul doctor Anastasiu!

Adaugati un comentariu


 

*