Reluarea programului de ferilizare in vitro ar putea opri scaderea ratei natalitatii

Aceasta este opinia presedintelui Asociatiei Romane de Reproducere Umana, ca reactie la datele ingrijoratoare furnizate la inceputul acestei luni de Institutul National de Statistica, cu privire la scaderea dramatica a populatiei Romaniei.

 

maternitateLa inceputul acestei luni, va prezentam un raport al Institutului National de Statistica, potrivit caruia populatia Romaniei a scazut in cursul anului trecut sub pragul de 20 de milioane, printre principalii factori determinanti numarandu-se si scaderea ratei natalitatii. Acelasi raport arata ca in 2013, in Romania s-au nascut cei mai putini copii dupa cel de doilea razboi mondial, numarul total al nou-nascutilor veniti pe lume fiind mai mic de 180.000.

Desi statistica este una foarte ingrijoratoare, se pare ca ea nu a avut un ecou prea puternic in randul autoritatilor, care nu au venit cu o reactie oficiala in acest sens, preferand sa treaca peste acest subiect cu vederea, asa cum au facut-o chiar si prinsipalele surse media.

O prima reactie a venit insa zilele trecute, nu din Romania, asa cum ar fost normal, ci din Grecia, de la Salonic, acolo unde a avut loc cea de-a doua editie a Congresului stiintific organizat de Asociatia Elena pentru Medicina Reproductiva.

 

Dr. Radu Vladareanu

Dr. Radu Vladareanu

Ce-i drept, semnalul de alarma nu a venit din partea grecilor ci din partea medicului Radu Vladareanu, presedintele Asociatiei Romane de Reproducere Umana, care a participat la lucrarile congresului. Cu aceasta ocazie, medicul roman a abordat problema natalitatii tot mai scazute din Romania, care anul trecut a atins minimul istoric al ultimului sfert de secol, prezentand chiar si o solutie ce s-ar putea dovedi viabila pentru stoparea sau macar incetinirea acestui proces. In opinia sa, aceasta solutie ar fi reluarea programului gratuit de fertilizare in vitro si transfer embrionar, program prin care au venit pe lume 350 decopii.

„A fost programul gratuit de fertilizare in vitro si transfer embrionar al Ministerului Sanatatii prin care au fost adusi pe lume 350 de copii cu un milion de euro, adica echivalentul a jumatate de kilometru de autostrada. Programul de fertilizare in vitro trebuie reluat. Am semnalat problema accesibilitatii la acest program, care sa nu coste, pentru ca sunt niste sume foarte importante, pe care multa lume nu le poate suporta”, a declarat, in cadrul congresului de la Salonic, medicul Radu Vladareanu.

 

fertilizare_in_vitroCu aceeasi ocazie, presedintele Asociatiei Romane de Reproducere Umana Asistata a mai precizat ca scaderera ratei natalitatii in Romania nu se datoreaza in principal infertilitatii, aceasta fiind o problema a carei incidenta nu este cu nimic diferita de cea din Europa sau din alte tari, iar o eventuala crestere a numarului de cazuri este doar rezultatul unei mai bune diagnosticari, si nu a unei sporiri a fenomenului. „Ceea ce putem spune este ca acum infertilitatea este mai bine diagnosticata, nu cred ca in crestere. Multe cupluri nu sunt infertile, dar nu mai au rabdare sa vada daca nu ajung la fertilitate naturala. In ceea ce priveste cauzele, acestea sunt in egala masura si masculine si feminine. Tehnicile de tratament au progresat foarte mult, dar la noi este problema ca avem foarte putine centre de fertilizare in vitro”, a mai precizat medicul Radu Vladareanu, completand ca in aceste centre costurile sunt prea mari pentru majoritatea cuplurilor. Acesta a mai mentionat ca in Romania se face de multa vreme fertilizare in vitro, dar nu in masa, ci doar in cele cateva centre, la care au acces doar cuplurile cu o situatie financiara peste medie, acesta fiind un alt argument pentru care considera oportuna  reluarea programului national de fertilizare in vitro.

 


Adaugati un comentariu


 

*