Renuntarea la micul dejun creste riscul de ateroscleroza

7 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Studii recente au relevat faptul ca renuntarea la aceasta masa, considerata ca fiinf cea mai importanta din zi, dubleaza riscul de a dezvolta arteroscleroza.

 

Un grup de cardiologi americani au dat recent publicitatii rezultatele unui studiu, care confirma o data in plus importanta prezentei micului dejun in alimentatia zilnica. Asa dupa cum se arata intr-un articol pe aceasta tema, publicat intr-o revista de specialitate, cercetatorii au ajuns la concluzia ca renuntarea la micul dejun sau o alimentare slaba la inceputul zilei dubleaza riscul de a dezvolta arteroscleroza, o afectiune ce consta in ingrosarea peretilor arterelor si care poate fi fatala.

Cercetatorii au monitorizat timp de sase ani un numar de 4.000 de angajati care desfasurau activitati de birou, locuiau in Spania si aveau varste medii. Un sfert dintre ei obisnuiau sa serveasca un mic dejun bogat, asigurandu-si cel putin 20% din totalul caloriilor zilnice din aceasta masa, insa cei mai multi dintre voluntari – 70% – isi asigurau prin micul dejun doar intre 5% si 20% din caloriile zilnice, iar 3% nu mancau nimic sau aproape nimic la micul dejun.

Voluntarii din ultimul grup tind sa aiba obiceiuri alimentare in general mai putin sanatoase si o prevalenta mai ridicata in ceea ce priveste prezentarea factorilor de risc cardiovasculari – au constatat, la final, autorii studiului.

 

Aceleasi persoane au, de asemenea, cea mai mare circumferinta la nivelul taliei, un indice de masa corporala si niveluri ale tensiunii arteriale, lipidelor si glucozei dintre cele mai mari.

Utilizand ultrasunete pentru a repera eventuale depozite de grasime depuse pe artere sau semne precursoare ale maladiei, cercetatorii au remarcat ca persoanele care isi asigurau, prin micul dejun, mai putin de 5% din aportul caloric zilnic recomandat, prezentau, in medie, de doua ori mai multe acumulari de grasimi in artere in comparatie cu persoanele care serveau in fiecare dimineata un mic dejun bogat in calorii. Acest risc crescut a fost remarcat in mod independent fata de alti factori de risc precum fumatul, colesterolul marit sau inactivitatea fizica.

Studii precedente au asociat micul dejun sanatos cu starea buna de sanatate, caracterizata in special printr-o greutate mai mica, un regim de viata echilibrat si riscuri mai mici in privinta colesterolului, tensiunii arteriale si diabetului. Renuntarea la micul dejun a fost asociata insa cu o probabilitate mai mare de a dezvolta o maladie coronara.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*