REPORTAJUL DE DUMINICA: Miraculosul fruct al verii

14 iunie 2015 | 0 comentarii |

Pepeni rosii care cresc mai ceva ca Fat -Frumos din poveste si sunt mai precoce decat au fost in vreo vara pana acum.

 

pepene rosu-copilAstazi, ne relaxam si poftim! Dam frau dorintelor de a manca o felie de pofticios rosu si inchidem ochii… ar mai fi de asteptat vreo 10-11 zile!

Anul acesta putem sa facem cura cu pepeni de Pogoanele mai devreme cu cel putin doua saptamani! Sper ca gandul si dorinta sa duca tot la sanatate! Asa recomanda medicii, dar tot ei ne atentioneaza sa vedem cine este fermierul de la care cumparam pepeni si cum cultiva el acesti deliciosi.

Nu cred ca putem sa ajungem cu investigatia in camp decat daca ne permitem timp si cheltuieli conexe! Pana atunci, il credem pe intermediarul care, de fapt, vinde pepenii in piata. Si mancam cu increderea oferita de el, caci nu exista fruct mai potrivit pentru vara caniculara decat zemosul pepene rosu, care ne potoleste setea si ne incanta cu savoarea-i proaspata si gustul de un dulce inconfundabil!

 

suc de pepene rosuSi, asa cum ne recomanda medicul, ne facem cura de pepeni in fiecare vara. Pentru ca acest „fruct al ingerilor”, cum il numea Mark Twain, contine, pe langa mirosul specific si savoarea ce ne incanta papilele gustative, proteine, vitamine si numeroase minerale care fac din pepene un aliat al sanatatii noastre. El ne ajuta in lupta cu radicalii liber protejand vasele sanguine, cu stresul oxidativ (responsabil de inflamatiile din organism) si chiar cu numeroase tipuri de cancer, intre care cancerul de san, cel de col uterin, de prostata, pulmonar sau colorectal.

Tot el, pepenele, care de peste 5.000 de ani se cultiva, in 96 de tari si  1.200 de soiuri, ne scapa de durerile articulatiilor, previne formarea pietrelor la rinichi, ne ajuta in procesul de detoxifiere si slabire, in cosmetica si, mai nou, este supranumit „viagra naturala”…

 

camp pepeni 928Si saptamana aceasta sunt entuziasmata de ceea ce va scriu! Si scriu bucata de adevar pe care mi-am permis sa o identific in campia Baraganului. Si mai zic, asa cum vad cu ochii proprii, ca tinerii nostri s-au pus pe treaba, invata tehnologii moderne si profitabile si renunta la munca inutila cu care i-au invatat parintii, de mici. Modelul lor, obiditi in fiecare vara de sapa neaducatoare de bani, nu mai este in trend in 2015.

In fapt, nu are rost sa generalizez. Cine vrea cu adevarat sa iasa din rand si sa se considere invingator trebuie, pe langa riscul asumat, sa stie cum este practica in Europa si sa bata palma cu cei puternici in plan comercial.

Pe cel mai naprasnic vant pe care l-am intalnit in anii recenti, am ajuns in plina campie. Parca mi s-a strans sufletul si s-a facut brusc, ghem. Am dat sa-l desfac, pentru a putea respira.

 

Mitica si Marian Caprita

Mitica si Marian Caprita

Efortul pe care oamenii de aici il fac pentru a supravietui incepe sa mi se para in afara oricarei politici guvernamentale. Cei de sus trebuie musai sa puna piciorul pe pamant, ca sa vada cum frige, cat de parasit este sau de verde pe alocuri, roditor sau ars, cat de desertificat este el, Baraganul Buzaului, sau cum pot face putini fermieri aur, din praf.

Nu aduc deloc laude, dar sunt cu adevarat surprinsa ca doi frati, unul de 30 de ani, Mitica, si celalalt de 32 de ani, Marian, ambii Caprita, au pariat ca traditia trebuie continuata la alt nivel.

Ghidul meu, Mitica, domnul profesor in cartea de munca, imi explica totul ca intr-un joc modern – pe nivele de pricepere: Eu, aici m-am nascut! Tata si mama, iar mai inainte bunicii, si inainte strabunicii si tot asa, pepeni au pus in camp! Iar eu asta am vazut acasa. De mic merg la piata si vand pepeni. Ani de zile am trait din pepenii romanesti. Acum, nici numele, darmite gustul lor nu-l mai stim… Am cultivat ani de zile soiurile noastre, dar acum, amandoi am lasat locurile de munca si toata ziua stam in camp.

 

pepeni altoiti - 929Pentru mine e ca un hobby, caci catedra a fost pasiunea adevarata, pe care insa am fost nevoit sa o abandonez si imi pare rau. Dar asta este… Din ceea ce facem aici, mancam! Cu totii!

Nu mai avem cum sa cultivam soiuri romanesti, pentru ca nu mai exista! Am zis asa… sa punem pepeni. Zis si facut!

La un moment dat au venit niste specialisti, cu opt ani in urma, cred. Ne-au adus niste seminte si ne-au explicat cum sa altoim pepenii. Am facut noi ca ei pe moment, dar am aruncat ghivecele altoite in fundul solarului. Din intamplare, la un moment dat, dar tarziu, am dat peste ei. Erau mari si frumosi si se intindeau cred ca de cinci ori mai mult decat ai nostri… Asa incepe Mitica sa spuna povestea, in timp ce rulam spre campul lor din Baragan.

 

P1070933Il suna pe Marian, care e la munca, acolo, cu oameni. Prasesc, plivesc sau uda, dupa caz. In agricultura e de munca mai mereu. Apar parloage numeroase, dar si fasii bine lucrate, verzi in totalitate si incarcate cu fructe rotunde si vargate. Ba vad si rulote, batrane Dacii sau masini mai noi si moderne. E semn ca proprietarii deja fac de paza la pepeni, ca sa nu-si vada munca disparuta, intr-o noapte.

Pai, ne mai si unim, sa avem grija lor, dar nu prea mai facem fata. Acum avem niste inamici mai mari decat oamenii: iepurii de camp si ciorile. Ciorile, pentru ca nu mai au de unde sa bea apa, gauresc pepenii. Iar iepurii isi ascut dintii in ei – ne strica, am calculat noi, la un hectar, chiar si opt tone de pepeni pe noapte. Am dat comanda de tunuri care fac zgomote mari, ca sa ii alungam. Ce sa facem? Ciorile sunt ocrotite de lege, iar iepurii s-au inmultit peste masura, cred ca nimeni nu mai cauta iepuri, sa vaneze!

 

Fratii Caprita - pepeni -927Incet, incet, din explicatie in explicatie, apare si Dacia de camp, a lor, acea masina care poate trece peste hopurile terenurilor nelucrate, in care se poate aseza lejer pompa pentru stropit, dar si uneltele de lucru ori pachetul pentru pranz.

Marian, domnul inginer agronom care a refuzat sa fie angajat la vreun holding, face si putina cercetare, dar mai ales munca masiva, pe tarlaua lor. Il gasesc la munca, deci. E tanar si cu zambetul pe buze. Vantul ii e totusi prieten. Daca n-ar fi, el atunci n-ar fi acasa, la Pogoanele, unde vantul bate de doua ori pe an, dupa cum zice razand, in sensul ca bate tot timpul. Noi nu ne vaitam, muncim! Am zis sa ducem mai departe traditia si sa facem munca putin mai usoara decat a fost a parintilor nostri. Am forat pentru apa de irigat si avem sistem economic de picurare pentru udat pepenii. Din soi olandez, desigur, pentru ca e productiv. Am pus, apoi, folie sub rasaduri si tunel deasupra, adica solar, ca in legumicultura. Tunelul face multi bani, pentru ca zoreste cu minim doua saptamani coacerea.

 

pepeni altoiti - 932Pepenii se dezvolta mai repede dupa ce ii altoim– continua inginerul sa imi explice. Facem altoiul pe o tulpina, pentru ca, practic, tulpina ramane de la un dovleac comun, rezistent! E un dovleac mai tare la coaja, pe care punem altoi de pepene de rasa, sa zicem plastic. Muncim tare mult, dar cand tragem linie zicem ca ramanem si cu ceva in buzunar. Locul e curat, pentru ca zi lumina stam de ei aici, iar fructele s-au ridicat la 5-6 kg deja. Pe 25 iunie, maxim 1 iulie gasiti fructele noastre in supermarket!

Casc ochii mari! Supermarket. Un baiat atat de tanr spune despre o retea de magazine. Curajos! E ceea ce viseaza orice fauritor de randuri cu sapa! Dar cine sa-l duca pe el in sueprmarket?! Noi avem contract cu Agricover, care da la marile lanturi de magazine de acest gen. Suntem obligati ca anual, 30 la suta din recolta, lor sa le-o vindem! Si am reusit. Altoim pepeni de vreo sapte-opt ani si e bine asa! E productie buna si merita sa spunem ca traim cat de cat bine!

 

Marian Caprita - 934Marian se uita lung, in spate … Trei baieti cam de varsta lui, dar zilieri la el au plecat la munca, in zare. Au gura mare, insa vantul le acopera spusele! E inca dimineata, iar vantul le da spor la ceea ce au de facut. Se va desertifica repede aici, daca raman parloaga terenurile. Noi le muncim! Am avut si al nostru si am mai luat si in arenda. Pamantul ne hraneste, daca ne purtam si noi bine cu el!

E semn bun! Daca doi baieti tineri vorbesc astfel despre pamant inseama ca agricultura Buzaului a depasit pragul de criza, de neputinta, de haos. Baietii acestia, fratii Caprita sunt un model si pentru mine.

As lasa condeiul si as incerca sa vad cum e sa obtin bani din munca pamantului. Daca as fi avut aceasta traditie in familie, in mod sigur nu as fi renuntat la ea. Curaj am, stiinta adaug, iar rezistenta in piata zic ca e calitatea a ceea ce obtin. Pepeni la sase kilograme la inceput de iunie, zic eu ca e performanta!

 

pepeniGandul ma duce la final de reportaj spre Florica, alta zona in care pepenii sunt regine ale verii. Oamenii de aici sunt insa disperati. Cele doua-trei randuri de dimineti inghetate de pe la sfarsit de martie le-a distrus speranta ca vor obtine bani din munca lor. Pepenii nu au rasarit, i-au cultivat a doua oara, dar dupa aceea nu a plouat.

Asa ca taranii acestia plang ca s-ar putea sa nu-si scoata nici cheltuiala cu samanta, nu mai pun la socoteala munca si cheltuielile cu aratul sau alte lucrari agicole!

Daca nu se intampla o minune, DN2 va fi pustiit in aceasta vara de privelistea minunata din iulie si august, in care verdele dungat te oprea din trafic pentru o portie savuroasa de sanatate adevarata, caci oamenii acestia chiar nu-si permit sa trateze cultura!

Un ochi rade, altul plange…

 


Categorii: Actual, Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*