REPORTAJUL DE DUMINICA: O sanatoasa lectie de voie buna si frumos!

9 august 2015 | 0 comentarii |

folclor 6Va spun adevarul adevarat! De mult nu am mai avut ocazia sa fiu atat de placut surprisa. Dansatori populari de pe patru continente au venit la Buzau sa ne dea o sanatoasa lectie de veselie, de voie buna si sa ne panseze sufletul mult prea amarat!

Fara sa stie, cele 13 echipe de dansatori din tot atatea tari au scos din inima romanului acea parte frumoasa, pe care in ultimii ani au ingropat-o taxele, impozitele, lipsa banilor si a hranei, dar si a asistentei medicale la timp. Romanul s-a obisnuit sa fie suparat, insa zilele acestea, daca s-a aflat intamplator, in trecere prin Buzau, sau localnic fiind, cu siguranta a avut momente de bucurie. Timp de cinci zile, plimbandu-se prin pietele publice ale orasului ori prin Parcul Crang a avut privilegiul de a redescoperi cat de fain ii poate fi el, sufletul, cand aude muzica buna si vede oameni atat de frumosi, de plini de energie, gata sa-i starneasca acea pasiune cu care de fapt el, romanul, s-a nascut…

 

festivalStrang din dinti, pentru ca nu-mi sta in fire sa laud, dar spun un BRAVO din toata inima organizatorilor Festivalului International de Muzica si Dansuri Populare Plaiurile Mioritei, inceput pe 6 august si care se va termina astazi, spre miezul noptii, cu cel mai frumos spectacol din cele patru zile.

In aceasta seara are loc Gala de premiere, iar pentru juriu a fost probabil destul de greu sa aleaga intre atatea culturi, atatea costume soi atatia dansatori minunati, pentru ca toate echipele au fost exceptionale.

Nu stiu daca au pariat ca va fi atat de frumos, insa conducerile Consiliului Judetean Buzau si Centrului de Cultura si Arta Buzau au desfasurat, in fata buzoianului care stie doar sa care sacose cu mancare si sa plateasca facturi, un spectacol extraordinar!

 

P1080174Au venit la Buzau, sa ne roage prin muzica si dans sa nu mai fim suparati, tineri din 13 tari ale lumii. Si-au pus cele mai frumoase costume populare si ne-au scos la dans. Au fost patru zile de spectacol inedit si de dovada ca si la noi se poate.

Una dintre echipele cu magnet la public a fost cea a Mexicului. Fetele si baietii, studenti la Medicina, Arte Frumoase, Arhitectura, grafica digitala si alte facultati din capitala Mexicului, asa cum spune Alejandro, liderul de grup al acestora, fac dansuri populare dupa orele de curs sau dupa orele de job, caci unii si lucreaza, astfel incat identitatea nationala sa nu se piarda. Mexicul, adauga coordonatorul, are cu ce sa iasa in lume, iar in Romania nu este pentru prima data. Romania este o tara fantastica, iar oamenii se inveselesc repede.

 

RomaniaPai, daca si strainii o spun, atunci… noi de ce tagaduim? Sa le spunem doctori acestor dansatori straini care inca zabovesc pe la noi si sa acceptam si in aceasta seara consultatia gratuita pe care ne-o ofera, astfel incat sa eliminam suferinta din suflet.

O lectie minunata de insanatosire a unui simtamant nascut sanatos, de care ar trebui sa nu ne despartim niciodata. Si mai ales sa nu-l tinem ascuns in cotlonul sufletului, sa-l lasam sa iasa la lumina si sa rada la soare, precum copilul cu parul balai din povestea lui Iona Creanga!

Asa ca, inainte de lasarea serii, sa ne ducem pasii catre Parcul Crang, pentru a bate pas croat sau rus, ori care ne-o placea pe moment. Si sa aplaudam deschis, caci muzica face minuni!

 

Adrian Petre si artisti buzoieni

Adrian Petre si artisti buzoieni

Gala de premiere este, poate, cea mai frumoasa zi din Festival. Iar pe directorul Centrului de Cultura si Arta Buzau, Adrian Petre, pe care atunci cand a fost cazul „l-am luat si de urechi, acum e momentul sa-l si felicitam pentru ca a reusit!

Spune ca deja incepe pregatirile pentru 2016 si ca a demarat negocieri cu Costa Rica si SUA, pentru prezenta la eveniment.

E de datoria noastra sa aducem mereu ceva nou in fata buzoienilor. Sa facem in asa fel incat sa reliefam corect si frumos identitatea nationala, dar sa-i scoatem in fata si pe acei oameni care inca stiu sa o pastreze. Facem parte din CEOF, organizatie internatiponala prin care aducem aceste echipe in tara. Avem tari aflate aici pentru prima data, ma refer la dansatori, insa vrem ca in fiecare an sa vina, daca se poate, echipe noi. Iar in ceea ce ne priveste, suntem acum in discutie sa mergem in Polonia, la un astfel de festival. Speram ca publicul nostru si turistii se vor obisnui cu astfel de evenimente. Turistii cei mai de pret, care apreciaza axceste evenimente, sunt chiar romanii care lucreaza afara si care acum sunt in Buzau, in concediu”, imi spune, printre picaturi, caci este extrem de ocupat, Adrian Petre.

 

festival buzauDansatorii populari au luat, la propriu, cu asalt strazile si pietele orasului. La intrare pe celebra Cuza Voda dau de echipa Algeriei. Dansatori foarte tineri, entuziasti si in costume diverse.

Suntem din nordul Africii, iar in echipa noastra sunt dansatori din nordul, estul si sudul Algeriei. Fiecare poarta costumul regiunii sale si va aducem dansul de acolo. Am fost inainte la Vaslui, acum suntem la Buzau si este foarte frumos. Mergem apoi la Galati. Noi suntem fericiti sa venim sa va dansam”, spune liderul de grup al acestei tari care a facut ca tobele mici, care in mod sigur poarta un alt nume, sa trezeasca la viata buzoienii din zona, iar in prima parte din zi, in mod clar sunt cateva sute de buzoieni care-si toaca timpul prin centrul vechi.

 

P1080166Inspre platoul Dacia, in acelasi timp, tinerii turci bat o alta toba. La propriu, imensa toba e batuta de un jurnalist, nestiutor insa de limba engleza. Liderul de grup de aici spune ca ei reprezinta scoala AGEM, din care fac parte mai ales profesori, oameni de afaceri si studenti, iar scopul lor este ca Turcia adevarata, prin esenta culturii vechi, sa nu dispara in mintea strainilor, caci „Turcia e frumoasa, ospitaliera, dar mai ales traditionala in bucatarie si in sala de dans”.

Frumos spus de brunetul turc oaches, care bate un pas leganat inspre vitrinele prea luxoase ale magazinului de langa platou. El si ceilalti cativa colegi din echipa sunt atat de veseli si uniti incat invitatia de a te prinde in dansul lor rotund nu poate fi refuzata. Incearca vreo cativa copii si domnite aflate in vacanta. E frumos!

 

IMG_3502Lasam dansul si muzica traditionala sa ne incante si in seara aceasta, in Parcul Crang. Muzica de calitate, costume inedite, ritmuri necunoscute sau familiare si oameni frumosi pe care ii vezi doar in documentarele bine platite pentru a fi realizate. Este, cred eu, vremea ca sanatatea noastra spirituala si culturala sa ne preocupe mai mult. Este momentul sa dam acestor evenimente sansa ca, de la un an la altul, sa se dezvolte si mai bine, si mai rapid si mai frumos.

Am vazut, ce-i drept, si cativa carcotasi care, vazand cateva dansatoare care pareau obosite (sau poate doar se relaxau), stand pe iarba din Crang, au gasit de cuviinta sa arate cu degetul catre organizatorii care nu le-ar fi oferit apa, dupa care au plecat acasa raspandind barfa. Aici, doctor nu mai poate fi muzica sau dansul, iar tratamentul nu mai poate fi gasit altundeva decat la farmacie!

 

Romania 1Am vazut insa multi buzoieni, mai ales batranei si tineri care au cantat si au dansat la unison cu artistii populari din cele 13 tari participante la Festival, pe parcursul celor patru zile de spectacol si veselie, fie in Buzau, fie la Ramnicu Sarat. Lor, inima le-a tresaltat de bucurie atunci cand au vazut si Ansamblul nostru, Plaiurile Mioritei, pe scena. Acesti tineri frumosi, care nu danseaza doar la sarbatori comunale si care stiu ca pot fi si ei, oricand, internationali acasa la colegii din Shri Lanka, din Turcia sau Polonia ori Germania.

Raman insa si doua lucruri mai putin frumoase. Buzoienii ar fi putut sa fie mai receptivi, sa afle mai din timp si mai ales sa p[articipe in numar mare la un astfel de eveniment. Acesta e unul. Al doilea se refera la Targul National de Mestesuguri amplasat cu tot cu mesteri si mese din lemn in Parcul Crang. Pe acesta din urma il spun cand ajung la mesteri, adica in urmatorul articol, caci aceste doua evenimente au fost prea faine ca sa nu le acordam spatiul necesar, in www.sanatateabuzoiana.ro.

 

GALERIE FOTO – multumim Madalinei Manolache pentru imaginile puse la dispozitie:


Adaugati un comentariu


 

*