REPORTAJUL DE DUMINICA: „Verde” pentru sanatatea pomilor

23 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Pomi@sanatateabuzoiana.roAu asteptat prima bruma serioasa, care sa dea atacul suprem asupra frunzelor prea verzi pentru jumatatea lui noiembrie. Si… a venit. Ba, au fost vreo cateva randuri bune de bruma, care au dus la eliberarea pomilor de frunze, semn ca e timpul plantarilor de toamna.

Pomicultorii spun ca e bine ca acum, dupa ce pamantul e acoperit cu strat gros de frunze, sa inceapa plantarile. Racirea temperaturii spala si bolile si daunatorii care stau pe sol si pe pomi si da liber gospodarului sa aduca in livada sa un pom sanatos care in cativa ani intra pe rod.

Si, pentru ca de vreo doua saptamani tot este vremea plantarii, DN 1B Buzau-Ploiesti se poate vedea un real tunel, de-a dreapta si de-a stanga, cu pomi facuti manunchi, asezati pe vreun carut de carat butelia, pe lazi sau in saci, in galeti sau pur si simplu lasati cu radacinile sub privirea posibilului cumparator.

 

Scoala de pomi de la Statiunea Istrita

Scoala de pomi de la Statiunea Istrita

Multi localnici din Sahateni si Ulmeni vand puieti de pomi fructiferi. Nu ofera certificat de calitate si nici nu sunt convinsi, de multe ori, ca vor reusi sa vanda ceea ce scot de prin cranguri sau poate din propria gradina, insa nu au nici pepiniere in care sa produca acest material saditor.

Inspectoratul Teritorial pentru Seminte si Calitatea Materialului Saditor ar trebui sa se autosesizeze in acest caz, pentru ca in mod sigur, spun pomicultorii, exista si reclamatii la sediul lor, cu privire la calitatea indoielnica a pomilor vanduti pe marginea drumului.

In zona nu exista „scoli de pomi” si localnicii nu pot oferi certificat de calitate asa cum pot da, spre exemplu, viticultorii din zona Breaza! Mai exista un argument: oamenii spun ca vand pomi cumparati de la Statiunea Istrita, situata in apropiere, insa pretul pe care ei il cer este de 8 lei, in timp ce statiunea vinde cu 15 si 20 de lei bucata, in acest an.

 

Luminita Pioara

Luminita Pioara

Asa ca… mai bine intram in statiune, pentru a vedea care este de fapt situatia plantarilor, cum este bine sa procedam si ce inseamna calitatea. Inginerul sef Luminita Pioara se afla intr-o discutie cu cativa pomicultori care cumpara, fara tagada, mar, prun si nectarin.

Avem mar din soiurile Generos, Florina, Top Red Delicious, Golden Delicious clona B, Fuji clona Naga Fu 12. Sunt soiuri rezistente la boli, probate de noi, in pepiniera. Portaltoiul este MM106. La par, in toamna aceasta vindem Monica, Butirra Hardy, Cure. Monica este foarte bun, e par de toamna, la fel si celelalte soiuri. Portaltoiul este Gutui CTS 212. Prun Stanley, Anna Spath, soiuri foarte productive si bune pentru consumul in stare proaspata, dar si pentru gemuri. Aici lucram pe portaltoi miroolan. Caisul are o paleta diversa toamna aceasta cu Dacia, Tudos, Pisana si Bergeron, ultimele doua fiind soiuri noi. Mai este CMBU, cea mai buna de Ungaria, toate pe mirobolan. Piersicul Springbelle, Red Top, Cardinal pe mirobolan si nectarin Delta, iar visinul Montmorency pe mahaleb. Toate aceste soiuri sunt verificate de noi, sunt productive, sunt sanatoase si pot intra in cultura din Romania, in sensul ca pot face fata la conditiile de clima actuale. Noi le spunem tot timpul oamenilor ca desi la noi costa, poate, cu cativa lei mai mult, noi le putem oferi certitudinea calitatii. Avem experienta, numai cu asa ceva ne ocupam. Nu spunem ca localnicii nu pot produce pomi de sadit, dar ei nu pot spune ca ii cumpara de la noi pentru a-i vinde ulterior. Cum sa-i dea cu opt lei daca i-au cumparat cu 15 sau 20 de lei?!?

 

Pomi-istrita@sanatateabuzoiana.ro1060246La Istrita, cercetatorii pomicoli au introdus la vanzare soiuri noi, dupa ce le-au studiat cativa ani in pepiniera. Mai mult, exista soiuri precum marul Fuji Naga Fu, adus la vanzare ca urmare a trendului oamenilor cu bani, mai ales la solicitarea celor care au auzit de acesta, de la prieteni. Soiul este japonez si se pare ca foarte productiv. In alti ani, la moda, pentru ca acesta este cuvantul, a fost Granny Smith – soiul de mar verde, mare si foarte crocant, pe care fetele de Dorobanti il preferau in curele de slabit. Moda se impune, in mod clar si la fructe, iar 2015 este al japonezului Naga Fu, dar si al cireselor de mari dimensiuni.

Avem deja vanzare de doua saptamani, aproape. Sunt clienti vechi si mai noi, care au auzit despre Statiunea Pomicola de la Istrita sau care pun pret pe calitate si vor pomi sanatosi, pentru livezi noi. Oamenii au inceput sa creada in fructele romanesti si in capacitatea solului nostru de a face fata la o astfel de cultura. Noi putem oferi si consultanta, mai apoi, sau la timpul plantarii. Stam de vorba cu oamenii si stim ce sa spunem! Ii invatam sa planteze si sa asculte cerintele unui pom, pentru ca doar asa vor obtine fructele pe care si le doresc,  pune punctul pe „i”, inginerul sef Luminita Pioara.

 

PuietiIstrita@sanatateabuzoiana.roSpecialistii de la Istrita ne invata ca epoca optima pentru plantarea pomilor este toamna, dupa caderea frunzelor si pana cu aproximativ doua saptamani inainte de ingheturile puternice. Avantajele plantarii in aceasta perioada sunt multiple: procentul de prindere este mai ridicat, radacinile isi caluseaza rapid ranile si incep sa creasca imediat dupa plantare, iar in primavara anului urmator pomii pornesc in vegetatie devreme, crescand bine pana in toamna.

Transportul pomilor dupa achizitionare trebuie facut cu grija, in mijloace inchise, evitand deshidratarea radacinilor sau inghetarea lor, ne atentioneaza Luminita Pioara.

Tot ea ne spune ca pregatirea materialului saditor in vederea plantarii se face prin fasonarea radacinilor, care consta in scurtarea usoara a acestora, pentru eliminarea portiunilor ranite, mucegaite, uscate si reinoirea taieturilor. Se mocirlesc, apoi, radacinile intr-o pasta semifluida, pregatita cu balega proaspata, pamant galben si apa, pentru a fi protejate impotriva deshidratarii si pentru stimularea inradacinarii pomului.

Plantarea propriu-zisa se face asezand pomii cu radacinile rasfirate, pe movila de pamant afanat care se face inainte, pe fundul gropii. Peste radacini se trage pamant reavan, pana la acoperirea acestora, apoi se calca apasat, de la exteriorul gropii spre centru. Daca este nevoie, se uda cu 10-20 litri de apa si apoi se umple groapa cu pamant, formandu-se in jurul pomului un musuroi de 40-50 de cm inaltime, care va proteja radacinile de ger.

Dupa plantarea de toamna pomii nu se scurteaza. Acest lucru se face primavara, imediat dupa umflarea mugurilor, odata cu taierile de formare a coroanei.

 


Categorii: Actual, Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*