Retea nationala pentru ingrijirea multidisciplinara a piciorului diabetic

29 iunie 2016 | 0 comentarii |

Initiativa este deocamdata in faza de proiect, scopul fiind infiintarea unor echipe multidisciplinare in fiecare judet, care sa aiba ca principala preocupare monitorizarea si ingrijirea persoanelor cu picior diabetic, pentru a preveni complicatiile specifice acestei boli, ce pot duce pana la amputatie.

 

Norina-Gavan

Dr. Norina Gavan

Asociatia de Podiatrie din Romania, infiintata in luna aprilie a anului trecut, a anuntat demararea unui nou proiect, ce va beneficia de un sprijin reprezentat de un grant educational oferit de Sanofi Romania. Proiectul este unul educational si vizeaza formarea unor echipe multidisciplinare de specialisti care sa monitorizeze persoanele cu picior diabetic, sa le informeze si sa le ajute sa constientizeze riscurile acestei afectiuni, astfel incat sa se poata evita complicatiile ce pot aparea la nivelul piciorului sau pentru a se interveni din timp, pentru ca aceste complicatii sa nu se acutizeze si sa duca la amputarea membrului afectat.

Dr. Norina Gavan presedintele Asociatiei de Podiatrie, a declarat in legatura cu acest proiect ca reprezinta „inca un pas pentru imbunatatirea ingrijirii persoanelor cu picior diabetic si a problemelor asociate. Formarea si dezvoltarea profesionala a specialistilor care trebuie sa asigure ingrijirea specifica este conditia de baza pentru obtinerea unui management eficient al persoanei cu diabet si probleme ale picioarelor. Crearea unei retele nationale de echipe de ingrijire multidisciplinare, complete, care sa implice si un specialist in podiatrie, va contribui la o abordare unitara a pacientului, stabilind premisele unei evolutii pozitive din punct de vedere al calitatii vietii pentru persoanele cu diabet si afectari la nivelul membrelor inferioare, prin reducerea amputatiilor asociate”.

 

Dr. Mihai Creteanu jr.

Dr. Mihai Creteanu jr.

Punctul de plecare in acest demers este la Suceava, acolo unde o astfel de echipa multidisciplinara este deja formata in cadrul Centrului Antidiabetic Judetean, iar pacientii arondati beneficiaza de aceste servicii. Aici, sub coordonarea medicului specialist in radiologie interventionala Mihai Creteanu jr., vor fi organizate sesiuni stiintifice, schimburi de experienta si demonstratii cu privire la metodele de tratament endovascular al complicatiilor vasculare la pacientii cu diabet. Medicul a dat exemplul Spitalului Judetean Suceava unde, prin utilizarea tratamentului minim invaziv in cazul persoanelor cu diabet si complicatii vasculare periferice, s-a reusit in perioada 2012-2015 reducerea cu 50% a ratei amputatiilor impuse de complicatiile piciorului diabetic. „Dorim sa extindem modelul de ingrijire care functioneaza la Suceava si in celelalte regiuni ale tarii, astfel incat sa se creeze o retea puternica de echipe multidisciplinare, pregatite sa rezolve eficient problemele cu care se confrunta persoanele cu diabet si complicatii periferice. Proiectul Asociatiei de Podiatrie, bazat pe intelegerea si abordarea complicatiilor vasculare la persoanele cu picior diabetic, va continua aceste demersuri, intr-o echipa solida, cu experienta, care aduce o perspectiva moderna asupra interventiilor si metodelor de tratament necesare”, a declarat medicul sucevean.

 

podiatrieProblemele la nivelul membrelor inferioare in cazul persoanelor cu diabet apar din cauza concentratiei mari de glucoza din sange, fapt care duce la distrugerea nervilor si afectarea circulatiei periferice. Din aceasta cauza, avand nervii afectati, pacientii nu simt la inceput dureri atunci cand apar leziunile la nivelul membrelor inferioare, iar multi ignora aceasta problema, ajungand la medic atunci cand deja este prea tarziu, iar singura solutie ramane amputatia membrului afectat.  Circulatia deficitara a sangelui la nivelul membrelor inferioare ale persoanelor cu diabet, complicatie cunoscuta ca boala arteriala periferica, poate sa ingreuneze vindecarea ulceratiilor si a infectiilor aparute, determinand ulterior instalarea gangrenei, iar in aceasta situatie se ajunge la solutia mentionata mai sus.

Specialistii din domeniu spun ca abordarea multidisciplinara a persoanelor care se confrunta cu complicatii vasculare cauzate de diabetul zaharat este o conditie de baza in vederea asigurarii unei ingrijirii complete si eficiente. Echipa de specialisti care ar trebui sa asigure managementul persoanei cu diabet cu afectare vasculara periferica include un diabetolog, un chirurg vascular, un chirurg generalist, un ortoped, un radiolog interventionist si un podiatru. Prin urmare, dezvoltarea si consolidarea colaborarii intre aceste specialitati este obiectivul principal al proiectului pe care Asociatia de Podiatrie il va derula.

 


Adaugati un comentariu


 

*