Reteta electronica, obligatorie dar nefunctionala

29 iunie 2012 | 0 comentarii |

In realitate, nici farmaciile, nici medicii nu au reusit inca sa-si achizitioneze cititoarele de cod, softul si ceea ce le mai este necesar, ca sa nu mai punem la socoteala riscul lipsei de internet din mediul rural. Colegiul Medicilor cere amanarea cu sase luni a programului.

 

Medicii vor fi obligati, de la 1 iulie, sa foloseasca doar formularul de prescriptie medicala electronica. Cel putin asa se mentioneaza in HG nr. 578/2012, act normativ publicat in Monitorul Oficial nr. 417/22 iunie 2012, ce modifica contractul-cadru de acordare a asistentei medicale.

Potrivit actului normativ mentionat, incepand cu data de 1 iulie 2012, furnizorii de servicii medicale si medicamente ce au contracte cu casele de asigurari de sanatate sunt obligati sa utilizeze prescriptia medicala electronica pentru medicamentele cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu.

 

Exceptiile care vor intari regula

Modificarile aduse normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru prevad insa ca in situatii justificate se poate face prescrierea medicamentelor utilizand formularul de prescriptie folosit si in prezent, cu regim special, unic pe tara. Mai precis, pana la 31 decembrie 2012, medicii vor putea elibera, in paralel, atat noile retete electronice, cat si pe cele vechi, urmand ca de la 1 ianuarie 2013 sa utilizeze exclusiv formularele electronice.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru, prescriptia medicala electronica este formularul pe care medicii de la toate esaloanele si farmacistii trebuie sa-l foloseasca incepand cu 1 iulie si poate fi on-line (direct in retea) sau off-line (se foloseste informatia dedicata dar aceasta nu este conectata in retea). Totodata, poate fi considerata off-line si prescriptia completata manual pe hartie, respectand, insa, acelasi formular generat de aplicatia electronica. Acest detalii au fost discutate cu medicii si farmacistii din judet”, precizeaza Simona Anghel, directorul Relatii Clienti si purtator de cuvant al CJAS Buzau.

 

CNAS tempereaza lucurile 

Chiar daca medicii si farmacistii au intrat in febra achizitionarii dotarilor necesare implementarii noului sistem, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) recunoaste ca nu exista inca toate conditiile ca prescriptia electronica  sa functioneze. Formularul de prescriptie medicala electronica inca nu a fost aprobat, dar un proiect de ordin care prevede atat aprobarea modelului formularului cat si normele de utilizare si completare a acestuia a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul CNAS pe 27 iunie.

Pentru a reglementa exceptiile amintite, CNAS anunta ca „se impune elaborarea unui proiect de ordin care sa reglementeze modelul unic al formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si modul de completare si utilizare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu” si supune ministrului spre aprobare „proiectul de ordin elaborat in acest sens”.

Astazi dupa amiaza, CNAS a anuntat si ca s-a oprit functionarea SIUI „pentru intretinere intre 28.06.2012 ora 15:00 si 02.07.2012 ora 06:00”, probabil pentru a se reglementa functionarea acestuia, reclamata de multi dintre medici.

 

Farmacistii nu au inca cititoare 2D

Pentru a putea elibera retetele electronice, farmacistii trebuie sa aiba achizitionate cititoare de cod 2D, pe care potrivit presedintelui Colegiului Farmacistilor, Razvan Prisada, le-au comandat „de vreo doua saptamani, dar nu le-am primit inca, probabil din cauza cererilor mari pe care firmele producatoare le au in aceasta perioada”. Mai mult, farmacistul Prisada considera ca „este totusi o problema in a dota toate punctele farmaceutice cu astfel de cititoare, pentru ca un astfel de aparat costa 1.000 de lei, o suma destul de mare pentru farmaciile micute, care si asa o duc foarte greu din cauza deconturilor incasate foarte tarziu. Un farmacist de la tara, pentru a-si cumpara cititorul de bare 2D va fi nevoit sa aduca bani de acasa”.

In plus, farmacistii semnaleaza si o problema care ar putea impiedica sistemul sa functioneze, anume aceea ca „cititorul  nu recunoaste codul de pe reteta daca aceasta a fost udata de transpiratia mainii bolnavului sau de cine stie ce are el in poseta sau in sacosa, mai ales in rural. Vom fi nevoiti sa trimitem bolnavul din nou la medic si nu va fi usor de convins, dar mai ales se va intampla ca in loc sa se scurteze timpul, asa cum se preconizeaza, ci se vor crea aglomerari”.

 

Medicii reclama nefunctionarea corespunzatoare a SIUI 

Medicii spun insa ca ei sunt pregatiti sa elibereze retete electronice, dar ca vor aparea mari disfunctionalitati din cauza „(ne)functionarii SIUI (Sistem Informatic Unic Integrat), la care institutiile cu care se intersecteaza activitatea Casei de Asigurari nu sunt conectate. In plus, daca tot de la 1 iulie se colecteaza toate fondurile de sanatate la Fisc, va fi destul de greu sa se identifice persoanele neasigurate, in contextul in care se stie, medicul nu poate prescrie medicamente compensate si gratuite decat persoanelor asigurate. Ca sa nu mai vorbim despre imposibilitatea verificarii imediate a acestei informatii la nivelul spitalelor. Actuala conducere a CNAS pare sa inteleaga totusi care sunt problemele din sistem, de aceea presedintele Badescu a si dat o dispozitie in sensul de a nu se forta lucrurile si de a se incerca sa se identifice dificultatile si disfunmctionalitatile pe masura ce se foloseste sistemul informatic. Asa ca… va mai dura pana cand se va putea vorbi despre implementarea sistemului de eliberare informatizata a medicamentelor”, a declarat dr. Angela Mazdrag, presedinta Patronatului Medicilor de Familie Buzau.

 

Presedintele CNAS crede in eficienta sistemului informatic 

Presedintele CNAS, dr. Doru Badescu, a precizat intr-o conferinta de presa ca reducerea la jumatate a tim­pu­lui petrecut de pacient la farmacie si crester­ea performantei in sistemul de sana­ta­te sunt principalele avantaje ale prescripriei electronice, care va aduce la bu­get eco­nomii de cel putin 10%. Se preconizeaza ca pana la sfarsitul acestui an, cel putin 80% din retete sa fie eliberate in noul for­mat.

Odata cu noul sistem, CNAS va primi raportari electronice, usor de verificat, atat de la medici, cat si de la farmacisti. Astfel, se va putea compara ceea ce pre­scriu me­dicii cu ceea ce far­ma­ciile elibe­rea­za la preturi compensate.

In tarile in care acest sistem a fost intro­dus, economiile la buget s-au situat intre 10 si 20% din valoarea facturilor”, sustine presedintele Badescu, mentionand ca pentru pacient si pentru „cei care doresc sa faca o medicina de calitate, intr-un mod onest” va fi benefic acest sistem .

Dr. Doru Badescu apreciaza ca si „greselile se vor micsora”, mai ales ca pana la sfarsitul anului CNAS intentioneaza ca „sistemul sa includa si recomandari, dozari si corelatii intre indicatii si contraindicatii, care vor ajuta medicul in momentul prescrierii”.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Colegiul medicilor cere amanarea 

Consiliul National al Medicilor cere amanarea cu sase luni a aplicarii sistemului de presciptie electronica, intrucat „nu exista posibilitati tehnice pentru punerea lui in practica la 1 iulie”.

Decizia a fost anuntata de dr Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dupa ce a fost luata astazi la Eforie Nord, in sedinta Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania. Drept urmare, Biroul executiv la CMR a informat Ministerul Sanatatii ca „in acest moment, nu poate fi introdusa obligatoriu prescriptia electronica, iar in mod voluntar e necesar sa se creeze grupuri pilot care sa experimenteze softul si abia dupa ce vor fi indreptate deficientele, sa se treaca in mod obligatoriu la aplicarea sistemului“, dupa cum ne-a confirmat dr. Mircea Citrea, reprezentantul Colegiului buzoian in Consiliul CMR. Presedintele Astarastoae a explicat ca aceasta amanare este necesara pentru evitarea unei „harababuri” in sistemul de sanatate, cu repercusiuni grave asupra medicilor si pacientilor.

 

Independenta profesionala a medicilor, reclamata de CMR

In alta ordine de idei, Colegiul Medicilor din Romania a adoptat in unanimitate o decizie privind „sesizarea CSM pentru declansarea unor anchete disciplinare impotriva procurorilor si procurorului general  in cazul medicilor Bradisteanu si Lascar. Atacul la imaginea unor oameni care si-au dedicat viata acestei profesii este inadmisibil si inacceptabil si constituie o reactie isterica din partea unor persoane care nu au nicio pregatire medicala”, a spus dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, mentionand ca va sesiza si organismele internationale de profil pentru a obtine sustinerea lor in privinta „independentei profesionale a medicilor din Romania”.

 


Adaugati un comentariu


 

*