Reteta electronica reduce erorile medicului prescriptor

4 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Cel putin asta sustine presedintele CNAS, dr. Dorin Badescu, intr-un comunicat de presa. De la 1 ianuarie, reteta electronica este obligatorie si se foloseste exclusiv, in toate structurile sistemului sanitar, de la medicul de familie, pana la cei din spitale.

 

Introducerea retetelor electronice are avantajul ca pe langa reducerea timpului de asteptare al pacientului la farmacie, reduce riscul erorilor de prescriere, sustine intr-un comunicat de presa, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Doru Badescu.

Presedintele CNAS a explicat ca utilizarea retetei electronice ofera raportari prin care CNAS verifica daca prescrierile medicilor se regasesc in ceea ce elibereaza farmaciile si vine in sprijinul medicilor reducand riscul erorilor de prescriere, avertizandu-i atunci cand sunt prescrise medicamente incompatibile intre ele sau daca doza prescrisa pacientului este prea mare sau nu se respecta regulile impuse de sistemul de decontare.

Dr. Badescu a prezentat etapele trecerii de la „reteta pe hartie”, la „reteta electronica”, mentionand ca „pentru a ne asigura ca proiectul este implementat cu succes pana la 1 ianuarie 2013, am luat mai multe masuri, inclusiv vizite aleatorii si neprogramate la farmacii, pentru a vedea daca s-au facut investitiile tehnice necesare si cum functioneaza efectiv sistemul. Cu o viteza de raspuns de 5-8 secunde pentru fiecare reteta eliberata, timpul de asteptare al pacientilor la ghiseu s-a micsorat semnificativ”, mentionand de asemenea, ca datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tiparit codificat.

 

Reteta si cardul electronice, obligatorii din 2013

 

De la 1 ianuarie 2013, reteta electronica este obligatorie, dupa ce, de la 1 iulie si pana la sfarsitul anului 2012, prescrierea medicamentelor s-a putut face in paralel, respectiv electronic si clasic, astfel ca medicii care nu s-au integrat in noul sistem nu vor putea prescrie/elibera medicamentele de care au nevoie pacientii lor. Cei care au probleme cu legatura la internet pot prescrie offline.

Pana la sfarsitul anului 2012, aproximativ 87% dintre furnizorii de servicii medicale au prescris cel putin o reteta in format electronic, iar cel putin 90% dintre farmacii au eliberat o reteta electronica, a declarat ieri, medicul sef al CNAS, dr. Marius Filip.

La sfarsitului anului 2012, in sistemul informatic al CNAS – SIUI erau inregiatrati 11.245 de medici si 4.489 de farmacii.

Tot la sfarsitul anului trecut a fost lansat, la Arad, cardul electronic. Cardul (CEAS) reprezinta „pasaportul de sanatate” al oricarei persoane, fiind un „instrument la purtator” pentru identificarea pacientului in sistemul national de asigurari sociale de sanatate si care permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de acesta.

Conform HG 900/2012, Cardul este gratuit si incepe sa fie distribuit in teritoriu de la 1 ianuarie 2013, iar pana in 2014 trebuie sa ajunga la toti cetatenii romani cu varsta de peste 18 ani. Urmatoarele 100.000 de bucati vor fi pilotate in cadrul Centrelor de dializa. Dupa 1 ianuarie 2013 se vor emite cate un milion de carduri in fiecare luna, pana cand toti romanii vor intra in posesia pasaportului de sanatate. Acesta va contine datele de identificare ale posesorului: numele, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere si diferit de CNP), precum si informatii medicale despre detinator, care vor permite medicilor accesul la o serie de date medicale cu risc vital pentru pacient.

 

48 de milioane de lei, costul implementarii Sistemului Informatic

 

Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE), e un proiect finantat prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, fiind co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala „Investitii pentru viitorul dumneavoastra” cu suma nerambursabila de 31.792.000,00 lei, diferenta pana la 48.549.000,00 lei, fiind suportata de la bugetul de stat.

Software-ul necesar implementarii retetelor electronice a fost realizat si testat de un consortiu format din HP si Siveco Romania, in perioara februarie-mai 2012. In iunie anul trecut, s-au efectuat teste independente de catre producatorii de aplicatii software dedicate medicilor prescriptori si farmaciilor.

Punerea in functiune a sistemului s-a facut incepand cu 2 iulie 2012. De la momentul zero pana la eliberarea retetei electronice cu numarul 1 milion a fost nevoie de aproximativ trei luni de zile. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a comunicat ca pana in prezent medicii romani au prescris online peste trei milioane de retete, ceea ce inseamna aproximativ 75.000 de retete prescrise zilnic.


Adaugati un comentariu


 

*