Retete compensate, cu voie de la Fisc

13 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Este decizia pe care au luat-o medicii de familie si pe care o vor pune in aplicare incepand cu data de 15 ianuarie a anului viitor, pentru a nu mai fi pusi in situatia sa plateasca din buzunar pentru pacientii care au venituri peste 700 de lei, dar nu le declara.

 

medici de familie

Sunt batrani si bolnavi? Si ce daca? Incepand de la jumatatea lunii ianuarie a anului viitor, pe langa drumurile pe care le vor avea de facut la medicul de familie si la farmacie pentru a-si obtine medicamentele compensate de care au nevoie, bolnavii cu venituri modeste, care nu depasesc plafonul de 700 de lei, vor fi nevoiti sa treaca si pe la Fisc, pentru a solicita o adeverinta care sa ateste ca nu au alte venituri care sa depaseasca plafonul impus prin lege.

Este decizia pe care au luat-o medicii de familie si pe care au facut-o publica astazi, in cadrul unei conferinte de presa, prezentand-o ca fiind singura solutie pe care o pot adopta pentru evita sa mai fie trasi la raspundere de organele fiscale, pentru pacientii carora le-au eliberat retete compensate cu 90 la suta din lista B, dar care s-a dovedit ulterior ca aveau venituri mai mari de 700 de lei si, prin urmare, nu aveau dreptul sa beneficieze de acest tip de retete.

Situatia este mai veche si au mai aexistat discutii pe aceasta tema, la un moment dat medicii de familie amenintand chiar ca nu vor mai elibera respectivele retete, dupa ce au primit notificari de mii de lei de la ANAF, intrucat multi pacienti care se pretindeau a avea venituri mai mici de 700 de lei, atat cat este plafonul legal, castigau in realitate mai mult, obtinand venituri si din alte surse, pe care nu le declarau.

 

Dr. Rodica Tanasescu, Dr. Doina Mihaila

Dr. Rodica Tanasescu, Dr. Doina Mihaila

Decizia a fost luata la nivelul Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie din Romania, fiind argumentata de medicul Doina Mihaila, presedintele acestui for. Pentru pacientii cu venituri intre 0-700 lei nu vom mai elibera retete compensate cu 90% pentru medicamentele incluse la compensare cu 50% decat daca vor duce adeverinta fiscala de la ANAF. Nu dorim sa fim organe fiscale si sa punem pacientii pe drumuri, dar nici nu dorim sa ni se impute sumele pentru aceste retete, pentru ca nu exista un contract intre asigurat si asigurator. Lipsa acestui contract a determinat aceasta situatie si ne-am trezit cu notificari de sute de mii de lei”, a explicat dr. Mihaila.

Pana acum, procedura era ca pacientii aflati in aceasta situatie sa prezinte medicului de familie talonul de pensie si o declaratie pe propria raspundere ca nu au alte venituri. In multe cazuri, realitatea era alta decat cea trecuta in declaratia pe propria raspundere, pacientii respectivi fiind depistati cu ocazia verificarilor facute de ANAF. Notificarile de plata pentru perioada ultimilor 3 ani au fost trimise pe adresa medicilor care eliberasera retetele compensate si acestia s-au vazut in situatia de a plati din buzunar diferenta pentru medicamentele achizitionate cu reducere de 90 la suta de catre pacientii respectivi.

 

Vasile Barbu

Vasile Barbu

Presedintele Asociatiei Pacientilor cu Boli Cronice, Vasile Barbu, considera justificata nemultumirea medicilor, dar si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca in aceasta situatie sunt prinsi la mijloc pacientii care sunt de buna credinta. „ Sunt peste 2,7 milioane de pensionari in aceasta situatie si e pacat ca acestia au fost prinsi la mijloc, in acest conflict, fara sa aiba vreo vina. Le dau dreptate si medicilor, pentru ca sumele respective s-au acumulat an dupa an, dar nu vad de ce trebuie sa fie implicati pacientii care sunt de buna credinta. Rezolvarea situatiei sta in curtea Ministerului de Finante. Dupa parerea mea, solutia ar fi o toleranta de cativa lei peste suma de 700 de lei, pentru ca nimeni dintre cei care obtineau bani din venituri suplimentare nu castiga sume colosale”, a declarat acesta, la scurt timp dupa ce medicii de familie si-au anuntat decizia de a trimite pacientii cu venituri modeste la Fisc.

Situatia s-ar rezolva usor, spun specialistii economici, daca ANAF si-ar face datoria si ar actualiza baza de date pe care ar transmite-o Caselor e asigurari teritoriale, lunar, astfel incat si medicul sa aiba aceasta evidenta, evidenta la indemna.

Dar, ca tot ce se intampla in Romania, de ce sa facem lucrurile sa fie simple, cand le putem complica?  Si, de ce sa nu ne batem joc de batranii care abia-si misca picioarele pana la cabinetul medicului pentru reteta, daca putem sa ne batem joc de el si sa-l plimbam pe la toate usile?!?

 

Batranii bolnavi, pusi pe drumuri

Batranii bolnavi, pusi pe drumuri

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi a calificat decizia anuntata de medicii de famili drept un „abuz”. Chestionat pe aceasta tema , acesta a declarat ca „Nu scrie niciunde in norme sau in alta parte ca trebuie sa ia declaratie de la ANAF. Spune talonul de pensie si declaratie pe propria raspundere. Medicii care au luat declaratii nu trebuie sa plateasca nimic, pentru ca fiind declaratie pe propria raspundere , trebuie sa se indrepte impotriva celui care a dat declaratia, in speta pacientul. Ori de cate ori elibereaza o reteta medicul de familie trebuie sa ceara talon de pensie si declaratie pe propria raspundere”, a declarat acesta, precizand totodata ca va fi trimisa catre Ministerul Sanatatii si Guvern o propunere de modificare a Hotararii de Guvern referitoare la acest aspect. „Astazi trimitem catre ministrul Sanatatii si Guvern o propunere de modificare a HG,  care sa stipuleze veniturile fiscale de pana la 700 de lei si a lua ca an de referinta anul fiscal anterior incheiat, sa vedem daca propunerea va fi acceptata de catre Finante. Astfel, se va sti foarte clar, din timp, care sunt veniturile pentru anul anterior. Daca vom modifica legislatia si vom spune ca sunt eligibili pentru a primi retete compensate 90% pensionarii care au venituri fiscale numai din pensie pana la 700 de lei pe luna si spunem ca referinta se va face la nivelul anului anterior fiscal, noi credem ca problemele nu vor mai exista” a mai mentionat Cristian Busoi.

 

Cristian Busoi, presedinte CNAS

Cristian Busoi, presedinte CNAS

Medicii de familie au ridicat si problema Centrelor de permanenta care  trebuie sa inapoieze CNAS anumite sume din cele incasate pentru serviciile prestate, potrivit dispozitiei Curtii de Conturi. 

Un control al Curtii de Conturi, pentru perioada 2009-2011, a stabilit ca centrele de permanenta trebuie sa restituie Caselor de asigurari, sume cuprinse intre 20.000 de lei si 120.000 de lei, fiind transmise notificari in acest sens, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, responsabil pentru centrele de permanenta din judete. „Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot retine bani. Ceea ce este grav este ca imputarile se fac cu dobanzi”, a adaugat dr. Gindrovel Dumitra.

Medicul a anuntat insa ca este posibil ca aceste centre de permanenta sa se inchida din februarie, daca nu va exista nici cel mai mic semn din partea autoritatilor pentru rezolvarea acestei situatii. „Cei ce vor inchide centrele vor respecta pasii legali, prin denuntarea unilaterala a contractului, cu notificare scrisa cu 30 de zile anterior datei incetarii contractului. Iata cum, intre politicile de sanatate anuntate, nevoile pacientilor, munca medicilor si normalitate este inca o uriasa diferenta. Problemele legislative nu sunt de competenta medicilor sau a pacientilor, dar acestia vor fi cei pedepsiti”, a punctat dr. Dumitra.

Referitor la acest aspect, dr. Cristian Busoi, presedintele CNAS, a reamintit ca institutia pe care o conduce a actionat in justitie decizia Curtii de Conturi, dar este o hotarare definitiva si irevocabila in justitie si singura solutie este aplicarea legii, ca si in cazul retelor compensate primite de pacienti la extrenarea din spital dar care figureaza cu retete si de la medicii de familie. El a spus ca daca medicii de familie au o solutie legala privind rezolvarea acestor situatii, CNAS este interesata sa o ia in calcul.

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Institutii, Medici

Adaugati un comentariu


 

*