Revendicarile si protestele medicilor, discutate saptamana viitoare de Ministrul Sanatatii cu Colegiul Medicilor

2 iulie 2013 | 0 comentarii |

Deocamdata, ministrul Eugen Nicolaescu a prezentat presei stadiul in care se afla proiectele legislative privind reforma sanatatii si a promis ca Legea  Malpraxisului si Statutul Spitalelor vor intra in Guvern luna viitoare.

 

Eugen Nicolaescu

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Echipa Ministerului Sanatatii (MS) a prezentat, ieri, intr-o conferinta de presa,  directiile de reforma in Sanatate si principalele proiecte legislative privind implementarea politicilor publice sanitare. Printre prioritatile mentionate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, au fost mentionate Legea Malpraxisului Medical si Statutul Spitalelor,  dar si Salarizarea cadrelor medicale, Stabilirea pachetului de servicii medicale de baza si a pachetului de servicii medicale din asigurari private suplimentare si Reorganizarea si restructurarea sistemului sanitar, astfel incat sa se poata vorbi despre un alt fel de sanatate in Romania.

Am dezbatut cele mai importante proiecte la care lucram. Pot spune ca este o discutie in premiera pentru sistem, deoarece au participat membri ai Academiei de Stiinte Medicale, Consiliul Onorific al MS, reprezentantii Colegiului Medicilor, ai sindicatelor si nu in ultimul rand, reprezentantii pacientilor. Am avut discutii cu cei mai buni medici din Romania la ora actuala”, a spus ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, referindu-se la ultimele decizii privind noua Lege a Sanatatii care ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2014.

 

Dr. V. Astarastoae, presedinte CMR

Dr. V. Astarastoae, presedinte CMR

In cadrul intalnirii cu profesionistii din sanatate au fost prezentate si dezbatute principalele proiecte de acte normative care vizeaza reforma in Sanatate, a mai spus ministrul, mentionand actele normative pe care s-a lucrat: Legea Malpraxisului, Statutul spitalelor, Salarizarea cadrelor medicale, Stabilirea pachetului de servicii medicale de baza si a pachetului de servicii medicale din asigurari private suplimentare si Reorganizarea si restructurarea sistemului sanitar.

Trebuie sa existe un dialog permanent cu toti actorii din sistem – medici, pacienti, sindicate, este concluzia pe care aceasta intalnire a confirmat-o. Am constatat ca exista un acord de principiu pe directiile de reforma pe care le-am prezentat si care includ masuri legislative si executive. In perioada urmatoare, va trebui sa convenim inclusiv asupra chestiunilor de detaliu. Un aspect care a rezultat din discutii este urgenta acestor masuri”, a mai declarat ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca aceste acte normative sunt inca in lucru dar, data fiind importanta lor, este nevoie de o consultare cat mai larga inaintea definitivarii unei forme care sa poata fi supusa dezbaterii publice.

In acest scop, dar si pentru a discuta pentru a discuta solicitarile pe care reprezentantii medicilor le-au facut Guvernului, conducerea MS se va intalni saptamana viitoare cu conducerea CMR, ministrul punand accent pe faptul ca CMR reprezinta „un partener impreuna cu care MS va gasi solutiile necesare pentru ca pacientii sa nu fie afectati, iar medicii sa fie apreciati si multumiti”.

 

Raed Arafat - Eugen Nicolaescu

Raed Arafat – Eugen Nicolaescu

Proiectul aflat in cel mai avansat stadiu de realizare este Legea privind raspunderea civila (Malpraxis). Ministrul Sanatatii, impreuna cu coordonatorul proiectului, secretarul de stat Raed Arafat, vor avea mai multe intalniri cu factorii implicati, inclusiv cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, departamentul Asigurari, dar si cu conducerea Colegiului Medicilor, astfel incat, pana la sfarsitul lunii iulie sa poata fi supus Hotararii Guvernului, a mai spus ministrul in conferinta de presa.

Unul dintre cele mai complexe proiecte aflate in lucru si la care ministrul a facut referire este pachetul de servicii medicale de baza. „In urma discutiilor am constatat ca este sustinuta necesitatea, cat mai urgenta, a definirii pachetului de baza”, a punctat Nicolaescu.

Coordonatorul proiectului, secretarul de Stat Adrian Pana a precizat la randul sau ca proiectul ar putea fi supus dezbaterii publice in toamna, astfel incat  la 1 ianuarie 2014 sa poata fi implementat.

 

seringi droguriIn legatura cu nemultumirile publice ale unor ONG-uri referitor la asigurarea seringilor pentru persoanele care se drogheaza, in vederea evitarii riscului de infectare cu HIV/SIDA si alte boli cu transmitere sangvina, ministrul a declarat ca MS a alocat din timp fondurile necesare pentru achizitia seringilor respective, Instuitutului de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, care este unitate de implementare a Programului de preventie si control a HIV/SIDA. Ministrul a mai spus ca abia acum a fost informat despre situatia reclamata de ONG, dar a fost informat de reprezentantii Institutului ca au fost asigurate si puse la dispozitia ONG-ului cu pricina, seringile solicitate, dar acesta, ca si Agentia Nationala Antidrog nu au fost multumite si au returnat seringile primite.

Ministerul Sanatatii a cerut Institutului de Boli Infectioase „Prof Dr Matei Bals” sa se consulte cu ONG-urile si sa propuna solutii, ministrul Nicolaescu dand asigurari ca MS va asigura tot sprijinul in scopul rezolvarii acestui caz.

In finalul conferintei de presa, ministrul Nicolaescu a reiterat aprecierea  sa fata de importanta demnitatii si prestigiului profesiei medicale.


Adaugati un comentariu


 

*