Revenim la normalitate: 11 vieți au fost salvate prin transplant, în ultimele zile

În minivacanța de 1 mai, 11 români au primit fie o inimă nouă, fie ficatul sau rinichiul de care aveau nevoie ca să supravețuiască, iar la Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost realizat al doilea transplant pulmonar din România, în mai puțin de două săptămâni.

 

În condițiile în care, în ultima perioadă, operațiile de transplant efectuate în centrele din România s-au redus îngrijorător din cauza lipsei donatorilor, în perioada mini-vacanței de 1 Mai, încheiată ieri, au fost efectuate nu mai puțin de 11 intervenții din această categorie, în două dintre cazuri fiind vorba incluziv de un transplant cardiac și de un translant pulmonar.

În cazul transplantului pulmonar a fost vorba de doua operație de acest gen efectuată până acum în România, având loc la scurt timp după ce un prim pacient a beneficiat deja de un astfel de transplant, aflându-se în continuare internat la secția de Terapie Intensivă a centrului specializat de la spitalul Sfânta Maria.

Intervenția a avut loc la primele ore ale zilei de ieri, pacientul a cărui viață a fost salvată astfel fiind un bărbat de 47 de ani care suferea boala bronsiectatică, ce se manifestă prin apariția unor dilatații permanente le nivelul bronhiilor. Echipa medicală a fost condusă şi de această dată de chirurgul Igor Tudorache, care a venit de la Hanovra şi a intrat direct în sala de operaţii. Intervenţia chirurgicală a durat aproape opt ore şi a decurs fără probleme, după care pacientul a fost transferat în secţia de Terapie Intensivă, pentru recuperare. Plămânii au provenit de le un tânăr care suferise un accident vascular cerebral și era în moartea cerebrală, familia fiind acord cu prelevarea multipă de organe.

 

Prelevarea a avut loc la Târgu Mureș plămânii afiind aduși la centrul de transplant de la spitalul Sfânta Maria în noaptea de luni spre marți. În aceeași noapte, chirurgul Igor Tudorache, cel care efectuase și primul transplant pulmonar în urma cu câteva săptămâni, a venit de la Hanovra pentru a efectua și această nouă intervenție, operația fiind începută la primele ore ale zilei de ieri.

Intervenția a durat aproximativ opt ore, plămânii recoltați de la donatorul aflat în moarte cerebrală fiind transplantați cu succes pacientului de 47 de ani, care a fost ulterior transferat în secția de Terapie Intensivă a spitalului.

Astfel, după o lungă perioadă de incertitudine, activitatea în cadrul singurului centru din România acreditat pentru transplantul pulmonar începe să se desfăsoare la parametri normali, fiind deja bifate primele două operații reușite.

De altfel, într-un comunicat la unității medicale semnat de managerul Narcis Copcă se arată că „este important de ştiut că pacienţii eligibili pentru transplantul pulmonar se vor adresa prin medicii pneumologi din ţară, pentru a putea fi evaluaţi şi ulterior trecuţi pe lista de aşteptare a Spitalului Sf Maria”.

 

Odată cu plămânii, de la donatorul aflat în moarte cerebrală au fost prelevați rinichii și ficatul, care au fost transplantate tot în cursul zilei de ieri, salvând viața altor trei pacienți.

Astfel, o echipă de medici specialiști s-a deplasat cu avionul de la București la Cluj, iar de aici a plecat cu o ambulanță către Târgu Mureș, unde au prelevat ficatul donatorului. Operația de prelevare a durat aproximativ cinci ore, după care echipa s-a întors la Cluj, iar de aici a revenit la București la bordul unui avion de linie, încadrând-se în intervalul de timp optim pentru ca ficatul să poată fi transplnatat. Medicul Radu Zamfir, coordonatorul echipei care a realizat prelevarea, a precizat că „noi ne adaptăm, în aşa fel încât timpul de ischemie să se încadreze. De obicei este bine ca ficatul să fie transplantat în şase ore, termenul se poate prelungi până la 12 ore, dar optim este ca intervalul scurs să fie cât mai mic”.

Rinichii au fost prelevați de o echipă de la centrul de transplant renal din Cluj, care s-a deplasat la Târgu Mureș cu un autovehicul, recoltând organele care au fost transportate ulterior la Cluj, unde au salvat viața altor doi pacienți care au beneficiat de transplant renal.

 

Pentru evitarea unor astfel de situaţii, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant pot solicita transport aerian de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Ministrul Sănătății spune că la nivelul DSU există un protocol potrivit căruia, atunci când există prelevare de organe să fie trimise elicopere sau avionul SMURD-ului. De cele mai multe ori se transportă cu avioanele de linie. Până la urmă, ANT trebuie să-şi între în rol şi să nu avem sincopie. Lucrurile trebuie procedurate poate mai bine şi o mai bună implicare din partea Agenţiei Anationale de Transplant”, a declarat Sorina Pintea, menționând că la Agenția Națională de Transplant sunt și alte probleme, de aceea va fi supusă unui proces de restructrare.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, la Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală se făcea primul transplant pulmonar din România, donatorul fiind atunci un bărbat de 45 de ani, care a suferit o hemoragie cerebrală. Pacientul transplantat atunci se simte bine.

Ceea ce trebuie să remarcăm este că românii au început să-și recapate încrederea în procedurile de transplant și să accepte donarea de organe, care în ultimul an, pe fondul mai multor scandaluri în domeniul transplantului, s-a diminuat considerabil numărul donatorilor, respectiv, al pacienților transplantați în România.

În ultimele trei zile, însă, 11 operații de transplant au avut loc în România, iar medicii au salvat pacienți care aveau nevoie de ficat, rinichi, inimă și plămâni.

 


Adaugati un comentariu


 

*