Revenim la sacosa din panza si cosul de rachita!

16 ianuarie 2014 | 1 comentariu |

Din 2020 vor fi interzise sacosele din plastic, asa ca vom merge la cumparaturi doar cu sacose din rafie, din material textil, ori cu cosul din rachita, asa cum o faceau bunicii.

 

BRUXELLES - COMISIEParlamentul European solicita Comisei Europene, printr-o rezolutie adoptata marti, 14 ianuarie 2014, ca pungile de plastic de unica folosinta si cele mai periculoase materiale plastice sa fie interzise cel mai tarziu in 2020, pe motiv ca acestea sunt nesanatise atat pentru organismul uman cat si pentru mediu, potrivit unui comunicat al PE.

Eurodeputatii mai cer Comisiei Europene sa introduca norme obligatorii pentru reciclarea deseurilor din plastic. Ei subliniaza, intr-un comunicat de presa, ca aceste deseuri afecteaza mediul din cauza unei slabe aplicari a legislatiei UE privind deseurile, pe de-o parte, iar pe de alta, din cauza absentei unor legi europene specifice pentru deseurile de plastic, se mai arata in comunicat.

Parlamentul a aratat cum trebuie abordata marea problema a deseurilor de plastic, periculoase pentru mediu si sanatate. Am spus astazi (marti – n.r.) ca vrem sa schimbam obiceiurile nesanatoase din faza de productie pana la eliminare. Daca aceste produse vor fi utilizate in scopuri bune si vor fi reciclate cat se poate de mult, vom acoperi o lacuna si vom pune in practica ideea unei economii circulare. De asemenea, vom putea sa ne curatam marile si pamantul, creand, totodata, locuri de munca”, a declarat raportorul italian Sittorio Prodi.

 

descărcare1Deputatii europeni propun includerea in legislatia UE a unor tinte precise si obligatorii pentru colectarea si sortarea deseurilor in proportie de 80%, adaugand ca ar trebui elaborate criterii obligatorii de reciclare, precum si criterii armonizate de colectare si sortare, pentru a asigura o competitie corecta.

Totodata, Directiva UE existenta privind deseurile de ambalaj ar trebui revizuita, se arata in rextul rezolutiei.

PE cere Comisiei sa depuna, in 2014, propuneri pentru eliminarea graduala, cu finalizarea in 2020, a depozitarii deseurilor reciclabile si reutilizabile si pentru descurajarea incinerarii acestora. Totdata, Legislativul european doreste ca deseurile din plastic sa nu fie utilizate pentru energie inainte de epuizarea altor optiuni, iar cele mai periculoase materiale plastice sa fie retrase de pe piata.

Utilizarea pungilor din plastic de unica folosinta ar trebui interzisa gradual, oriunde acest lucru este posibil. Deputatii mai cer si luarea unor masuri clare pentru combaterea exporturilor ilegale si aruncarea deseurilor de plastic.

Acestia subliniaza ca potentialul economic al plasticului reciclat nu este exploatat la parametri maximi. Doar 25% din deseurile de plastic sunt reciclate in prezent. Implementarea deplina a legislatiei UE privind deseurile ar putea duce la o economie de 72 miliarde de euro pe an si ar putea contribui la cifra de afaceri anuala a firmelor de administrare a gunoiului si de reciclare cu 42 miliarde de euro pe an. Totodata, ar putea fi create peste 400.000 de locuri de munca pana in 2020.

 

punga 4Plasticul este prevalent in vietile noastre. Frigiderele, locuintele, telefoanele, automobilele, hainele, toate contin plastic. Din pacate, nu este biodegradabil, deci va persista in peisaj foarte mult. In plus, el este produs din combustibili fosili.

Pungile de plastic prezinta probleme mai speciale. Fabricate din polipropilena sau polietilena, pungile sunt atat de ieftine si subtiri incat casierul face exces de zel cateodata, impachetand fiecare produs cu ele. Rezultatul il vedem acasa, cand sertarul sau coltul destinat pungilor devine neincapator. Sigur ca le folosim sa ducem gunoiul sau unii dintre noi, sa lasam curat dupa catel,  pisica, purcel, soricel, dar pana la urma tot la groapa comunala ajung sau isi iau zborul prin natura. Nu vorbim de cei care arunca totul pe jos, ei fiind o specie invaziva de oameni „moderni” care ar trebui amendati usturator.

Animalele sunt cele mai afectate de aceste pungi aparent inofensive. Ele ingera plasticul, care le poate bloca tractul digestiv. Balenele esueaza cu burtile pline de aceste deseuri, broastele testoase le confunda cu meduzele si se hranesc cu ele. Nici ierbivorele nu scapa de plasticul daunator, fiind victime directe ale sacilor.

 

sacose-cumparaturiChiar daca se produc in prezent si pungi biodegradabile, intrebarea e daca e musai sa le producem. Reciclabile sau nu, biodegradabile sau permanente, ele devasteaza mediul, elibereaza substante toxice in alimente si provoaca moartea animalelor.

Dar ce facem cu ele dupa ce s-au uzat? Din nefericire, in Romania pitoreasca nu exista un program de reciclare a pungilor. Chiar si in tarile dezvoltate, pungile reciclate sunt in procent foarte mic. La o tona de pungi de plastic refolosite sau reciclate, energia salvata este egala cu 11 barili de petrol. Ele sunt transformate in plastic masiv pentru diferite alte scopuri.

Unele guverne au interzis folosirea pungilor de plastic, iar altele au impus taxe strategice pentru a reduce consumul lor.

Pana cand un sistem de reciclare va fi implementat in Romania, ar trebui sa reducem numarul pungilor consumate si sa le refolosim cat mai mult pe cele existente.

Sacosele din panza, simple sau cu diferite imprimeuri, sunt o solutie la indemana oricui si chiar pot fi moderne si placute. Materialele textile cum ar fi blugii, hainele din lana sau bumbac si draperiile vechi pot fi transformate cu putin efort si imaginatie in sacose la moda pentru cumparaturi. Alte alternative pot fi cosurile din rachita, in totalitate biodegradabile, cosurile pe rotile foarte populare in Vest, cutiile pliabile, sacosele din iuta sau canepa si rucsacul. Singura problema va fi ca va trebui sa le avem la noi permanent, daca vrem sa mergem la cumparaturi atunci cand plecam de la servicu sau dupa ce ne-am rezolvat alte probleme.

Prin eliminarea pungilor din plastic din viata noastra contribuim la refacerea mediului si, prin puterea exemplului, ii facem pe oameni sa constientizeze care sunt efectele dramatice ale materialelor plastice.

 

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    CAM TARZIU! SE POATE SI MAI DEVREME, DACA AVEM DORINTA SI VREREA DE A SALVA CE SE MAI POATE DIN MEDIUL INCONJURATOR!

Adaugati un comentariu


 

*