REZIDENȚIAT 2017: Lucrările de la București, scanate greșit și recorectate

20 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

UPDATE: Până la ora 14.00, peste 200 de contestații au fost depuse la secretariatul UMF Carol Davila, dar numărul acestora ar putea crește.

Deocamdată, Ministerul Sănătății insistă să fie recorectate toate lucrările, dar nu este exclusă nici anularea examenului și reluarea acestuia, în cazul în care nu se va ajunge la o decizie agreată de UMF, MS și candidații nemulțumiți.  

Unul dintre medicii tineri a anunțat pe grupurile de socializare că i s-a comunicat de la secretariatul UMF că „diseara, la ora 18:00, se recorectează în prezența noastră contestațiile depuse la București”, deși rectorul Sinescu a anunțat, ieri, că se depun contestații până la ora 20,00.

***

Grilele au fost corectate greșit din cauza unor probleme tehnice, fapt pentru care Ministerul Sănătății a dispus recorectarea lucrărilor, însă absolvenții sunt în continuare nemulțumiți.

 

Examenul de rezidențiat de anul acesta, care a avut loc duminică în toate centrele universitare, a fost și de această dată unul „cu cântec”, după ce o eroare de natură tehnică a bulversat procesul de corectare a grilelor în București, centrul universitar în care au participat la examen cei mai mulți candidați.

Unii dintre aceștia au considerat că au obținut punctaje mai mici decât și-au calculat aplicând grila, iar unii dintre ei au susținut chiar că au fost respinși în urma erorilor grile de corectare. Nemulțumirile candidaților s-au manifestat odată cu afișarea rezultatelor, mulți dintre ei reclamând faptul că punctajele obținute nu reflectau calitatea lucrărilor și că scanarea testelor grilă a fost făcută greșit.

Eroarea a fost confirmată și de Ministerul Sănătății care a anunțat, printr-un comunicat remis presei aseară, că  „Urmare a problemelor tehnice sesizate de Comisia locală de Rezidenţiat Bucureşti în timpul procedurii de scanare grilelor de concurs, Comisia centrală a decis rescanarea tuturor grilelor pentru candidaţii din Centrul Universitar Bucureşti. Ministrul Sănătăţii a fost informat, în această după amiază, de către coordonatorul de Rezidenţiat, secretarul de stat Corina Pop, despre situaţia creată şi a solicitat recorectarea grilelor, transparent, astfel încât niciun candidat să nu fie nedreptăţit.

Purtatorul de cuvânt al UMF Carol Davila, Valentin Mateescu, a precizat la rândul său că cei care sunt nemuțumiți pot depune contestație, menționaând totodată faptul ca aceste nemulțumiri erau manifestate în condițiile în care nu se comunicaseră încă rezultatele recorectării lucrărilor.

 

Anunțul nu a avut însă darul să liniștească spiritele, unii dintre candidați reclamând faptul că această recorectare „transparentă” s-a făcut în absența lor, astfel că nu pot avea garanția că nu s-a greșit din nou la notare. Candițatii din București sunt în continuare nemulțumiți, opinia generală fiind aceea că recorectarera lucrarilor trebuie făcută în prezența fiecărui candidat în parte, pentru că doar așa se poate vorbi de „transparența” de care Ministerul Sănătății spune că s-a dat dovadă.

Părerile de pe grupurile de socializare sunt însă împărțite. În timp ce unii critică grila de corectare, alții spun că problemele s-au rezolvat chiar în timpul examenului, iar alții susțin că adevăratele probleme constau în bibliografia după care absolvenții au învățat, care este plină de erori și inadvertențe.

Valentin Barbu: „Sunt studenți care probabil au avut probleme, dar sunt sigur că acum o sa apară și băietași care o sa profite, nu am nicio problemă cu recorectarea, dar să fie transparentă… Anuntul din partea celor de la IT, din sala noastră, a fost legat de calitatea proastă a memory-stick-urilor, achizitionate prin ‘licitație’, ce au reușit într-un fel să corupă fișierele, rezultând corectarea eronată a grilelor”.

Codruța Badd: „Eu nu înțeleg cum doar Bucureștiul are mereu probleme, iar în provincie totul e limpede și transparent!  Am dat examenul la Târgu Mureș, totul a fost foarte cinstit, nimeni nu s-a plâns… ba mai mult, când am ajuns acasă și am văzut toată tevatura asta mi-am recalculat punctajul și ce să vezi … punctajul era identic cu cel primit la corectare!

Radu Ciora:Nici în București n-au fost probleme peste tot (…)”. Tânărul medic a criticat însă comentariile fostului ministru Vlad Voiculescu, în mandatul căruia s-a redactat „bibliografia de rezidențiat”. „Aveți habar ce mizerii sunt acolo? Astea sunt adevărate probleme de la examen. Care ne-au afectat pe toți. Nu câteva persoane care fac circ și nu își asumă punctajul!

 

Nemulțumiri au apărut, ulterior, și din alte centre universitare, unde unii candidați susțin că au existat erori la corectarea lucrărilor, însă până acum nu a fost recunoscută oficial decăt eroarea tehnică de la București: „Probleme au fost și la Craiova, multe punctaje de 400-500 (cel puțin la mine în sală). Doar că n-a semnalat nimeni.” – Bogdan Fota. Mulți dintre colegii săi susțin însă că nu au existat probleme la corectare.

Concursul de rezidențiat a avut loc ieri, în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pentru sesiunea din acest an fiind scoase la concurs 3.565 de locuri şi posturi pentru Medicină (unde Ministerul Sănătății susține că s-a suplimentat cu 95 numărul locurilor), 258 de locuri pentru Medicină Dentară şi 136 locuri şi posturi pentru Farmacie. Cei mai mulţi absolvenţi sunt pentru posturile de rezidenţi în Medicină – 5.054, alţi 1.277 în domeniul Medicină dentară şi 487 în domeniul Farmacie. Dintre cei care au promovat examenul, doar 435 au siguranța unui loc de muncă, pentru că doar acestea au fost posturile scoase la concurs.

Ca de obicei, cei mai mulți candidați înscriși la rezidențiat au fost în București, unde au fost 2.537 de concurenți, dintre care 1.888 de candidați la Medicină, 483 la Medicină Dentară și 166 la Farmacie.

Tot în cursul zilei de ieri, cateva zeci de medici rezidenți au protestat în fața Ministerului Sănătății, față de condițiile din spitale și de faptul că încă nu știu ce salarii vor avea începand de anul viitor.

Totodată, aceștia au cerut scoaterea la concursul de rezidenţiat a unui număr mai mare de locuri, precum şi eliberarea posturilor din spitale. „Toată lumea se plânge că nu sunt acoperite liniile de gardă, oraşele mari nefăcând excepţie, şi că avem cel mai mic număr de medici la 10.000 de locuitori din U.E., dar când vine vorba de fapte, numărul disponibil de posturi este infim” susțin protestatarii.


Adaugati un comentariu


 

*