Rezolvarea situatiei de la Institutul Cantacuzino ramane la stadiul de promisiune

Astazi, premierul Ponta a declarat ca inca se cauta solutii si ca alocarea de bani de la buget nu este posibila.

 

Premierul Ponta si ministrul Banicioiu

Premierul Ponta si ministrul Banicioiu

Fara manager de aproape o luna si cu angajatii nemultumiti ca nu si-au primit salariile, Institutul Cantacuzino seamana cu o nava in deriva, iar aducerea sa pe linia de plutire pare un demers de care autoritatile nu sunt in stare la acest moment, sau cel putin asa pretind, pentru a da curs altor interese mai mari care nu au nicio legatura cu domeniul sanatatii. O noua confirmare a acestei neputinte a venit azi din partea premierului Victor Ponta, care a declarat ca in privinta crizei de la Institutul Cantacuzino, „se cauta solutii”, precizand ca nu pot fi alocati bani suplimentari de la bugetul de stat, si ca rezolvarea trebuie sa vina din alta directie. Incercam sa gasim solutii in masura in care nu avem voie sa dam bani direct de la buget, pentru ca este ajutor de stat si in masura in care acolo nu s-au produs; desi s-au investit bani publici, nu s-au produs vaccinuri omologate”, a declarat astazi premierul.

 

protest-cantacuzino3Reamintim ca declinul Institutului Cantacuzino a inceput in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

 

laborator-cantacuzinoIn 2013 productia a fost reluata, fiind realizate primele 600.000 de doze, dar, la sfarsitul anului, ANMDM a anuntat Institutul Cantacuzino ca vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piata, intrucat au fost descoperite probleme. Totodata, ANMDM a trimis probe pentru reverificare la Agentia Medicamentului din Franta, care a comunicat, in 31 ianuarie, ca vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul ca vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unitati pe mililitru de endotoxine, fata de sub 100 pentru un produs conform.

In octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut in coordonarea Ministerului Educatiei, din cea a Ministerului Sanatatii, iar in ianuarie 2015 a fost semnat memorandumul pentru reorganizarea institutului, care prevede stergerea datoriilor catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept serviciu de interes economic general, insa unitatea are in continuare conturile blocate.


Adaugati un comentariu


 

*