Rezultate promițătoare în terapia virtuală a copiilor cu boli incurabile

22 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Peste 100 de copii internați în centrele Hospice Casa Speranței din București și Brașov au fost incluși într-un proiect prin care sunt ajutați să suporte mai ușor tratamentele și procedurile medicale.  

 

O metodă nouă și revoluționară de terapie este pusă în practică în cadrul unui proiect pilot derulat, înceoănd din această vară, de Hospice Casa Speranței și Fundația Vodafone.  Metoda, bazată pe folosirea realității virtuale, se află încă în faza de testare, dar rezultatele obținute până acum sunt promițătoare. Deocamdată este disponibilă doar celor peste 100 de copii aflați în cele două centre Hospice din București și Brașov, însă există speranțe ca terapiile bazate pe realitatea virtuală și realitatea augmentată să fie intergrate în ansamblul terapiei aplicate de echipele multidisciplinare pentru copiii cu boli incurabile sau care le limitează viața.

În cadrul celor două centre au fost amenajate spații speciale, denumite Tech Room, în interiorul cărora copiii pot evada pentru o vreme într-o realitate virtuală care îi ajută să se detașeze de problemele cu care se confruntă din cauza bolii, făcându-i astfel să suporte mai ușor tratamentele și procedurile medicale care uneori sunt chinuitoare pentru ei. „Cu ajutorul Tech Room, copiii pot evada pentru un timp într-o realitate în care pot escalada Everestul, pot ateriza împreună cu Neil Armstrong pe lună, pot zbura printr-un oraș sub forma unui vultur sau pot înota alături de delfini”, se precizează într-un comunicat al Hospice Casa Speranței, în care se subliniază că, astfel, copiii cu boli incurabile sau cu afecțiuni care le limitează viața pot suporta mai ușor tratamentele și procedurile medicale la care sunt supuși.

 

Proiectul, denumit „Conexiune pentru îngrijire și compasiune”, mai include un sistem integrat de servicii medicale, servicii de consiliere psiho-socială-emoțională, de sprijin educațional și servicii de tip respite, menite să le ofere părinților timp liber pentru rezolvarea altor probleme sau pentru a-și recupera forțele.

Bugetul alocat întregului proiect este de aproape 760.000 de lei, iar din această sumă, aproape 590.000 de lei reprezintă finanțarea acordată de Fundația Vodafone, prin programul Connecting for Good.

Hospice Casa Speranței este cea mai importantă fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate îngrijiri paliative. Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile.

În cei 25 de ani de existență, fundația înfințată la Brașov a adus alinare și speranță pentru peste 20.000 de copii și adulți cu boli incurabile, dezvoltând totodată îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*