Riscam sa nu ne mai putem trata in strainatate?

9 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Mai multe state europene sunt reticente in a mai accepta formularele E112 si S2, din cauza intarzierilor la plata din partea CNAS.

 

cristian-busoi PEPrivite cu speranta de multi bolnavi care isi cauta vindecarea in clinice din afara granitelor tarii, tratamentele in strainatate decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate tind sa devina tot mai greu accesibile pentru romani, mai multe state europene devenind din ce in ce mai reticente in privinta acceptarii formularelor E112 si S2. Acest fapt se datoreaza statului roman care, prin CNAS a acumulat, an de an, datorii la unitatile medicale din strainatate, datorii care, in 20 de ani au atins cifra de 168 de milioane de euro, dupa cum a recunoscut chiar Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Ca fost europarlamentar, el stie foarte bine ca nu se poate proceda ca in Romania, unde daca nu finantezi spitalele, medicii si pacientul se descurca singuri, iar o parte din succesul interventiilor si tratamentelor complicate ramane la mila Domnului.

In acest context, Busoi a aratat ca este nevoie de o crestere a sumelor pe care ANAS le aloca tratamentelor in strainatate, insa nu din cauza ca ar fi crescut semnificativ numarul romanilor care se trateaza peste hotare, ci pentru ca sunt de platit multe datorii din anii precedenti, iar unele state europene si-au exprimat deja ingrijorarea pentru aceasta situatie. Din pacate, cresterea acestor sume este posibil sa fie obtinuta tot de pe spatele celor care si acum platesc la bugetul sanatatii…

 

colonoscopie bolnavAu simtit acest lucru si pacientii, din partea carora CNAS a primit numeroase semnale potrivit carora anumite tari sunt din ce in ce mai restrictive, mai reticente in a mai accepta formulare E112 si S2, iar uneori chiar si cardul european de sanatate. Potrivit presedintelui CNAS , cele mai clare astfel de semnale s-au primit din Germania, careia Romania trebuie sa-i achite peste 50 de milioane de euro.

In prezent, exista trei situatii in care CNAS deconteaza tratamentele medicale in strainatate pe baza reglementarilor in vigoare si a directivei transfrontaliere nr.24 din 2011.  In prima situatie este vorba de tratamente de urgenta, care se fac pe baza cardului european de sanatate si nu presupun niciun cost din partea pacientului. Urmeaza tratamentele care nu sunt disponibile in tara, in acest caz solicitandu-se formulare E112 sau S2, costurile fiind decontate de CNAS la tarifele din tara in care se efectureaza tratamentul.

In cea de-a treia situatie este vorba de pacienti care doresc din proprie initiativa sa se trateze in strainatate, in acest caz decontarea fiind facuta la tarifele din Romania, diferenta fiind suportata de pacient.

 

tratamente UE  112Termenul in care CNAS deconteaza banii cheltuiti de pacienti pentru tratamentele din strainatate depinde de complexitatea dosarului, din momentul validarii acestuia, sumele fiind decontate in 90 de zile.

Anual, romanii cheltuiesc peste 15 milioane de euro pe tratamente in strainatate, sumele fiind in crestere de la an la an, pe masura ce scade increderea pacientilor in sistemul sanitar romanesc. Cel mai des, romanii apeleaza la medicii din strainatate pentru afectiuni oncologice si pentru probleme chirurgicale, o dovada a neincrederii in sistemul medical romanesc fiind dat chiar de catre presedintele Basescu, atunci cand a preferat sa mearga la Viena pentru a suferi o interventie chirurgicala la coloana.

Cele mai cautate spitale sunt cele din Viena, Hanovra, dar si clinicile din Franta, Italia sau Belgia. De asemenea, tot mai multi romani, in special cei din zona Ardealului, prefera sa mearga pentru analize si investigatii la clinici din Ungaria.

 


Categorii: C.A.S., Economic, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*