Riscurile din stranduri si piscine

19 iulie 2012 | 0 comentarii |

Medicii atrag atentia sa se mearga numai in locurile de imbaiere autorizate, si chiar si asupra acestora sa fie vigilenti, sa aiba grija sa fie curate si dezinfectate.

 

Vrem sa ne relaxam si sa aratam bine, sa avem un bronz frumos si uniform, dar de multe ori uitam ca atat expunerea excesiva la soare cat si imbaierea in ape neautorizate si uneori chiar in locurile publice verificate pot reprezenta tot atatea pericole pentru sanatate.

Medicii avertizeaza insa persoanele care aleg sa mearga la strand sau la piscina, pentru a se racori pe perioada caniculei, sa nu se expuna intre orele 11:00-18:00 si sa fie atente ca acele locuri sa fie curate si dezinfectate, pentru a evita, pe de o parte, arsurile solare si bolile de piele care pot ajnge pana la cele mai agresive forme, precum si contractarea unor boli infecto-contagioase.

„In perioada de canicula, foarte multa lume alege sa mearga la strand, la piscina. Trebuie insa mare atentie ca aceste locuri sa fie curate, dezinfectate. O serie de factori pot cauza afectiuni dintre cele mai neplacute. Astfel, clorul din piscine care poate accentua acneea, anumite eczeme, alergii, si de aceea trebuie sa se faca imediat dus, cu apa potabila. Si mai periculoasa poate fi imbaierea in locuri neverificate, care poate favoriza infectii stafilococice, streptococice ”, explica dr. Viorica Mihalascu, director adjunct Sanatate Publica din cadrul DSP Buzau.

Medicul spune ca specialistii DSP recolteaza si analizeaza la fiecare doua saptamani probe din apele de imbaiere de pe teritoriul judetului si, pana acum, nu au fost gasite abateri de la normele sanitare in vigoare, dar asta nu inseamna sa nu avem grija unde mergem la plaja si unde ne scaldam.

La randul sau, medicul dermatolog Raluca Patrascu atentioneaza asupra expunerii la soare, care poate duce la dermatoze, fotodermatoze, lupus profirii, arsuri solare si chiar cancere cutanate.

„Este bine ca oamenii sa aiba grija ca inainte de a se expune la soare sa isi ia cateva minime masuri de protectie, sa utilizeze creme de protectie cu factor mare si mai ales sa nu se expuna in perioada de timp 11:00 – 17:00”, sustine medicul, atragand atentia ca in cazul copiilor trebuie o atentie sporita, acestia trebuie sa fie foarte bine protejati pentru ca arsurile din copilarie sunt factori de risc pentru melanom (cea mai raspandita forma a cancerului de piele), la maturitate.

In judetul Buzau exista 19 piscine si doua stranduri publice, dar multe persoane aleg sa mearga la bronzat si la scaldat in ape neautorizate, unde accesul este gratuit, dar unde nu exista nicio garantie a protectiei fata de agenti patogeni, de multe ori aflandu-se „munti” de gunoaie in apropiere.


Categorii: Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*