Riscurile pentru sanatate din pateurile vegetale

4 aprilie 2015 | 0 comentarii |

Un studiu realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor – APC Romania arata ca majoritatea pateurilor de post care contin substante „de dulce” si, mai mult decat atat, contin aditivi cancerigeni sau generatori de stres.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

Specialistii in nutritie ne recomanda o alimentatie sanatoasa, bazata pe ingrediente pe cat posibil naturale, provenite din curtea sau din gradina proprie, iar daca acest lucru nu este posibil, sa cumparam doar produse alimentare certificate de autoritatile competente. Din cand in cand, ni se recomanda o dieta cu efect de detoxifiere a organismului, mai ales in perioada primavara-toamna, cand legumele, zarzavaturile si chiar fructele sunt proaspete si se gasesc din belsug. O alta modalitate de detoxifiere a organismului este postul traditional, pe care crestinii il tin in special in zilele de miercuri si vineri pe tot parcursul anului, iar la anumite intervale, posturi mai lungi, inaintea unor sarbatori religioase.

Ce ne facem, insa, daca vrand sa tinem post, cumparam produse care au etichete mincinoase sau incomplete? Astfel de produse gasim, din pacate, in hipermarketuri si in magazinele de la coltul blocului.

Medicii ne spun ca nu ar trebui sa consumam astfel de produse moderat, iar ceea ce este cel mai important este sa citim cu atentie eticheta, inainte de cumparare. „Ideal ar fi sa alegem produse care contin putini aditivi alimentari, pentru ca anumite patologii sunt influentate de acestia. Alimentatia poate fi periculasa daca nu se tine cont de un echilibru, daca se consuma anumite produse in exces, dar si factorii de mediu constituie cauze ale declansarii unor boli grave. In orice caz, cel mai bine ar fi sa evitam produsele care contin multe E-uri”, ne spune dr. Carmen Nistor, medic de familie.

 

produse de postAsociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania APC Romania a realizat, perioada 21-31 martie, un studiu asupra 70 de tipuri de pate vegetal, sub coordonarea biochimistului Mihai Rissdorfer, pe baza informatiilor existente pe eticheta.

Produsele de post, in majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional, din cauza numarului mare de aditivi alimentari si al continutului ridicat de sare. In cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie sa fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apa sau ulei vegetal, asa cum s-a constatat in cazul pateului vegetal”, a explicat presedintele APC Romania, conf. univ. dr.  Costel Stanciu.

Acesta a mentionat ca produsele analizate in cadrul studiului au fost achizitionate din mai multe hypermarketuri (Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Penny, Mega Image, Billa, Profi si Lidl) si sunt fabricate de Hame Romania SRL, Inedit, Glina SA, Prefera Foods SA, Productie Ardealul SRL, Regal Corp SRL, Vascar SA, Scandia Food SRL, dar si sub brand de retailer: Romania Hypermarche SA, Carrefour Romania SA, Mega Image SRL, Winny, Auchan Romania SA, Rewe Romania SRL, Kaufland Romania SCS, Billa Romania SRL si Profi Rom Food SRL.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, produsele fiind achizitionate in mod aleatoriu si anonim de catre reprezentantii organizatiei.

 

Costel Stanciu, presedinte APC

Costel Stanciu, presedinte APC

Intre problemele descoperite pe etichetele produselor analizate sunt, potrivit APC Romania, faptul ca pe eticheta nu sunt mentionate anumite efecte pe care ingredientele continute le pot avea asupra sanatatii. Spre exemplu, glucidele sunt adaosuri de indulcitori dar nu se specifica acest lucru; zaharul nu apare in lista de ingrediente dar este trecut pe eticheta nutritionala; atunci cand produsul contine soia nu este mentionat daca este sau nu modificata genetic; nu se declara provenienta uleiului vegetal (palmier, rapita, in etc.); in unele produse condimentele sunt inscrise in mod generic dar nu este mentionat tipul condimentului (desi unele dintre ele sunt incluse in lista substantelor alergene); nu se mentioneaza daca aromele sunt naturale sau artificiale.

Totodata, reprezentantii APC atrag atentia ca in pateul vegetal gasim o multitudine de aditivi alimentari despre care publicul larg nu stie mare lucru, desi unii dintre ei pot fi extrem de periculosi daca se consuma fracvent. A fost realizat chiar si un TOP al acestora. „Din analizele noastre in privinta continutului de aditivi alimentari, putem sa clasificam pateurile vegetale dupa urmatorul top: primul loc este detinut de Cora – 15 aditivi, pe locul II se situeaza Hame, Baroni, Bucegi, Carrefour,Vascar, Sadu, Auchan, Penny, Moldova in bucate cu cate 11-13 aditivi; urmeaza FUD, Carrefour, Cosmin, Mandy Foods, Marasesti, Clever, Delicii si capricii, Bucegi, Scandia Sibiu, Moldova in bucate cu cate 8-10 aditivi; 365M, Delicii si capricii, Meniu de-a gata, Auchan, Mandy Foods, Winny, Ardealul, Carrefour  cu cate 4-7 aditivi; iar Inedit contine 0-1 aditivi”, mai spune Costel Stanciu.

 

produse-post2V-ati imaginat vreodata ca un produs de post va poate induce stres sau alte boli? Ei bine, APC Romania a identificat in urma studiului amintit unele pateuri care contin anumiti aditivi alimentari ce pot provoca probleme de sanatate atunci cand sunt consumati in cantitati mari.

Intre acesti aditivi sunt mentionati E1520 – Propilen glicol – produs ce se utilizeaza ca antigel in radiatoarele motoarelor si se extrage din titei, produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic si cardiotoxic, iar in contact cu pielea produce dermatite. Acesta a fost identificat numai la producatorul Hame Romania SRL in produsele: vegetal, vegetal verdeturi, vegetal ardei rosu, vegetal ciuperci, vegetal masline. Un alt aditiv periculos asupra caruia ni se atrage atentia este E635 – Ribonucleotid disodic – posibil cancerigen, pe care il regasim in 29 dintre produsele analizate. E621 – Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slabiciune, greata, arsuri, astm, poate declansa Alzheimer si Parkinson si nu trebuie consumat de femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci. Il regasim in 57 dintre produsele analizate. E412 – Guma guar – un aditiv ce poate fi consumat moderat pentru ca produce balonari, greata, crampe, astm, alergii, eczeme, este prezent in 28 de sortimente incluse in acest studiu.

Culmea este ca si costurile produselor de tip pate vegetal sunt mai mari decat in cazul conservelor de pate de ficat, dar in ciuda acestui fapt, consumul primelor este in crestere, mai ales in perioada posturilor religioase.

 

pateu-de casaSpecialistii APC recomanda, de aceea, sa se citeasca etichetele cu mare atentie, dar mai ales sa se consume atat pate vegetal cat si pate de ficat sau din carne produs in casa.

Si, pentru ca incepe Saptamana Mare sau a Patimilor dinaintea Pastelui Ortodox, cea in care cei mai multi romani tin post, ni se propun si cateva retete sanatoase de pate vegetal facut in propria bucatarie:

Pate de masline si ardei: se paseaza in blender: 1 cana de masline fara samburi, 1 ardei copt, 4-5 catei de usturoi, ulei de masline, boia de ardei iute si dulce, sare, piper. In  momentul consumului se poate adauga verdeata tocata marunt, care da pateului si un aspect placut.

Pate de ciuperci si usturoi: se paseaza in blender: 1 cana de ciuperci fierte, 1 capatana de usturoi copt, patrunjel, sare, piper.

Pate de leurda: pasand in blender: 1 cana de nuci inmuiate peste noapte, 1 legatura de leurda, 2-3 rosii uscate la soare, ulei de masline, sare si piper se obtine un pate delicios.

O alta mancare de post extrem de gustoasa si hranitoare, facuta in casa, este zacusca, din vinete sau cu ciuperci.

 


Adaugati un comentariu


 

*