Roboti terapeutici pentru copiii cu autism

2 decembrie 2013 | 0 comentarii |

La aceasta metoda revolutionara de terapie si-au adus contributia si specialistii romani de la Cluj. Studii recente arata ca pacientii interactioneaza uneori mai bine in relatia cu robotii decat in cea cu oamenii, intrucat complexitatea mimicii umane ii sperie.

 

Primul robot terapeutic

Primul robot terapeutic

O echipa ce cercetarori ai Institutului International de Studii Avansate de Psihoterapie si Sanatate Mentala Aplicata din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj va fi implicata, incepand cu anul viitor, intr-un proiect ce isi propune dezvlotarea unei metode revolutionare de terapie in cazul afectiunilor psihice, si in special a cazurilor de autism la copii. Desi, la prima vedere pare a fi de domeniul science-fiction, metoda a fost experimentata pana la acest moment, iar rezultatele au fost promitatoare. Astfel, Comisia Europeana a aprobat acordarea unei finantari de 9 milioane de euro pentru continuarea cercetarilor si imbunatatirea noii metode de terapie.

Metoda isi propune implementarea unei noi modalitati de tratare a afectiunilor psihice cu ajutorul unor roboti terapeutici, dupa ce s-a constatat ca pacientii, in special copii cu autism, interactioneaza mai bine cu acestia decat cu oamenii.

Proiectul de cercetare in care sunt implicati specialistii universitatii de la Cluj va demara in luna martie a anului viitor si se va desfasura pe durata a patru ani, constand in dezvoltarea unei noi generatii de roboti terapeutici, „prototipurile” fiind testate pana acum doar la nivel experimental.

 

Daniel David

Daniel David

Scopul urmarit nu este nici pe departe inlocuirea psihologilor sau a medicilor de specialitate cu acesti roboti, ceea ce, de altfel, ar fi imposibil, ci realizarea unei extensii la terapiile si tratementele clasice, pentru a leeficientiza si mai bine si a grabi vindecarea pacientilor, dupa cum explica directorul Institutului, Daniel David. „Studiile de specialitate arata ca interventia psihologica sustinuta, ca o extensie a ceea ce se intampla in cabinetul psihologului clinician sau a psihoterapeutului, poate eficientiza decisiv comportamentul uman si raspunsul acestuia la tratamentul psihologic sau medical. Rational insa, nu putem spera, din cauza resurselor limitate, sa avem un psiholog pentru fiecare om, care sa-l insoteasca si sa-l consilieze in situatii obisnuite de viata. In acest context, ideea institutului nostru este ca putem avea un robo-psiholog care sa aiba aceasta functie. Nu este o utopie, ci viziune”, a afirmat acesta prin intermediul unui comunicat de presa, directorul institutului clujean.

Cum spuneam, ideea nu este una noua, pana in prezent fiind deja testata eficienta robotilor terapeutici in cazul copiilor cu autism. Pentru ca rezultatele au fost unele promitatoare, programul de cercetare ce va fi demarat anul viitor cu finantare europeane va fi extins si la nivelul altor afectiuni psihice in cazul carora robotii terapeutici ar putea da rezultate.

 

Robot terapeutic

Robot terapeutic

Specialistii isi propun realizarea unei noi generatii de roboti, mult mai inteligenti si mai flexibili, cu o autonomie crescuta si capabili sa reactioneze la comportamentul copiilor cu autism.

Inventia nu le apartine romanilor, ci unor studenti belgieni care au creat in urma cu doi ani un astfel de robot experimental, folosit ulterior pentru cercetari, de o echipa de specialisti de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul universitatii clujene. Scopul propus a fost determinarea unor copii care sufereau de autism sa deprinda notiuni de socializare.

Robotelul a fost introdus in lectiile copiilor, pentru a-i ajuta sa invete sa spuna lucruri simple, precum «buna ziua» sau «multumesc». Acesta putea sa zambeasca sau sa se intristeze, sa arate dezgust, frica sau furie, chiar si sa imbratiseze si a fost folosit de psihoterapeuti ca element de joaca, ce poate transmite informatii utile”, a mai afirmat Daniel David.

Implementarea metodei de tratament cu roboti terapeutici se bazeaza pe rezultatele unor studii recente, conform carora copiii cu autism interactioneaza, in anumite cazuri, mai bine cu robotii decat cu oamenii, deoarece ei au timp sa citeasca cele cateva expresii faciale de care este in stare robotelul, pe cand complexitatea mimicii umane ii sperie.

 

Copil cu autism

Copil cu autism

In noul proiect sunt implicate sase universitati, printre care si Universitatea Babes-Bolyai, rolul echipei de la Institutul de Psihoterapie fiind acela de a oferi informatii clinice inginerilor si informaticienilor care vor concepe noua generatie de roboti.

 Autismul este o tulburare a creierului care interfereaza adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur. Semnele autismului se dezvolta aproape indotdeauna inaintea implinirii varstei de 3 ani, desi aceasta afectiune este uneori diagnosticata abia mai tarziu. In mod tipic, parintii devin ingrijorati atunci cand observa ca fiul/fiica lor nu incepe sa vorbeasca si nu raspunde sau nu interactioneaza ca si ceilalti copii de aceeasi varsta. De regula, copiii cu autism nu au o dezvoltare normala a vorbirii si pot parea surzi, desi testele de audiometrie sunt normale. Autismul afecteaza modul in care copilul percepe si proceseaza informatia senzoriala.

Severitatea autismului variaza. Unii au nevoie de insotitor in aproape toate domeniile vietii lor cotidiene, in timp ce altii pot fi capabili sa functioneze la un nivel ridicat, pot sa mearga la o scoala normala si pot fi chiar geniali. Desi aceasta afectiune dureaza toata viata si determina diferite grade de izolare sociala, tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativa in viata persoanelor cu autism.Diagnosticarea din timp si tratamentul adecvat au dus la cresterea numarului de persoane cu autism care sunt capabile sa traiasca independent atunci cand ajung la varsta adulta.Raspandirea bolii este cam de 6 la 1000 de persoane si este de trei sau patru ori mai des intalnita la baieti decat la fete.

 

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*