Rolul bacteriilor digestive in protejarea creierului

La prima vedere nu pare a exista o legatura directa intre cele doua elemente, dar un studiu recent releva ca bacteriile intestinale sunt eficiente si in prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

 

creier intestineUn grup de cercetatori americani de la Universitatea Cornell au studiat recent rolul pe care bacteriile intestinale, cunoscute ca fiind esentiale in procesul de digestie, l-a putea avea si in ceea ce privesta sanatatea mintala, iar rezultatele obrinute in urma experimentelor facute pe soareci de laborator sunt cel putin surprinzatoare. Cercetatorii au constatat astfel ca bacteriile intestinale ar putea juca un rol special in protejarea creierului de noi leziuni. Efectuand experimente cu soarecii de laborator, acestia au constatat ca anumite tipuri de microbi intestinali pot ajuta la reducerea severitatii accidentului vascular cerebral.

Studiul s-a efectuat pe duoa grupuri de soareci de laborator, unul dintre grupuri primind o combinatie de antibiotice care optimizau microflora intestinala, iar celalalt grup actionand ca un grup de control, fara modificari in microflora intestinala pe tot parcursul experimentului.

La doua saptamani dupa ce grupul a inceput sa primeasca antibiotice, oamenii de stiinta au provocat un accident vascular cerebral ischemic la indivizii din ambele grupuri. Acest tip de accident vascular cerebral este una dintre cele mai comune forme de accident vascular cerebral, cauzat de obicei atunci cand un vas obstructionat impiedica sangele sa ajunga la creier.

 

Accident vascular cerebral

In experiment, animalele care au fost tratate cu antibiotice si au suportat accidentul vascular cerebral, au suferit leziuni cerebrale cu o severitate de aproximativ 60 la suta mai slaba decat grupul de control.

Desi cercetatorii nu inteleg pe deplin mecanismul, ei considera ca celulele sistemului imunitar pot proteja creierul prin reducerea impactului inflamatiei si a altor procese distructive. „Una dintre cele mai surprinzatoare constatari a fost ca sistemul imunitar a facut accidentul vascular cerebral mai mic prin dirijarea raspunsului din afara creierului, ca un dirijor care nu canta el insusi, ci instruieste pe ceilalti, in cele din urma creand muzica”, a declarat, unul din membrii echipei de cercetatori

Un factor care, justifica investigatiile suplimentare ale componentelor bacteriene sunt parghiile sistemul imunitar care protejeaza creierul impotriva daunelor. Rezultatele sugereaza ca microflora din intestine nu interactioneaza chimic cu creierul, dar influenteaza celulele imune pentru a sustine supravietuirea neuronala. Aceste celule ale sistemului imunitar ajung spre meninge, care este invelisul exterior al creierului si stimul.

 


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*