Romania a depus candidatura pentru gazduirea EMA

2 august 2017 | 0 comentarii |

Nu mai putin de 19 de orase din tarile membre UE, intre care si Bucuresti, si-au depus documentele pentru a gazdui Agentia Europeana a Medicamentului, dupa iesirea Marii Britanii din Blocul comunitar.

 

Ministerul Sanatatii a anuntat ca Romania a depus, la sediul Comisiei Europene, dosarul de candidatura pentru relocarea la Bucuresti a Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), in contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord din Uniunea Europeana

Potrivit documentelor pregatite de Guvernul Romaniei, proiectul pentru campusul medical integrat care ar urma sa gasduiasca Agentia Europeana a Medicamentului va imbinaun nou concept intre spatiile de birouri, zone verzi, spatii comerciale si locuinte rezidentiale”.Locatia propusa se afla in zona de nord a capitalei, in spatele statiei de metrou Pipera. Este vorba despre o cladire noua, cu o suprafata de aproximativ 27.000 de metri patrati, cu un centru de conferinte care poate gazdui 720 de participanti si o excelenta infrastructura IT&C”, dupa cum a explicat ministrul Florian Bodog.

In cursa pentru EMA, cea mai importanta dintre cele doua agentii europene existente la ora actuala in Londra si care are aproximativ 900 de angajati, candideaza 19 orase. Bucurestiul se va „bate”, astfel, cu Amsterdam, Bonn, Bruxelles, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Milano, Stockholm, Viena, Varsovia, Bratislava, Sofia si Zagreb. Agentia Europeana a Medicamentului este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principala responsabilitate protectia si promovarea sanatatii publice, prin intermediul evaluarii si supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

 

Pregatirea candidaturii a fost realizata de un grup de lucru interinstitutional, compus din Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Afacerilor Externe.

Depunerea dosarului de candidatura inseamna un obiectiv atins, in stadiul actual al procedurilor care vizeaza relocarea sediului Agentiei Europene a Medicamentului. Am incredere in sansele Romaniei de a se califica pentru aceasta selectie, pentru ca dispunem de o expertiza substantiala in sectorul medical. Informatiile din dosarul de candidatura sustin cu elemente concrete argumentele noastre ca Romania este pregatita sa-si asume o astfel de responsabilitate”, a declarat premierul Mihai Tudose, considerand ca Romania are „o propunere viabila” si „detine o expertiza substantiala in sectorul medical”, astfel ca are sanse reale de a fi aleasa pentru gazduirea EMA.

 

Printre criteriile pe baza carora vor fi evaluate orasele care si-au exprimat dorinta de a gazdui agentia europeana se afla garantiile privind posibilitatea de a functiona imediat ce Marea Britanie va parasi blocul comunitar, accesibilitate, scoli pentru copiii angajatilor, acces la piata muncii si asistenta medicala pentru familiile angajatilor precum si raspandirea geografica a agentiilor, ultimul fiind un criteriu ce ar putea avantaja tarile care in prezent nu gazduiesc nicio agentie europeana.

Comisia Europeana va examina proiectele si va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului pana la jumatatea lunii septembrie, urmand ca hotararea finala sa fie luata in marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Pe langa aspectele care tin de prestigiu, exista si avantaje economice pentru orasele care vor gazdui agentii europene. Angajatii sunt platiti de UE, nu de orasul gazda, care profita si de pe urma chiriilor percepute pentru spatiile de birouri necesare pentru astfel de agentii. In plus, exista si beneficii locale, pentru organizatorii de conferinte sau hoteluri.

 

Delegatia Romniei la sediul EMA – Londra

Decizia ar urma sa fie formulata in baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru avand un numar egal de voturi. „Romania detine o expertiza consistenta in domeniul medical, aflandu-se in partea superioara in ceea ce priveste numarul de absolventi de scoala medicala, iar, incepand din 2007, 14.000 de romani specializati in medicina si farmacie lucreaza in tarile Uniunii Europene. De asemenea, in Bucuresti isi au sediul numeroase institutii de profil, inclusiv laboratoare si companii farmaceutice (Institutul National de Cercetare Cantacuzino, Institutul National de Gerontologie si Geriatrie Ana Aslan, Institutul National Victor Babes, Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu) care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore in situatii de criza care pot afecta sistemul national de sanatate, precizeaza Executivul de la Bucuresti.

Guvernul Romaniei a anuntat, pe 21 iulie, ca a fost finalizat dosarul de candidatura pentru relocarea de la Londra la Bucuresti a EMA. Pe 24 iulie, Guvernul i-a trimis la Londra, la sediul EMA, pe ministrul Sanatatii – Florian Bodog, ministrul delegat pentru Afaceri Europene – Victor Negrescu, si presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale – Nicolae Fotin, in misiune de „recunoastere si lobby”.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*