Romania a gazduit in premiera lucrarile Congresului Mondial de Ecocardiografie

Peste 500 de specialisti din intreaga lume au fost prezenti in week-end, la Sibiu, printre acestia numarandu-se lectori de renume mondial in domeniul imagisticii cardiologice.

 

congresRomania a devenit prima tara din sud-estul Europei care a gazduit lucrarile unui congres de anvergura mondiala axat pe domeniul ecocardiografiei. Astfel, la finele saptamanii trecute, Sibiul a gazduit ce-a de-a 19-a editie a Congresului Mondial de Ecocardiografie si Alte Metode Imagistice, ocazie cu care cei mai reputati specialisti in domeniu din intreaga lume au fost prezenti, timp de doua zile, in Romania. Organizatorii au anuntat ca la congres au participat peste 500 de specialisti de pe cele cinci continente, printre a cestia numarandu-se 43 de lectori de renume international precum Navin C. Nanda – presedintele international al Congresului, Luigi Badano, Sherif Nagueh, Anthony DeMaria sau Gilbert Habib, care au prezentat cu aceasta ocazie diferite lucrari stiintifice, tratand subiecte de mare actualitate din ecocardiografie. Totodata, la congres au participat si 44 de lectori din Romania.

 

ioan m coman

Dr. Ioan M. Coman

Din partea romana, de organizarea congresului s-a ocupat Societatea Romana de Cardiologie, manifestarea avand loc la 61 de ani de la inregistrarea primelor imagini in miscare ale inimii. In tot acest timp, metodele de investigare imagistica a inimii s-au modernizat si diversificat continuu, ecocardiografia devenind in prezent o metoda de referinta in diagnosticarea afectiunilor cardiovasculare. Referindu-se la acest eveniment important care sa avut loc in zilele de 9 si 10 mai la Sibiu, Ioan M. Coman, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, a declarat ca organizatorii sunt mandri ca au putut fi gazdele acestui eveniment de inalta tinuta stiintifica ce stimuleaza schimbul de informatii intre profesionisti din diferite specialitati medicale. Pentru noi este o onoare in plus, intrucat este pentru prima data cand acest eveniment este organizat intr-o tara din sud-estul Europei. Romania are o istorie de 40 de ani in ecocardiografie si a fost printre primele tari din Europa care a introdus un sistem de acreditare pentru persoanele care efectueaza ecocardiografii”.

 

ecocardiografieIn prezent, ecocardiografia este  cea mai utilizata tehnica imagistica in practica clinica din domeniul cardiologei, aducand informatii utile referitoare la structura si functia cardiaca si vasculara. In plus, aceasta tehnica are o influenta directa asupra diagnosticului si managementului terapeutic al pacientului evaluat, putand dicta deciziile terapeutice, evalua raspunsul la terapia initiata si, nu in ultimul rand, furnizeaza date predictive privind evolutia pacientului. Datorita afisarii detaliate a structurii si functionarii inimii, ecocardiografia poate detecta aproape toate malformatiile cardiace.

Mai trebuie mentionat faptul ca afectiunile cardiace au cea mai mare pondere in randul populatiei la nivel global, constituind principala cauza de mortalitate, iar Romania este in topul Europei la acest capitol.

 


Adaugati un comentariu


 

*