România găzduiește primul centru francofon de pregătire în implantologia dentară

15 februarie 2018 | 0 comentarii |

Specialiști din mai multe state francofone dezbat zilele acestea la Iași probleme legate de formarea medicilor stomatologi din zonele defavorizate ale Africii.

 

Începând cu data de 1 decembrie 2017, Iașiul este orasul gazdă al Confederaţiei Internaţionale a Decanilor Francofoni de expresie totală şi parţial franceză (CID-CDF). Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Iaşi, prof. dr. Norina Forna, deține funcția de președinte al acestui for. Astfel, timp de patru ani, cel mai important centru universitar din Moldova va fi capitala medicinei dentare francofone, iar un prim eveniment important pe care îl găzduiește în această calitate se desfășoară zilele acestea. Aici este organizat un centru francofon al practicii şi tehnologiilor de vârf în implantologia orală, program conceput să se desfășoare pe trei module, până în luna iulie, România devenind astfel un actor principal în dezvoltarea educaţională şi formarea pentru medicina dentară din ţările francofone.

Prima ediţie a programului de formare în implantologia orală şi chirurgie pre şi pro implantară se bucură de prezența preşedinţilor colegiilor de medicină dentară din Benin, Camerun, Coasta de Fildes şi Mali, a unor reprezentanţi ai World Dental Federation, African Regional Organisation of FDI, Groupement des Associations Dentaires Francophone şi ai Ordinului Medicilor Dentişti din Coasta de Fildeş.

 

Alături de prof. dr. Norina Forna, aceștia vor dezbate până la sfârșitul săptămânii probleme legate de formarea în domeniul implantologiei orale şi a chirurgiei pre şi pro implantare a medicilor din aceste regiuni defavorizate. Discuțiile care au loc în aceste zile fac parte din primul modul al programului, urmând ca în luna mai sa aibă loc un al doilea modul, iar în perioada iunie-iulie, un al treilea.

„Pot spune că avem portofoliul necesar pentru a crea strategii internaţionale în acest domeniu, conjugându-l cu cel al medicinei. Acest portofoliu presupune instruirea şi crearea unor condiţii de formare, formare în implantologia medicinei dentare. Am pornit primul modul. Vom continua pe 14 mai cu al doilea modul, iar în luna iunie-iulie va fi organizată a treia serie. Avem la dispoziţie echipamente de vârf şi un număr ridicat de practicieni. Interesul major al acestei educaţii medicale continue este ca aceşti lideri de opinie să devină la rândul lor formatori pentru practicienii de medicină dentară din cadrul asociaţiilor medicale a ţărilor pe care le reprezintă”, a declarat prof Norina Forna în cadrul unei conferințe organizate la deschiderea lucrărilor.

 

Aceasta a mai precizat că în cadrul proiectului se vor dezvolta şi continua, în egală măsură, discuţiile legate de politicile de sănătate şi de profilaxia îmbolnăvirilor orale, de rolul igienei alimentare echilibrate, precum şi discuţiile legate de calitatea vieţii acestor pacienţi.

„Evenimentul reprezintă un prilej fericit de a deschide noi direcţii de colaborare pe domeniul medical, prin lansarea unor proiecte pilot pe teme de profilaxie a îmbolnăvirilor orale, pe teme de formare şi training a cadrelor medicale, în scopul promovării unor principii orale de sanogenitate, propunerea de organizare de conferinţe, cursuri şi workshop-uri având ca şi interes urgenţele medicale, iniţierea unor voluntariate pe activităţi medicale”, mai declarat prof. dr. Norina Forna.

Confederaţia Internaţională a Decanilor Francofoni de expresie total şi parţial franceză este o organizaţie de elită în lumea medicală. Reprezentată în peste 100 de ţări francofone, are ca scop principal  armonizarea educaţiei, cercetării şi formării în domeniul medical dentar din întreaga lume.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*