Romania gazduieste primul curs est-european de epileptologie

Evenimentul va avea loc in perioada 11-13 iunie, si va beneficia de finantare din partea  Ligii Internationale Impotriva Epilepsiei.

 

congresConsiderat unul dintre cele mai importante evenimente medicale ale verii, fiind in acelasi timp o premiera, primul curs est-european de epileptologie va avea loc in Romania, lucrarile urmand a incepe maine la Cheile Gradistei, in judetul Brasov. Atat organizarea stiintifica, cat si finantarea manifestarii sunt asigurate de Liga Internationala Impotriva Epilepsiei, care se va bucura de colaborarea pe plan local din partea Societatii Romane de Neurologie Pediatrica, Societatii de Neurologie din Romania, Fundatiei Romane de Neurologie Pediatrica, cu implicarea Rotary si Rotaract OCTO Bucuresti.

Cursul, care va avea loc in perioada 11-13 iunie si este primul de o asemenea amploare organizat in estul Europei, urmand a reuni la Cheile Gradistei experti mondiali in epileptologie, specialisti romani si din alte tari est-europene, care vor prezenta medicilor care doresc sa se formeze ca viitori epileptologi, bazele epileptologiei modene pe marginea experientei personale.

 

cursCursul se adreseaza in mod special medicilor neurologi pediatri si de adulti, pediatrilor, psihiatrilor si neurochirurgilor care vor avea astfel posibilitatea sa se puna la curent cu cele mai noi informatii referitoare la semiologia epilepsiei, terminologia si diagnosticul etiologic, diagnosticul diferential, aspectele EEG si imagistice ale epilepsiei. Se va pune accent in mod deosebit pe metodele de tratament al acestei boli, urmand a fi abordate teme referitoare la monitorizarea epilepsiei, tratamente moderne, tratamente alternative cum ar fi dieta ketogenica si VNS, dar si metode chirurgicale care se dezvolta rapid in toate tarile est-europene, un exemplu fiind centrul specializat din Bucuresti.

La curs s-au inscris deja peste 100 de participanti, principalul avantaj de care se vor bucura, fiind, in afara dobandirii cunostintelor de inalt nivel in domeniul epileptologiei, posibilitatea de interactiune cu medici din tarile din jur si satbilirea unor colaborari viitoare in ceea ce priveste diagnosticul, tratamentul sau  cercetarile in domenmiu.

 

neurologEpilepsia este o boala cronica a creierului, cauzata de descarcari electrice anormale in retelele de celule de la nivelul acestui organ, celule care asigura toate functiile organismului prin semnale elctrice si chimice. Descarcarile electrice anormale provoaca crizele de epilepsie, cauzele bolii putand fi genetice sau datorate unei boli a creierului de natura malformativa, tumorala, traumatica, inflamatorie, metabolica. In prezent, exista tratament medicamentos pentru epilepsie care poate sa tina crizele sub control, iar 80 la suta dintre pacientii tratati pot opri tratamentul dupa 2 ani si pot ramane fara crize. La ora actuala, in Romania exista aproximativ 200 000 de persoane care sufera de epilepsie, din care 70 000 sunt copii. Raportat la aceste cifre numarul  de specialisti care diagnosticheaza si trateaza boala atat la copii cat si la adulti, este unul foarte mic, in conditiile in care formarea medicilor se face in ani de zile prin cursuri si stagii speciale.

 


Adaugati un comentariu


 

*