România implementează Sistemul European de Verificare a Medicamentelor

19 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Procesul începe luna viitoare și se va întinde pe durata unui an, urmând ca acest sistem să devină operațional în 2019, conform legislației europene.

 

La începutul lunii viitoare va fi lansat, oficial, programul de implementare la nivel național a Sistemului European de Verificare a Medicamentelor. Evenimentul va fi marcat de prezența în România a numeroși reprezentanți ai companiilor din industria farmaceutică și ai autorităților europene, ținând cont și de faptul că, anul viitor, când sistemul va fi operaționalizat, România va deține președinția Consililiului European.

Data fixată pentru lansarea programului de implementare este 9 februarie, cu exact un an înainte de termenul prevăzut în legislația europeană pentru operaționalizarea acestui sistem de verificare a medicamentelor.

Momentul va fi marcat printr-o conferință care va avea loc la aceeași dată, la Palatul Parlamentului, sub egida Organizației de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR), în parteneriat cu Arvato Systems și cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene.

 

Denumită „Siguranța Pacientului prin Siguranța Medicamentului – un an până la operaționalizare”, conferința va marca atât lansarea publică a programului de implementare a Sistemului European de Verificare a Medicamentelor, cât și intrarea în ultimul an rămas până la operaționalizarea acestui sistem la nivelul Uniunii Europene.

Evenimentul din 9 februarie va fi structurat pe două sesiuni. Potrivit organizatorilor, prima dintre ele este destinată informării pe tema directivei și legislației europene privind sistemul de verificare a medicamentelor. În cadrul acestei sesiuni vor fi prezentate stadiul de pregătire la nivel european și activitățile de pregătire specifice proiectului din România, în timp ce a doua sesiune va consta în prezentarea soluției tehnice și a planificării procesului de implementare.

Printre cei care vor conferenția în cadrul evenimentului se numără reprezentanți ai OSMR, ai Arvato Systems, Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Externe, Comisiei Europene, Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar și reprezentanți ai Organizației Europene de Verificare a Medicamentelor și GS1 Global.

 

Se are în vedere caracterul european al sistemului și importanța proiectului pentru protecția pacienților europeni împotriva contrafacerilor de medicamente și implicit pentru toți actorii implicați, cu atât mai mult cu cât la nivelul UE, luându-se în calcul și ieșirea Regatului Unit, în martie 2019, se impun economii semnificative, inclusiv în domeniul Sănătății. Conform OCDE, se urmărește eliminarea unor pierderi din economia UE de 115 miliarde de euro pe an, sau 0,8% din PIB, ca urmare a acțiunilor de prevenție a morții premature a 550.000 de persoane de vârstă activă din țările UE, din cauza bolilor cronice. Pentru a se putea reduce povara costurilor bolilor netransmisibile, precum „epidemia” de obezitate, bolile infecțioase și rezistența antimicrobiană care reprezintă, prin natura lor, o dimensiune europeană, s-a stabilit că este necesar un efort comun, transfrontalier, cu atât mai mult cu cât peste 70% dintre europeni vor ca UE să facă mai mult pentru sănătate, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru.

Ținând cont de faptul că România va deține, la data operaționalizării sistemului, președinția Consiliului European, este de așteptat ca la eveniment să participe reprezentanții industriei farmaceutice, ai autorităților de la nivel național și european, dar și reprezentanții companiilor producătoare de software dedicat acestei industrii.

Evenimentul se adresează în egală măsură producătorilor, importatorilor și distribuitorilor de produse farmaceutice, farmaciilor publice și de spital, precum și asociațiilor de pacienți.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*