Romania marcheaza pentru a douazecea oara Ziua Nationala a Inimii

4 mai 2016 | 0 comentarii |

Initiativa apartine Academiei de Stiinte Medicale si a fost luata in urma cu 20 de ani, pentru a atrage atentia asupra riscului cardiovascular.

 

boli cardiaceIn urma cu 20 de ani, la data de 4 august 1996, Academia de Stiinte Medicale din Romania a organizat o Sesiune Speciala privind Riscul Cardiac, in cadrul cariea s-a decis sa se instituie si la noi Ziua Nationala a Inimii, in conformitate cu directivele primite din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Data aleasa a fost 4 Mai, asa ca pentru prima data, aceasta zi a fost marcata in Romania in 1997.

Anul aceste este al douazecilea in care evenimentul este marcat la data de 4 Mai, reprezentand si de aceasta data un prilej de a atrage atentia asupra cresterii alarmante a numarului de afectiuni cardiovasculare.

Acealsi era scopul principal si in urma cu 20 de ani, numai ca de atunci, riscul cardiovascular a crescut considerabil, pe masura ce romanii au devenit tot mai sedentari din cauza muncii sau a comoditatii si au inceput sa manance din ce in ce mai nesanatos, preferand mancarurile grase sau pe cele de tip fast-food, o adevarata otrava pentru inima si sistemul circulator.

Aceasta tendinta nu se remarca doar in Romania, bolile cardiovasculare devenind astfel princiala cauza de mortalitate atat la nivel national cat si la nivel global.

 

sedentarism  2In Europa, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru aproximativ o jumatate din totalul deceselor, provocand peste 4,35 milioane de decese in fiecare an, in cele 53 de state membre ale regiunii europene a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si peste 1,9 milioane de decese in fiecare an, in Uniunea Europeana.

Cele mai recente date ale Societatii Romane de Cardiologie, facute publice in luna februarie a acestui an, arata ca anual, 60% dintre decesele inregistrate in Romania au la baza afectiuni de natura cardiovasculara, in timp ce la nivelul Uniunii Europene incidenta este de 48 la suta. Prin urmare, Romania este, alaturi de Bulgaria, tara cu cea mai redusa speranta de viata din Comunitatea Europeana. Avand in vedere aceste statistici, Societatea Romana de Cardiologie si-a stabilit, pentru perioada 2015-2017, o strategie de tip „Cardiologie aplicata”, al carei scop este reducerea incidentei bolilor cardiovasculare in Romania cu 20 la suta, in intervalul dintre anii 2020-2025.

 

crosul dicelor miscare cros (1)In ceea ce priveste cauzele care influenteaza aparitia acestor afectiuni, acestea sunt in cea mai mare parte influentate de modul de viata urban, care presupune mult stres, o alimentatie nesanatoasa, sedentarism, alcool sau fumat excesiv. Unul dintre factorii importanti de stres este saracia si astfel, multe dintre persoanele cu situatie materiala precara sufera de boli cardiovasculare.

Arterotromboza constituie principalul factor cauzator al bolilor cardiovasculare. Aceasta este prezenta in organismul fiecaruia, insa in unele cazuri se dezvolta, fiind favorizata de anumiti factori de risc precum hipertensiunea arteriala, obezitatea, fumatul, alcoolul, contraceptivele orale, lipsa de efort fizic si carentele alimentare. In aceste conditii, arterotromboza ajunge sa se manifeste ca o boala, afectand sistemul circulator prin producerea de ocluzii si stenoze arteriale, coronare, la carotide dar si la membrele inferioare. Efectele acestei boli pot fi dintre cele mai grave si pot duce chiar la deces, motiv pentru care medicii considera ca trebuie derulate campanii ample de informare a populatiei cu privire la factorii de risc, astfel incat oamenii sa fie influentati sa renunte la stilul de viata sedentar, sa faca mai multa miscare, sa manance mai santos si rareasca numarul tigarilor si al paharelor cu alcool.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*