Romania, membra intr-o alianta la nivel european pentru combaterea cariilor dentare

O prima actiune consta intr-o campanie intensa de educatie publica, in opt tari din Europa Centrala si de Est. In Romania, 40 la suta dintre copii si 90 la suta din populatia generala prezinta carii dentare, iar acest fapt diminueaza capacitatea de concetrare si duce la boli grave. 

 

8-m-stomatologie-ssLa sfarsitul lunii trecute, un grup de experti romani in sanatate orala, impreuna cu omologi din tari precum Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia si Estonia, au semnat o delaratie regionala ce a parafat constituirea Sectiunii pentru Europa Centrala si de Est a Aliantei pentru un Viitor Fara Carii. Odata cu infiintarea acestei sectiuni, expertii participanti la reuniune au solicitat initierea unei actiuni de colaborare la nivel global pentru a determina in randul liderilor si factorilor decizionali ai comunitatii intelegerea importantei cariilor ca problema actuala, recunoasterea faptului ca aceasta afectiune poate fi prevenita, iar in etapele incipiente evolutia poate fi stopata.  Totodata, s-a solicitat si dezvoltarea de programe cuprinzatoare pentru prevenirea si combaterea cariilor in regiunea centrala si est-europeana. S-a conventit, de aemenea asupra unor obiective pe termen scurt si lung pe care organizatiile regionale trebuie sa le duca la indeplinire.

 

Conferinta de presa - Lansare Alianta

Conferinta de presa – Lansare Alianta

La scurt timp de la semnarea declaratiei comune a fost prezentat un raport al Aliantei pentru un Viitor Fara Carii care ofera date ingrijoratoare cu privire la starea sanatatii orale, atat in Romania cat si in Europa. Raportul arata ca afectiunile orale, precum cariile dentare si afectiunile parodontale, sunt printre cele mai importante probleme de sanatate publica raportate, afectand cea mai mare parte a copiilor de varsta scolara si a adultilor din toata lumea. Problemele care pot fi cauzate sau agravate de starea de sanatate dentara precara includ afectiunile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul, afectiunile respiratorii, nasterea prematura si greutatea scazuta la nastere.

Conform aceluiasi raport, 40 la suta dintre copii romani sunt afectati de carii, cei cu varste de pana in 12 ani care au astfel de probleme fiind mai predispusi la restrictii de activitate, lipsa de concentrare la scoala, ceea ce conduce la afectarea rezultatelor scolare si a relatiilor sociale. Situatia nu este specifica doar Romaniei, medicul Georgios Tsakos, membru al comitetului de conducere al Aliantei pentru un Viitor Fara Carii, declarand ca „in pofida faptului ca dispunem de instrumentele necesare prevenirii cariilor dentare, afectiunea aceasta constituie, in continuare, o problema alarmanta in tarile Europei Centrale si de Est”.

 

Dr. Ruxandra Sfeatcu- semnarea Declaratiei

Dr.Ruxandra Sfeatcu-semnarea Declaratiei

Tinand cont de datele ingrijoratoare cuprinse in acest raport, zilele trecute a fost initiata o campanie de educatie publica in opt tari din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, campanie centrata pe educarea populatiei cu privire la caria dentara si pe lansarea unei miscari ce are ca obiectiv stoparea cariilor pentru un viitor lipsit de astfel de afectiuni.

Referindu-se strict la situatia din Romania, dr. Ruxandra Sfeatcu, sef lucrari in cadrul UMF Carol Davila din Bucuresti si reprezentantul Aliantei Un viitor fara carii in Romania, a precizat ca „intentia noastra este sa ne concentram asupra constientizarii importantei sanatatii orale si a implementarii programelor de educatie in scoli, pentru a promova regulile de igiena orala in randul copiilor”, aratand ca „cel mai recent studiu national realizat in randul elevilor de 6-13 ani arata faptul ca 4 din 10 copii au dintii permanenti afectati de carii si 80% folosesc o tehnica nepotrivita de periaj, indicand un nivel de educatie nesatisfacator in ceea ce priveste sanatatea orala.

 

Experti internationali

Experti internationali

Pe 25 iunie, la Varsovia, experti in sanatatea orala din Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Romania, Lituania, Letonia si Estonia au semnat o declaratie regionala de constituire a Sectiunii pentru Europa Centrala si de Est a Aliantei pentru un Viitor Fara Carii. Se solicita astfel initierea unei actiuni de colaborare la nivel global pentru a determina in randul liderilor si factorilor decizionali ai comunitatii intelegerea importantei cariilor ca problema actuala, recunoasterea faptului ca aceasta afectiune poate fi prevenita, iar in etapa incipienta evolutia poate fi stopata, precum si dezvoltarea de programe pentru prevenirea si combaterea cariilor in regiunea centrala si est-europeana.

Printre semnatari se numara prof. dr. Urszula Kaczmarek – Polonia, sef lucrari dr. Ruxandra Sfeatcu, Romania, conf. univ. dr. Romana Koberova Ivancakova, Cehia, dr. Marta Alberth, Ungaria, prof. univ. dr. Neda Markovska, Slovacia, conf. univ. dr. Julija Narbutaitė, Lituania, conf. univ. dr. Egita Senakola, Letonia, as. univ. dr. Jana Olak, Estonia, care au alcatuit Comisia de Experti.

 

Logo Aliantei pentru un Viitor Fara Carii

Logo-ul Aliantei pentru un Viitor Fara Carii

Caria dentara este cea mai raspandita boala de pe planeta, afectand cinci miliarde de oameni sau aproape 80% din populatia mondiala. In ultimii 30 de ani, in tarile europene s-a observat o scadere considerabila a afectarii prin carie dentara, dar problema ramane in continuare grava. Cariile dentare nu numai ca afecteaza sanatatea orala la nivel individual, cauzand pierderea dintilor, dureri si o functionalitate orala redusa, dar influenteaza si starea de bine, stima de sine si mobilitatea sociala a persoanelor afectate.

Specialistii in sanatate orala atrag atentia ca este posibila prevenirea cariilor dentare, iar in etapa incipienta, evolutia lor poate fi total reversibila printr-o ingrijire si combatere corespunzatoare.

Alianta pentru un Viitor Fara Carii este o organizatie non-profit, al carei scop este sa promoveze initiative menite sa opreasca raspandirea si progresia cariei dentare, pentru un viitor fara carii. Pentru atingerea acestui obiectiv, Alianta considera ca este necesara o actiune colaborativa pentru cresterea constientizarii privind problema cariei dentare si pentru a influenta in mod pozitiv obiceiurile populatiei in ceea ce priveste sanatatea dentara.

 


Adaugati un comentariu


 

*