Romania, pe ultimul loc in UE la sumele cheltuite pentru Sanatate

Suma alocata abia depaseste cu putin jumatate din media inregistrata la nivelul intregii Uniuni Europene.

 

O analiza Eurostat plaseaza Romania pe ultimul loc in randul tarilor membre ale Uniunii Europene, in ceea ce priveste sumele cheltuite pentru Sanatate, pe cap de locuitor. La acest capitol, tara noastra abia daca reuseste sa asigure jumatate din media alocata la nivel european, diferenta dintre noi si tarile aflate pe primele locuri in acest clasament fiind una uriasa.

Analiza arata ca Romania aloca pentru fiecare locuitor, la finalul anului 2015, suma de 340 de euro, in timp ce media la nivel european era de 600 de euro. Tot la coada clasamentului, dar ceva mai bine decat noi, se afla Bulgaria, cu 343 de euro alocati pe cap de locuitor pentru Sanatate, Letonia, cu 468 de euro, Polonia, cu 520 de euro si Ungaria, cu 592 de euro pentru fiecare locuitor.

Diferenta intre aceste tari si cele aflate in fruntea clasamentului este una considerabila, sumele cele mai mari depasind 4.000 de euro.

 

Astfel, tara cu cea mai mare alocare bugetara pe cap de locuitor in domeniul Sanatatii este Luxemburg, cu 4.112 euro alocati, urmata de Danemarca, cu 4.094 de euro, Olanda, cu 3.194 de euro, Suedia, cu 3.170, Austria, cu 3.149 si Irlanda, care aloca 3.138 de euro pe cap de locuitor.

Tot pe ultimele locuri in UE se claseaza Romania si atunci cand vine vorba de procentul din Produsul Intern Brut alocat pentru sanatate. Astfel, la finalul anului 2015, Romania alocase domeniului Sanatatii doar  4,2% din PIB, procente mai mici fiind inregistrate doar in Cipru, 2,6% din PIB, si Letonia, 3,8% din PIB. La polul opus, Danemarca a alocat 8,6% din PIB pentru Sanatate, urmata de Franta, cu 8,2%, Austria si Olanda, ambele cu 8% din PIB.

Analiza Eurostat mai arata ca statele membre UE au cheltuit aproape 1.058 de miliarde de euro pentru sanatate in 2015, ponderea cheltuielilor pentru sanatate in PIB fiind de 7,2%. Aceeasi cercetare arata ca Sanatatea este al doilea mare capitol al cheltuielilor publice dupa protectia sociala, care are alocat 19,2% din PIB, la nivel european.

 

In  acelasi timp, o alta analiza, data publicitatii de Institutul National de Statistica, indica faptul ca deficitul in comertul cu medicamente si produse farmaceutice in Romania a atins 824 de milioane de euro in primele cinci luni ale acestui an. Astfel, in perioada ianuarie-mai 2017, exporturile de produse medicale si farmaceutice au totalizat 328,6 milioane de euro, in crestere cu 11,9% comparativ cu perioada similara din 2016, in timp ce importurile au insumat 1,152 miliarde de euro, in scadere cu 2,5%, confirmand astfel ceea ce pacientii si producatorii de medicamente sesiseaza tot mai frecvent, respectiv, ca bolnavii continua sa sa se confrunte cu lipsa unor medicamente care le sunt necesare pentru a se trata, in timp ce unele produse ieftine dispar de pe piata din cauza taxei clawback care le face nerentabile.

In aceeasi perioada, exporturile FOB, care presupun  ca obligatia de vamuire a marfii pentru export sa fie asumata de vanzator, au insumat 25,812 miliarde de euro si au crescut cu 11,1%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Asa se explica faptul ca, in acelasi timp, importurile CIF, in cadrul carora unele cheltuieli de transport sunt cuprinse in pretul marfii livrate in portul de destinatie, au totalizat 30,279 miliarde euro si au crescut cu 12% fata de primele cinci luni din 2016.

 


Categorii: Actual, Analiza, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*