Romania se topeste la 38 de grade!

13 august 2014 | 1 comentariu |

Ministerul Sanatatii reitereaza dispozitiile adresate Directiilor de sanatate publica, Ambulantei si spitalelor si sfatuieste populatia sa evite soarele, in intervalul orar 11:00-18:00.  Agentii economici sunt avertizati sa ia masuri de protectie a angajatilor, iar ITM a demarat un val de controale.

 

caniculaAdministratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de canicula, valabila in zilele de miercuri si joi, in toata tara. Temperaturile vor depasi frecvebt 35 de grade Celsius si pot ajunge pana la 38 de grade, iar indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80 de unitati, avertizeaza meteorologii.

In acest context, Ministerul Sanatatii a reiterat, intr-o videoconferinta care s-a incheiat in urma cu cateva minute, dispozitia ca Directiile de Sanatate Publica, Ambulanta si spitalele sa fie pregatite sa fata fata solicitarilor, sa suplimenteze echipajele de interventie si sa aiba stocuri de medicamente si materiale sanitare.

 Populatiei i se recomanda sa evite expunerea la soare in intervalul orar 11:00-18:00 sa se hidrateze corespunzator si sa-si ia masuri de protectie, mai ales in cazul copiilor, batranilor, cardiacilor si bolnavilor psihici asupra carora efectele caniculei sunt mai accentuate.

 

caniculaLa Buzau, autoritatile sanitare spun ca sunt pregatite pentru canicula, dar pana acum nu au fost inregistrate cazuri afectate de temperaturile extreme. „Nu am avut solicitari de interventie din cauza caniculei, dar se inregsitreaza o crestere a numarului cazurilor de persoane cu afectiuni psihice si a cardiacilor, influentate, probabil, de canicula. Ne asteptam insa ca numarul sol;icitarilor sa creasca in perioada urmatoare, avand in vedere ca temperaturile sunt ridicate”, a precizat pentru SanatateaBuzoiana.ro, Rodica Corneci, purtatorul de cuvant al Ambulantei Buzau.

Printr-un protocol incheiat cu Colegiul Farmacistilor, 55 de farmacii din Buzau si Ramnicu-Sarat asigura celor afectati de canicula apa potabila, spatii cu aer conditionat si, la nevoie, prim-ajutor, iar prin Crucea Rosie se asigura prim-ajutor in 3 puncte din Municipiul Buzau, unul in Crang (langa lac) si doua in Parcul Tineretului (la lac si la strand), precum si un punct in Ramnicu-Sarat, in Piata Centrala. Masurile de prim ajutor constau in servicii socio-medicale de baza, precum oferirea de apa, consultatii medicale primare (masurarea indicelui glicemic, a tensiunii arteriale), dar si asigurarea unor interventii complexe in situatii de criza prin intermediul colaboratorilor specializati (ambulanta, SMURD). In cadrul punctelor de prim ajutor beneficiarii serviciilor vor fi indrumati si informati, in functie de caz”, precizeaza Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP Buzau.

 

canicula 2Medicii recomanda populatiei sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 – 18, sa petreaca doua-trei ore zilnic in spatii dotate cu aer conditionat, sa poarte palarii de soare, haine lejere si ample, sa faca dusuri caldute, fara sa se stearga, si sa bea in fiecare zi intre 1,5 – 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete.

Specialistii mai recomanda sa nu consume alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii, sa evite bauturile cu continut ridicat de cofeina sau de zahar, sa consume fructe si legume proaspete si sa evite activitatile in exterior, care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).

Persoanelor diagnosticate cu afectiuni cronice, medicii le recomanda sa-si administreze cu constiinciozitate tratamentul recomandat, iar in cazul in care constata o anomalie in starea de sanatate sa solicite ajutorul medicului.

 

canicula-angajatoriMinisterul Sanatatii si ITM recomanda agentilor economici sa isi readapteze programul de lucru in aceste zile cu temperaturi ridicate, astfel incat sa protejeze sanatatea angajatilor.

Inspectorii de munca au demarat controale in vederea identificarii agentilor economici care nu respecta legislatia care reglementeaza masurile pe timp de canicula. Sunt vizate sectoarele de activitate in care salariatii lucreaza in aer liber (constructii, agricultura, activitati portuare, autostrazi) sau acolo unde este vorba despre aglomerari sau spatii inchise asa cum este cazul industriei textile sau a industriei metalurgice, brutarii, etc.

Pentru protectia angajatilor si ameliorarea conditiilor de munca, este recomandat ca angajatorii sa reduca intensitatea si ritmul activitatii fizice in zilele cu temperaturi inalte, sa asigure ventilatia la locurile de munca si sa se permita alternarea efortului dinamic cu cel static, precum si a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite. Pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, angajatorul are obligatia de a asigura apa, cate 2-4 litri/ persoana /schimb, de a asigura echipamentul individual de protectie si dusuri”, spune Cecilia Manolescu, inspector-sef ITM Buzau.

Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii au obligatia ca, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, sa aplice masuri vizand reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru si, in cazuri speciale, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

Cei care nu respecta aceste dispozitii risca amenzi cuprinse intre 1.500 – 2 .500 de lei.

 



Comentarii (1)

  1. Un medic spune:

    Cum spuneam, apa mineral ”nexam”, iar dusuri pentru personal, la fel.
    Ce sa mai spunem, ca vestiarele sunt intr-un subsol care periodic este inundat cu apa din canalizare!!!. Poate ca mai trece si ITM-ul pe la Spitalul Judetean Buzau si va face si treaba serios.
    Sa tot fii cadru medical in Romania!!

Adaugati un comentariu


 

*