Romania si Italia fac lobby incrucisat pentru sediul Agentiei Europene a Medicamentului

12 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Candidatura tarii noastre a fost prezentata, zilele acestea, la ambasada din Italia, in timp ce italienii au facut apel catre reprezentantii industriei farmaceutice din Romania sa sprijine candidatura orasului Milano.

 

Luna viitoare, la nivelul Comisiei Europene se va lua decizia finala privind tara si orasul unde va fi noul sediu al Agentiei Europene a Medicamentului, care urmeaza sa fie relocat de la Londra, dupa ce Marea Britanie a parasit Uniunea Europeana. Nu mai putin de 19 tari europene si-au depus candidatura pentru a gazdui noul sediu al agentiei, printre acestea numarandu-se si Romania, care spera sa aduca institutia europeana la Bucuresti.

In noiembrie, tarile membre isi vor exprima votul cu privire la aceasta problema, asa ca in aceasta perioada s-au intensificat actiunile de lobby pe care fiecare stat le desfasoara in favorare propriei candidaturi. Multe dintre aceste actiuni se desfasoara la nivel diplomatic, o imagine cat mai favorabila creata in aceste zile, dinaintea votului, putand fi decisiva pentru castigarea competitiei.

Cea mai recenta actiune de acest gen a Romaniei a avut loc zilele trecute la ambasada din Italia, candidatura tarii noastre fiind promovata in fata autoritatilor italiene, chiar daca si orasul Milano este inscris in cursa pentru gazduirea sediului agentiei.

In contrapartida, in cursul aceleiasi zile, la ambasada Italiei de la Bucuresti a avut loc o intalnire a reprezentantilor industriei farmaceutice italiene cu cei din Romania, una dintre temele de discutie fiind promovarea candidaturii orasului Milano.

 

Astfel, in timp ce la ambasada Romaniei din Italia,  candidatura tarii noastre era intens promovata in fata reprezentantilor diplomatici si ai autoritatilor italiene, la Bucuresti, reprezentantii industriei farmaceutice romanesti erau indemnati sa sprijine candidatura orasului Milano, fiindu-le expuse toate avantajele care ar decurge de aici.

In Italia, pe langa reprezentantii corpului diplomatic al Ambasadei Romaniei, candidatura tarii noastre a fost promovata si de o serie de medici romani care profeseaza in clinicile italiene. Astfel,  in cadrul evenimentului, au luat cuvantul si medicul cardiolog Gheorghe Cerin, presedintele recent infiintatei Asociatii a Medicilor Romani din Italia, dr. Andreea Soare, medic specialist endocrinolog la Campus Biomedico din Roma si  Diana Sirghi, cercetatoare in cadrul Institutului National de Fizica Nucleara de la Frascati.

A fost subliniata, cu acest prilej, contributia esentiala a medicilor si cercetatorilor romani pe plan international, colaborarea italo-romana excelenta in domeniul medical si farmaceutic si oportunitatile oferite de Bucuresti, atat pe plan profesional, cat si in ceea ce priveste oferta culturala.

 

Agentia Europeana a Medicamentului

In acelasi timp, ambasadorul Romaniei in Italia, George Bologan, a prezentat argumentele in virtutea carora capitala Romaniei se prezinta drept un candidat competitiv pentru gazduirea sediului agentiei, vorbind despre asigurarea continuitatii activitatii institutiei, conditiile logistice si financiare avantajoase, gradul ridicat de securitate, infrastructura de acces la internet, costul avantajos al vietii in Bucuresti si  mediul multicultural deosebit de atractiv.

Se parte insa ca angajatii Agentiei Europene a Medicamentului nu sunt prea incantati de aceasta oferta, un sondaj recent efectuat in randul acestora relevand faptul ca Bucurestiul se numara printre optiunile cele mai putin agreate. Majoritatea angajatilor au declarat ca sunt chiar dispusi sa isi dea demisia, in cazul in care se va decide ca sediul institutiei sa fie relocat la Bucuresti, Varsovia sau Sofia. In schimb, acestia si-ar dori ca agentia sa se mute in Amsterdam, Barcelona sau Viena.

Agentia Europeana a Medicamentului numara 890 de angajati si atrage atrage, anual, aproximativ 36.000 de experti la reuniunile sale, fapt ce va aduce venituri considerabile orasului care va gazdui noul sediu, acesta fiind si unul din principalele motive pentru care atat de multe state si-au manifestat interesul.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*