România va deține Președinția Uniunii Europene a Medicilor Generaliști – UEMO

8 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Dr. Călin Bumbuluț a fost ales cu majoritate absolută în funcția de președinte președinte, iar din echipă vor mai face parte medicii români Marcela Vidican și Gindrovel Dumitra.

 

Dr. Calin Bumbulut

Vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, dr. Calin Bumbuluț, a fost ales președinte al Uniunii Europene a Medicilor Generaliști/de Familie (L’Union Européenne des Médecins Omnipraticiens/Médecins de Famille) – UEMO, funcție pentru care au candidat Austria şi România. Medicul român a obținut majoritatea absolută a voturilor pentru mandatul 2019-2022, astfel că va reprezenta Uniunea Europeană a Medicilor de Familie la vârf, poziție deținută acum de medicul italian Aldo Lupo.

La șefia UEMO, dr. Călin Bumbuluţ va face echipă cu încă doi medici români, respectiv, dr. Marcela Vidican, medic primar medicina familiei, fost Vicepreşedinte al CMR,  şi dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra, medic primar medicina familiei, membru EURACT și membru EURIPA International Advisory Board.

România va deține Președinția Uniunii Europene a Medicilor Generaliști – UEMO pentru mandatul 2019-2022, asigurând și Secretariatul și Trezoreria. Mulțumesc colegilor mei Marcela Vidican și Gino Dumitra cu care vom face echipă și vom duce mesajul medicilor de familie români în Europa, la unison cu al tuturor generaliștilor europeni. Până în 2019, vom lucra împreună cu Președinția italiană pentru continuarea lucrurilor bune începute”, a subliniat dr. Călin Bumbuluț, intr-o postare pe pagina sa de socializare.

 

Adunarea Generală a UEMO, care a marcat cea de-a 50-a aniversare a organizaţiei, a avut loc la sfârşitul lunii octombrie, la Paris. Cu aceeastă ocazie au fost discutate cele mai importante probleme cu care se confruntă medicii de familie și mijloacele prin care aceștia pot veni în sprijinul sănătății pacienților, precum și alegerile pentru desemnarea unei noi conduceri.

Printre subiectele abordate în cadrul evenimentului a fost epidemia de rujeolă, despre care dr. Isabel de la Mata, consilier principal pentru sănătate și gestionarea crizelor din cadrul Comisiei Europene a subliniat că, în România şi în multe alte ţări europene, asistăm la o creştere a morbidităţii și mortalităţii cauzată de scăderea ratei de administrare a vaccinurilor şi lipsei unei legislaţii care să realizeze un echilibru între protecția colectivă împotriva bolilor transmisibile și libertatea individuală, prin care vaccinarea să nu fie privită doar ca un drept al persoanei, ci și ca o problemă de interes public.

Cu același prilej, UEMO a adoptat o declarație de susținere a medicilor de familie români, oferind sprijinul său deplin medicilor de familie din România și așteaptând cu interes o mai bună reglementare a asistenței medicale, pentru îmbunătățirea calității serviciilor și o mai bună finanțare a sistemului de sănătate.

În cadrul evenimentului s-a discutat, de asemenea, despre importanţa recunoaşterii specialităţii medicinei de familie la nivel european, poziţie susţinută şi de către dr. Jacques de Haller, preşedinte al Comitetului Permanent al Medicilor Europeni (CPME), care a declarat că va sprijini orice acţiune a UEMO în acest sens.

 

C. Bumbuluț, M. Vidican, G. Dumitra

La Adunarea Generală a UEMO au participat, ca invitați, și Juan Garcia Burgos, de la Agenția Europeană a Medicamentului – EMA, Caroline Berchet, OECD, Directorate for Employment, Labour and Social Affairs, Health Division, prof. dr. Mehmet Ungan, președinte ales WONCA Europe, Enrico Reginato, președintele Federației Europene a Medicilor Salariați – FEMS, Marc HM Hermans, vicepreședinte Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști – UEMS.

Înfiinţată la Paris în 1967, UEMO este cea mai reprezentativă organizație internațională, neguvernamentală și independentă a medicilor generaliști, din care fac parte peste 400.000 medici de familie din Europa. Organizația profesionala europeană a medicilor de familie promovează cel mai înalt standard de pregătire, practică și îngrijire a pacienților în domeniul medicinii de familie, apară rolul medicilor de familie în sistemul de sănătate şi promovează interesele etice, științifice, profesionale, sociale și economice ale medicilor generalişti europeni.

Administrarea Big Data şi eHealth reprezintă subiecte de interes deosebit, fiind în lucru un document de poziție al UEMO.

UEMO deține președinția grupului EUnetHTA al Comisiei Europene pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA – Health Technology Assessment), un subiect de maxim interes pentru România, care împreună cu Grecia sunt singurele țări UE care nu au un sistem național pentru HTA.

 

(Sursă foto: Facebook)


Adaugati un comentariu


 

*