Romania va fi conectata la o retea internationala de telemedicina in cadrul unui proiect multinational NATO-Rusia

14 februarie 2014 | 0 comentarii |

Proiectul este in pregatire de trei ani, iar zilele acestea a fost lansat oficial la Bruxelles, secretarul de stat Raed Arafat, declarand cu aceasta ocazie ca Romania poate oferi expertiza in domeniul telemedicinei, altor tari europene si nu numai.

 

telemedicina raed arafatSecretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului de Urgenta din cadrul MAI, a fost numit codirector din partea NATO  in cadrul unui proiect multinational NATO-Rusia in domeniul telemedicinei. Acesta a participat ieri, la Bruxelles, la conferinta de lansare oficiala a proiectului, precizand ca pregatirile au inceput inca din 2011. In 2012 s-a desfasurat la Bucuresti primul seminar de analiza asupra necesitatii proiectului, urmatorul seminar avand loc anul trecut, la Moscova. Proiectul presupune interconectarea sistemelor de telemedicina existente la nivelul tarilor membre NATO si in Rusia, creandu-se astfel un sistem international prin intermediul caruia autoritatile din statele respective sa poata comunica si colabora in cazul unor evenimente deosebite. „Incercam sa aducem centrele respective sa se interconecteze si sa devina o capacitate internationala. Aceasta inseamna ca, daca am o calamitate undeva, am o urgenta civila undeva, am un conflict undeva si am nevoie de asistenta medicala de inalta competenta, o sa pot sa conectez cu unul dintre centrele care exista si care urmeaza sa fie recunoscute, sa fie incluse in program, sa fie interconectate. Sau pot sa ma conectez si sa aflu ce doresc de la un neurochirurg, de la un chirurg, de la cineva care deja este pe o lista recunoscuta, pe o lista de experti in cadrul sistemului multinational de telemedicina”, a afirmat Raed Arafat in cadrul conferintei de la Bruxelles.

 

TelemedicinaFiind o tara care nu duce lipsa de calamitati si in care nu se intervine intotdeauna „ca la carte”, asa cum au demonstrat unele evenimente recente, pentru Romania, includerea in acest proiect si desemnarea sefului Departamentului de Urgenta ca director din partea NATO are o deosebita importanta. Sistemul poate sa aduca astfel un beneficiu major in cazul unor calamitati in care resursa umana nu mai este suficienta, existand posibilitatea sa se apeleze la ajutorul anumitor experti care nu exista in locul in care este nevoie de ei, respectiv sa se poata apela la acestia din diferite tari care sunt interconectate cu acest sistem. Medicul Raed Arafat a mai declarat ca Romania va avea in mod sigur cel putin un centru de interconectare internationala, in cadrul proiectului, acesta urmand a fi ales intr-o prima etapa dintre cele trei centre principale de consultare de la Targu Mures, Bucuresti si Iasi, care sunt interconectate cu peste o suta de spitale si cu serviciile de ambulanta.

 

telemedicina 2Telemedicina permite receptionarea la distanta a datelor legate de pacienti, respectiv diagnosticarea in timp real a pacientilor aflati in stare critica in locatii indepartate si care ar avea nevoie sa fie transportati in spitale ce beneficiaza de toate specialitatile medicale. Pot fi transmise si receptionate informatii despre parametrii vitali ai pacientilor, cum ar fi  EKG, imagini radiologice si de ecografie. Totodata, telemedicina permite schimbul de experienta intre cadre medicale aflate in centre diferite si consultarea unor specialisti pentru o a doua opinie, in cazuri de urgenta.

In Romania, sistemul de telemedicina a fost implementat cu succes in medicina de urgenta, iar dezvoltarea unui proiect pentru asistenta primara poate fi o oportunitate pentru medicina de familie, mai ales in zonele rurale.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*