Romanii aloca 10 lei pentru cea mai importanta masa a zilei

23 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Specialistii in nutritie sustin ca micul dejun nu trebuie „sarit” in nicio dimineata, dar majoritatea tinerilor servesc prima masa abia dupa ora 11.00.

 

mic dejunUn studiu dat publicitatii zilele trecute releva faptul ca romanii nu prea acorda importanta cuvenita micului dejun. Multi prefera sa sara peste aceasta prima masa a zilei sau, in cel mai bun caz, sa o serveasca pe fuga, in drum spre serviciu sau la birou.

Micul dejun este considerat cea mai importanta masa a zilei, intrucat organismul are nevoie de nutrienti pentru a functiona corect si pentru a se mentine in forma. Privarea acestuia de hrana la inceputul zilei inseamna insa inducerea unor disfunctionalitati la nivel organic, iar asta ar trebui sa determine schimbarea comportamentului cu privire la aceasta masa a zilei.

Specialistii in sanatate sustin ca renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri organice, de la hipertensiunea arteriala, pana la obezitate si nivel ridicat de colesterol in sange. Aceste consecinte ale renuntarii la micul dejun, inclusiv supraponderalitatea, nu sunt neaparat rezultatul consumului mai mare de hrana in a doua parte a zilei, unul dintre acesti factori nocivi fiind stresul suferit de organism in perioada in care este privat de hrana la inceputul zilei, cand are cea mai mare nevoie de energie pentru a functiona. Acest stres, resimtit de corp, intrerupe desfasurarea fireasca a procesului metabolic, in moduri care pot pune chiar viata in pericol, pe termen lung.

 

cafeaStudiul dat recent publicitatii arata ca 52 la suta dintre romani cheltuiesc in medie 10 lei pentru alimentele si bauturile componente ale micului dejun. Cei mai multi dintre cei care servesc aceasta masa regulat sunt adultii de peste 40 de ani, 56 la suta dintre acestia acordand importanta cuvenita primei mese a zilei. Tinerii sub 40 de ani, insa, nu obisnuiesc sa manance regulat micul dejun.

De asemenea, doi din zece romani mananca micul-dejun pe drum sau la birou si aproape noua din zece romani mananca prima masa pana in ora 11.

Jumatate dintre romani sar peste micul dejun in week-end, in timp ce 7 din 10 participanti la studiu au declarat ca nu sar peste micul dejun, 84 la suta fiind femei. Studiul evidentiaza si ca 80 la suta din respondenti isi pregatesc micul dejun acasa, iar  74 la suta din participanti prefera la micul dejun painea, alaturi de o gustare.

Cea mai consumata bautura a diminetii este cafeaua, sapte din zece romani  servind-o in fiecare dimineaţa, in timp ce sase dintre acestia iau si o gustare pe langa. De asemenea 41 la suta din romani prefera cafeaua pregatita la aparatele electrocasnice.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*