Romanii considera ca sistemul public de sanatate discrimineaza bolnavii cronici

In schimb, noua din zece romani nu ar evita sa intre in contact cu pacienti care sufera de astfel de afectiuni, insa sunt mai reticenti atunci cand vine vorba sa ii lase pe copii sa faca acest lucru.

 

dializa bolnaviCoalitia Asociatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din RomaniaCOPAC a dat publicitatii rezultatele unui sondaj de opinie efectuat in perioada 25 martie-6 aprilie, in scopul de a stabili care este perceptia romanilor fata de bolile cronice si de pacientii care sufera de astfel de afectiuni. Studiul, denumit Societatea romaneasca si afectiunile cronice”, a fost efectuat on-line, pe un esantion reprezentativ din populatie, reprezentand 5.326 de respondenti dintre care 55,63 la suta au fost femei, iar 44,37 la suta barbati, 87, 6 la suta dintre respondenti provenind din mediul urban, iar 12,4 la suta din mediul rural.

Conform rezultatelor comunicate de COPAC, peste 90 la suta din populatie considera ca viata unui pacient cronic din Romania este dificila si foarte dificila, in principal din cauza accesului limitat la tratament adecvat si la servicii medicale. 73,3 la suta dintre romani considera ca sistemul public de sanatate ii discrimineaza pe conationalii din aceasta categorie, iar peste 36 la suta dintre romani cred ca anumite categorii de bolnavi sunt discriminate si de societate. Doar 5,8 la suta dintre respondenti au considerat ca nu exista niciun fel de discriminare pentru astfel de bolnavi.

 

Bolnavi ATIZece la suta dintre romani sustin ca au intrat cel putin o data in contact cu un bolnav cronic discriminat de societate, in timp ce 90 la suta au declarat ca nu ar evita sa intre in contact cu bolnavi cronici. Respondentii s-au dovedit mai reticenti insa cand a venit vorba despre copii, 30 la suta dintre ei declarand ca nu si-ar lasa copiii sa interactioneze cu un alt copil suferind de boli cronice. Principalele boli de care parintii si-ar feri copii, in cazul in care acestia ar trebui sa interactioneze cu un pacient, sunt HIV/SIDA, Hepatita si Tuberculoza.

Intr-un top al celor mai grave boli cronice in opinia romanilor, cancerul este pe primul loc, peste 94 la suta dintre respondenti considerand ca aceasta este cea mai grava afectiune. Urmeaza apoi, in ordine descrescatoare, infectia cronica cu HIV, scleroza multimpa, Alzheimer si maladia Parkinson.

Sondajul releva totodata o usoara tenta de ipocrizie in randul romanilor, intrucat, desi marea majoritate si-au declarat un comportament nediscriminatoriu la adresa bolnavilor cronici, la intrebarea „Considerati ca anumitor categorii de bolnavi cronici ar trebui sa li se limiteze anumite drepturi si sa li se impuna obligatii in interesul societatii?”, doar 7 din 10 au raspuns negativ.

 

Radu GanescuReferindu-se la acest sondaj, Radu Ganescu, presedintele COPAC a declarat ca a fost realizat din dorinta de a vedea cum sunt priviti bolnavii cronici in societate si daca exista discriminare in ceea ce-i priveste. „Multi dintre respondenti stiu ce sunt afectiunile cronice si nu ar evita sa interactioneze cu acesti pacienti, totusi este interesant ca foarte multi considera ca sistemul de sanatate si societatea discrimineaza pacientii”, a conchis Radu Ganescu.

La randul sau, Mihai Diamandopol, directorul general al AbbVie Romania, companie farmaceutica ce a sprijinit acest studiu, a declarat ca „un tratament este de succes, cu un impact major pentru societate, doar daca pacientii ajung sa beneficieze de acesta. Acest sondaj arata ca accesul la tratament si servicii de calitate reprezinta o problema majora, perceputa de aproximativ jumatate din populatie. De asemenea, orice tratament trebuie sa fie insotit de programe de preventie, testare, informare, programe de suport pentru pacienti, programe de aderenta. Preocuparea noastra este de a aduce permanent tratamente inovatoare catre pacienti si de a ne implica in campanii de educare si informare a populatiei”.

 


Adaugati un comentariu


 

*