Romanii continua sa trateze cu reticenta vizitele la cabinetele psihologilor si psihiatrilor

10 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Pentru multi dintre ei, simpla consultare a unui medic psihiatru este perceputa in mod negativ, fiind asociata automat cu o problema de sanatate mintala.

 

Astazi se marcheaza in intreaga lume Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, un eveniment instituit in 1992, la initiativa Federatiei Mondiale pentru Sanatate Mintala, in scopul cresterii gradului de constientizare si a nivelului de educatie in privinta acestui domeniu.

In Romania, una dintre cele mai active organizatii care actioneaza pentru indeplinirea acestor obiective este Liga Romana pentru Sanatate Mintala, care si-a propus inca de la infiintare sa actioneze pentru a cunoaste evolutia fenomenelor comunitare, sociale, economice si culturale, precum si influenta acestor fenomene asupra indivizilor si grupurilor. Organizatia, infiintata in urma cu 27 de ani, la initiativa unui grup de medici psihiatri, psihologi si sociologi, actioneaza in domeniul sanatatii mintale. Totodata, elaboreaza solutii si strategii adecvate adaptarii persoanelor si grupurilor aflate in dificultate relationala, fiind in acelasi timp organizator si consultant in programe de sanatate mintala.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale, reprezentantii organizatiei non-guvernamentale, dar si cei ai CNAS, atrag atentia ca, in Romania, o vizita la cabinetul unui psiholog sau al unui medic psihiatru este in continuare privita cu multa reticenta de majoritatea populatiei.

 

Chiar si cei care au nevoie de consiliere psihologica sau de o consultatie psihiatrica ezita sa se adreseze specialistilor, din cauza unei perceptii total gresite, conform careia oricine merge la psiholog sau la psihiatru, automat are o problema de sanatate mintala, ceea ce ii atrage un stigmat.

Specialistii in domeniu spun ca, din aceasta cauza, tulburarile psihice si de comportament sunt subdiagnosticate in Romania, foarte putini din cei care au astfel de probleme ajungand la cabinetele de specialitate.

O dovada a acestei realitati o constituie si datele CNAS, conform carora, doar 5% din prescriptiile decontate anul trecut din fondul asigurarilor de sanatate au fost pentru o boala psihica sau neurologica degenerativa. Astfel, din circa 9,1 milioane de asigurati care au beneficiat de tratamente decontate, doar 440.000 au avut prescriptii pentru astfel de afectiuni, numarul celor care au nevoie de tratament fiind in realitate mult mai mare.

 

Multe dintre afectiunile din sfera sanatatii mintale pot fi vindecate sau tinute sub control daca sunt diagnosticate si tratate la timp, iar persoanele afectate pot duce astfel o viata normala. Specialistii in domeniu, impreuna cu cei din cadrul CNAS, isi propun in acest sens sa perfectioneze cadrul legislativ deja existent, in scopul incurajarii diagnosticarii si tratarii cat mai timpurii a tulburarilor psihice si de comportament. Considera insa ca este necesara si o schimbare a mentalitatii populatiei cu privire la aceste probleme de sanatate, astfel incat o vizita la un cabinet de specialitate, fie la medicul psihiatru, fie la psiholog sau chiar la ambele, pentru ca se pot completa foarte bine, fie  sa nu mai fie considerata „tabu”.

Una dintre cele mai frecvente afectiuni psihice este depresia, considerata deja „boala secolului” si unul dintre principalii factori generatori de dizabilitati. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 300 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de aceasta problema de sanatate, acestora adaugandu-li-se alte 260 de milioane de persoane cu tulburari anxioase. Totodata, valoarea pierderilor economice la nivel global, produse prin scaderea productivitatii din cauza depresiei si tulburarilor anxioase se ridica la 1.000 de miliarde de dolari americani.

 


Adaugati un comentariu


 

*