Românii, încurajați să raporteze reacțiile adverse ale medicamentelor

Federația Farmaciilor Independente a anunțat demararea unei campanii naționale în acest sens, oferind gratuit formulare pacienților raportarea eventualelor reacții adverse.

 

După campania aflată încă în desfășurare, demarată la finele lunii februarie, privind consumul nejustificat de antibiotice, Federația Farmaciilor Independente a anunțat, zilele acestea, lansarea unei noi acțiuni, la nivel național, prin farmaciile afiliate. Noul proiect are, ca principal scop, tot informarea și educarea pacienților. De această dată este vorba de încurajarea acestora să raporteze reacțiile adverse pe care le au la unele medicamente, în acest mod contribuind la îmbunătățirea tratamentelor și evitarea pe viitor a unor astfel de incidente.

Prin Campania „Siguranța contează! Raportează o reacție adversă!”, inițiatorii doresc să îi facă pe pacienți să înțeleagă cât de mare este importanța raportării acestor reacții, încurajându-i să facă acest lucru ori de câte ori se confruntă cu o astfel de situație.

Întru-un comunicat remis pe această temă se arată că farmaciile independente afiliate federației „rămân dedicate crezului lor de a informa şi educa pacienţii în legătură cu administrarea corectă şi în siguranţă a medicamentelor”, noua campanie înscriindu-se pe aceeași linie ca și cea aflată deja în derulare, referitoare la consumul nejustificat de antibiotice.

 

Inițiatorii spun că, deși medicamentele constituie principala cale de tratare a bolilor, organismul fiecărui pacient prezintă propriile particularități și reacții la substanțele conținute în medicamente. „Orice medicament poate produce efecte nedorite sau manifestări neplăcute, numite efecte sau reacţii adverse. În majoritatea lor, acestea sunt minore, însă există posibilitatea ca unele dintre ele să fie grave, necesitând asistență medicală”, atrag atenția farmaciștii.  Aceștia subliniază că reacţiile nu sunt întotdeauna imediate, ci pot apărea şi la câteva zile, săptămâno, luni sau chiar ani distanţă, iar în astfel de situații, rareori se întâmplă să fie asociate cu tratamentele administrate la un moment dat, din cauza perioadei îndelungate scurse între timp.

Reacțiile adverse pot apărea la administrarea celor mai uzuale medicamente şi chiar după o utilizare îndelungată a unui anumit medicament. Se estimează că în jur de 5 – 7% dintre toate spitalizările sunt cauzate de reacţiile adverse, iar 10% până la 20% dintre toți pacienții spitalizați prezintă o reacţie adversă în timpul internării.

 

În aceste condiții, reprezentanții federației farmaciilor independente le aduc la cunoștință pacienților că raportarea reacţiilor adverse este esenţială pentru realizarea de medicamente mai sigure.

Cu fiecare reacţie adversă raportată, baza de date a informaţiilor despre un anumit medicament creşte şi cercetările suplimentare fac să apară versiuni mai sigure ale acelui medicament sau, dimpotrivă, să fie retras de pe piaţă”, se arată în comunicatul federației.

Astfel, în cadrul campaniei, farmaciile afiliate vor distribui gratuit clienților fly-ere care vor conține toate aceste informații, însoțite de formulare de raportare a reacțiilor adverse, cu recomandarea de a le completa și a le aduce la cunostința farmaciștilor, în cazul în care apar astfel de situații.

Campania se desfășoară în colaborare cu Centrul de Cercetări privind Informarea asupra Medicamentului de la UMF Cluj.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) susține astfel de campanii și încurajează raportarea reacțiilor adverse suspectate la medicamente, atât de către pacienți, cât și de profesioniștii din domeniul sănătății. „Prin raportarea reacțiilor adverse suspectate, folosind Fișa pentru raportarea spontană a reacțiilor adverse la medicamente, se poate contribui la îmbunătățirea siguranței medicamentelor”, subliniază conducerea ANMDM.

 



Comentarii (1)

  1. Dana Fulea spune:

    Mulțumim mult pentru susținere! Singurii care au făcut legăturile și au remarcat că e a doua campanie pentru pacienți.

Adaugati un comentariu


 

*