Romanii inghit antibiotice cu pumnul si mai mult „dupa ureche”

19 noiembrie 2016 | 1 comentariu |

La nivel European, Romania se situeaza pe primul loc la consumul de antibiotice fara prescriptie medicala si pe locul al doilea la consumul total de antibiotice.

 

medicamenteRezistenta la antibiotice este, in prezent, una dintre cele mai grave amenintari la adresa sanatatii globale. Specialistii trag un semnal de alarma si arata ca antibiotico-rezistenta este cea de-a doua mare amenintare la adresa speciei umane. Romanii sunt cei mai mari consumatori de antibiotice fara prescriptie medicala din Europa si ocupa locul doi, dupa Grecia, la consumul total de antibiotice.

In perioada 2012-2014, peste 600.000 de romani au luat antibiotice zilnic, iar multi dintre ei le-au folosit pentru a-si trata simple raceli, in cazul carora antibioticele nu au niciun efect.

In contextul in care omenirea se indreapta cu pasi repezi catre o „era post-antibiotice”, specialistii atrag atentia ca boli tratabile pana acum cu ajutorul acestor substante ar putea duce, din nou, la decese.

Ministerul Sanatatii si Societatea Romana de Microbiologie, in parteneriat cu Biroul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au organizat, vineri, la Institutul National de Sanatate Publica, Conferinta-dezbatere Rezistenta bacteriana la antibiotice in regiunea europeana a OMS – amenintare si actiuni necesare. Cu prilejul Zilei Europene de Constientizare asupra Consumului si Rezistentei la Antibiotice 2016, s-a readus si in atentia publicului situatia actuala, din punct de vedere al consumului de antibiotice. Totodata au fost identificate masurile necesare pentru cresterea gradului de constientizare asupra importantei consumului responsabil de medicamente, in vederea combaterii rezistentei la antibiotice, corelata cu infectiile asociate ingrijirilor medicale.

 

Prof. Dr.Alexandru Rafila

Prof. Dr.Alexandru Rafila

Specialistii prezenti la eveniment, intre care dr. Miljana Grbic – reprezentantul Biroului pentru Romania al OMS, prof. dr. Gabriel Adrian Popescu  si dr. Marius Ungureanu – din partea Ministerului Sanatatii, respectiv, prof. dr. Alexandru Rafila – presedintele Societatii Romane de Microbiologie au atras atentia ca Romania continua sa fie in topul tarilor din regiunea Uniunii Europene la consumul de antibiotice. Potrivit celui mai recent raport al Centrului European de Preventie si Control al Bolilor (ECDC), consumul de antibiotice a crescut, in Romania, in 2015, cand a fost inregistrat un consum de 33.3 DDD (doze zilnice definite)/1000 de locuitori pe zi (fata de 31.16 DDD/1000 locuitori/zi in 2014), al doilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia. Cauza principala care a dus la aceasta situatie este, potrivit specialistilor, utilizarea eronata sau excesiva a medicamentelor, care pe langa ineficienta in tratament duce la costuri de peste 50 de miliarde de dolari anual. La nivel mondial, industria de antibiotice ajunge la 1.050 de miliarde de dolari.

In prezent, aproape 25.000 de oameni isi pierd viata anual, in Europa, ca urmare a infectiilor produse de bacterii multirezistente la antibiotice. Antibiotico-rezistenta semnifica faptul ca antibioticele folosite pentru tratarea unor infectii nu mai sunt eficiente. In contextul cresterii rezistentei la antibiotice, medicii atrag atentia ca sunt necesare masuri urgente, pentru a preveni „era post-antibiotice” spre care se indreapta omenire, era in care infectii comune, tratabile pana acum, ar putea sa duca, din nou, la decese.

 

medicamenteRomania se confrunta cu unele dintre cele mai ridicate niveluri ale rezistentei la antibiotice dintre tarile UE. Un studiu recent in care romanii au fost intrebati pentru ce au luat antibiotice, 40 % dintre cei chestionati au declarat ca pentru guturai. La nivelul Uniunii Europene, 17% din populatie foloseste antibiotice pentru a-si trata aceasta afectiune.

Medicii atrag atentia, insa, ca nu toate infectiile se trateaza cu antibiotice, cele mai multe infectii respiratorii fiind provocate de virusuri. In astfel de cazuri, folosirea antibioticelor nu numai ca nu imbunatateste starea de sanatate si nu reduce durata bolii, dar duce la capatarea rezistentei la antibiotice si face ineficient tratamentul in cazul in care acesta este necesar.

Specialistii arata ca, spre exemplu, in cazul Pseudomonas aeruginosa, o bacterie care poate cauza infectii grave asociate asistentei medicale, nivelul rezistentei este cel mai ridicat din Europa, conform ECDC. Rezistenta crescuta la antibiotice se inregistreaza si in cazul Acinetobacter spp, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Enterococcus faecium.

 

medicamenteReprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca mai mult de jumatate dintre antibioticele eliberate sunt date pe retete necompensate sau chiar fara prescriptie, iar jumatate din acest consum nu este justificat medical. Specialistii considera ca acest consum excesiv este generat in primul rand de pacient, apoi de distribuitor si de medicul prescriptor.

Pentru a limita cresterea rezistentei la antibiotice, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda: 
• Folosirea antibioticelor numai la recomandarea medicului; 
• Urmarea modului de administrare prescris de medic; 
• Sa nu se foloseasca antibioticele care au ramas neconsumate; 
• Sa nu se ofere antibiotice altcuiva; 
• Prevenirea posibilelor infectii cu bacterii, prin spalarea mainilor, pregatirea mancarii in conditii de igiena, vaccinare si evitarea contactului cu persoane infectate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii marcheaza, in perioada 14-20 noiembrie, Saptamana Mondiala de Constientizare asupra Consumului si Rezistentei la Antibiotice, pentru a promova consumul responsabil de antibiotice, doar pentru situatiile in care acestea au eficienta terapeutica, astfel incat sa se limiteze sau sa se impiedice cresterea rezistentei la antibiotice.

 

 



Comentarii (1)

  1. Medic spune:

    Cauzele multirezistentei
    Multi ani in care medicamentele s-au eliberat fara prescriptie – pacientul a cerut, farmacia a eliberat ca doar face vanzare. Inca se mai elibereaza fara prescritie pe alocuri.
    Medicii au trecut la medicamente cu spectru larg ”uitand ca unii germeni au ramas sensibili la vechile antibiotice” sau pentru a ”proteja” pacienti de injectii (exemplu, clasicul streptococ beta hemolitic care determina anginele faringiene nu se mai trateaza cu penicilina – la care a ramas sensibil – ci se dau alte combinatii mai ”eficace”). Sau pentru orice plaguta se mai uita sa se faca pansamente corecte si la timp, dar se dau de inghitit ”nasturi”=tablete.
    Gradul de pregatire practica si teoretica a scazut simtitor (scoala medicala a decazut simtitor) si, din incompetenta, se alege calea cea mai simpla dar si cea mai dezastruoasa in final.
    Facultatile de medicina romanesti, mai mult sau mai putin renumite alta data, acum sunt in Top 500 la coada clsamentului.
    Inclusiv Ministerul Invatamantului are un clasament local al facultatilor. Din pacate multe facultati dau diplome fara acoperire, doar pentru a face incasari. Oare de ce nu se inchid acele scoli care sunt prost cotate ??!!??
    Unde mai este concurenta de de 10-11 pe un loc la medicina? – totul este istorie, totul este o afacere.

Adaugati un comentariu


 

*