Romanii, printre fruntasii Europei la abuzul de antibiotice

Conform celor mai recente statistici, circa 20 la suta din populatie isi administreaza antibiotice fara reteta, iar zilnic, peste 600.000 de romani urmeaza un astfel de tratament.

 

medicamenteEste deja de notoriatate faptul ca majoritatea aspectelor care tin de Sanatate in Romania sunt cunoscute in Europa prin prisma conotatiilor negative. Tara noastra se claseaza pe ultimele locuri cand vine vorba de calitatea serviciilor medicale, numarul de medici, accesul la tratament etc, si pe primele locuri cand vine vorba de incidenta unor boli precum hepatita sau tuberculoza, nivelul de coruptie din sistemul public de Sanatate, sau mortalitatea datorata anumitor afectiuni.

Un nou top intocmit la nivelul Uniunii Europene claseaza Romania pe primele locuri si in ceea ce priveste consumul de antibiotice, fapt ce are, de asemenea,o conotatie negativa, mai ales daca tinem cont de faptul ca multi dintre romani isi administreaza tratamentul dupa ureche”, fara vreo recomandare de la medic.

Comisia Europeana a transmis un nou avertisment Romaniei in aceasta privinta, dupa ce datele ultimului raport intocmit la nivelul UE, indica faptul ca 18 la suta dintre romani iau antibiotice fara reteta de le medic, in conditiile in care  media europeana la acest capitol este de doar 3 la suta.

 

medicamenteRaportul Comisiei arata si ca in Romania consumul de antibiotice este foarte ridicat, jumatate din populatie urmand anual un astfel de tratament. Zilnic, peste 600.000 de romani iau antibiotice, fapt ce ne claseaza pa locul al doilea in Europa la consumul de antibiotice, dupa Grecia.

Cu adevarat ingrijorator este faptul ca doar o mica parte dintre cei care iau antibiotice au intr-adevar nevoie de un astfel de tratament, oficialii europeni atragand atentia atat asupra procentului mare de pacienti care iau antibiotice fara reteta, cat si asupra usurintei cu care unii medici prescriu un astfel de tratament.

Totodata, autoritatile de le Bruxelles arata cu degetul si spre farmacisti, despre care spun ca s-au obisnuit sa elibereze prea usor medicamente din aceasta gama, clientilor care nu au reteta. Raportul indica si faptul ca a devenit aproape o obisnuinta pentru romani sa trateze orice raceala, gripa sau toxiinfectie alimentara cu antibiotice, desi aceste medicamente nu sunt indicate pentru astfel de afectiuni.

 

Dr. Gabriel Popescu

Dr. Gabriel Popescu

Pe fondul acestui abuz de medicamente rezistenta microbilor creste, organismul devine imun la antibiotice, iar acestea nu vor mai avea niciun efect in cazul in care pacientul va avea la un moment dat intr-adevar nevoie de ele.

Fenomenul a fost sesizat, de multa vreme, si de medicii din Romania, care spun ca in urmatorii ani, infectiile ar putea deveni principala cauza de mortalitate daca se va continua in acest ritm. Legat de acest aspect, medicul Gabriel Popescu, de la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals spune ca Romania s-ar putea intoarce in urma cu 100 de ani, pe vremea cand abia se incepuse introducerea in tratament a antibioticelor. Infectiile reprezentau principala sursa de mortalitate la nivel global in urma cu 100 de ani. Dupa introducerea in practica a antibioticelor, incidenta deceselor provocate de infectii a scazut considerabil. Iar acum, dupa un secol, ne-am putea intoarce in acelasi loc din care am plecat atunci. Utilizarea excesiva a antibioticelor creste rezistenta microbilor la aceste medicamente, lucru ce ar putea duce la aparitia unei bacterii ce nu s-ar putea trata cu niciun antibiotic existent in prezent in farmacii”, a avertizat medicul.

 

medicamenteProblema rezistentei la antibiotice este una de nivel global, fiind de multi ani si in atentia Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Recent, odata cu prezentarea raportului, Comisia Europeana a anuntat ca va premia cu un milion de euro persoana sau colectivul de cercetatori care va crea un test rapid prin care sa se stabileasca daca un pacient are sau nu nevoie de tratament cu antibiotic. Se cere ca testul sa fie rapid, ieftin, usor de administrat si cat mai putin invaziv pentru pacienti, iar cu ajutorul sau, medicii sa poata stabili daca poate fi tratata cu antibiotice, in deplina siguranta, o persoana cu afectiuni ale cailor respiratorii.

Aceasta initiativa urmareste „stoparea folosirii excesive a antibioticelor si a cresterii rezistentei antimicrobiene, care anual omoara 25.000 de persoane si implica cheltuieli medicale si prin pierderi de productivitate a muncii de aproximativ 1,5 miliarde de euro”, se arata in raportul comisiei.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*