Românii, tot mai interesați de implanturile dentare, în dauna prevenției

13 februarie 2018 | 0 comentarii |

Statisticile anului trecut arată o creștere cu 10% a numărului de pacienți care au beneficiat de cel puțin un implant, în timp ce numărul celor care vin la stomatolog pentru controale periodice este în continuare foarte mic.

 

Românii preferă să își implanteze dinți noi decât să aibă grijă de cei naturali, cei mai mulți pacienți care ajung la cabinetele stomatologice, făcând acest lucru atunci când problemele dentare deja au apărut, și nu pentru controale preventive periodice, care să preîntâmpine apariția unor astfel de probleme. De altfel, aproape o treime dintre români nu mai au niciun dinte natural, întrucât, dacă nu sunt interesați de controalele stomatologice preventive, mulți manifestă același dezinteres și față de igiena orală.

În aceste condiții, se constată în ultima vreme o creștere a interesului pentru implanturile dentare, statisticile indicând că, anul trecut, numărul pacienților cabinetelor stomatologice care au beneficiat de cel puțin un implant, a crescut cu 10% față de anul 2016. Satistic vorbind, unu din șase români care au mers la dentist anul trecut a beneficiat de unul sau mai multe implanturi dentare, procedura care a ajuns pe locul al doilea al încasărilor generate către cabinetele stomatologice.

Cele mai solicitate servicii stomatologice râmân în continuare cele de tratare a cariilor, urmate de lucrările de protetică dentară și apoi de cele de implantologie.

 

Prevenirea afecţiunilor dentare rămâne, în continuare, la coada clasamentului motivelor pentru care românii ajung la stomatolog, aceasta fiind una dintre explicațiile pentru care restaurările dentare şi lucrările complexe, cu bugete pe măsură, sunt tot mai des întâlnite în cabinete. Se remarcă astfel și o creștere a preferințelor pentru implanturile premium şi de categorie medie, acestea reprezentând trei sferturi din totalul produselor de acest tip folosite în cabinetele din România.

În ceea ce privește vârsta la care pacienţii îşi fac un implant, cei mai mulţi au între 30 şi 55 de ani, deşi există şi situaţii extreme pentru restaurările dentare complexe. Ponderea pe sexe este asemănătoare, 49% dintre pacienţi fiind femei şi 51%, bărbaţi.

 

Stomatologii spun că interes crescut pentru implanturi dentare este manifestat și de pacienți aflați la vârste extreme, existând cazuri de tineri de 22-23 de ani care vin la cabinete să-și înlocuiască dinții lipsă dar și bătrâni în jurul vârstei de 80 de ani.

Datele la finalul anului trecut arată și că a crescut accesul la servicii stomatologice, menținându-se ritmul alert în care se deschid noi cabinete.

Deși lucrările de protetică dentară și implantologie le aduc cele mai mari câștiguri, medicii stomatologi le reamintesc pacienților că un control regulat, la interval de 6 luni, îi poate scuti de multe probleme precum și de cheltuielile destul de mari pe care le presupune o restaurare dentară.

Pacienții trebuie să știe că orice carie netratată la timp, precum şi tartrul necurățat, gingivitele sau parodontopatiile pot duce foarte ușor la complicații serioase, ce se finalizează cu pierderea dinților. De aici se ajunge la retracții osoase, deplasări ale dinților și chiar probleme digestive, mai avertizează medicii.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*