Rujeola, criza vaccinurilor si tapii ispasitori

27 iulie 2017 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a propus demiterea directorilor Directiilor de Sanatate Publica din cinci judete in care rata imunizarii a fost sub 50%.  

 

Peste 200.000 de copii, cu varste cuprinse intre 9 luni si 9 ani, sunt nevaccinati impotriva rujeolei, iar 32 de decese s-au inregistrat din februarie 2016 (cand s-a inregistrat debutul epidemiei de rujeola) si pana la 21 iulie 2017. Tot in aceasta perioada, medicii au inregistrat 8.246 de cazuri de rujeola.

Avem cea mai mare mortalitate, iar rata imunizarii este, in unele judete, sub 50%, in timp ce recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) este de cel putin 95%. Mai mult, Romania este considerata „focar de infectie pentru intreaga Europa”. In acest context, primul ministru Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sanatatii, Florian Bodog, sa-i preznite un raport cu privire la situatia vaccinarilor in teritoriu si o strategie de recuperare a restantierilor.

Mai mult, premierul a condamnat parintii care refuza sa isi vaccineze copiii, punandu-le astfel viata in pericol. Personal, va spun ca acel parinte care refuza vaccinarea si pune in pericol viata copilului, decide el asupra copilului, daca copilul respectiv face sau nu poliomelita, face sau nu rujeola, moare sau nu, eu cred ca aici tot ceea ce inseamna servicii sociale, Protectia Copilului, iertati-ma, trebuie sa intervina. Alti parinti sunt decazuti din drepturi pentru fapte mult mai putin grave. Cand un parinte isi condamna practic la moarte copilul, iertati-ma, nu stiu in ce masura se mai poate vorbi despre drepturi parintesti, a spus premierul Tudose.

 

Florian Bodog

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog a discutat, miercuri, cu premierul Mihai Tudose, despre criza vaccinurilor, prezentand totodata raportul cu privire la situatia copiilor vaccinati si a epidemiei de rujeola de la nivel national. Totodata, ministrul Bodog a propus schimbarea din functie a directorilor executivi si adjunctilor Directiilor de Sanatate Publica din Caras-Severin, Hunedoara, Neamt, Prahova si Ilfov, judete in care rata imunizarii a fost nepermis de mica.

Prin urmare, neindeplinirea misiunii legale privind realizarea Programului National de Vaccinare (PNV) a pus in miscare o serie de actiuni si sanctiuni menite sa imbunatateasca performanta acestor organisme locale. Dupa cum se poate constata din Raportul privind Programul National de Vaccinare, publicat astazi de Ministerul Sanatatii, un numar de 5 directii de sanatate publica nu au reusit sa isi indeplineasca misiunea legala. In cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel judetean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat”, subliniaza ministrul Florian Bodog, intr-un comunicat de presa. Propunerea, prezentata primului ministru, are ca scop eficientizarea activitatii institutiilor de sanatate publica la nivel local. In cazul celorlalti directori de directii de sanatate publica din tara, s-a decis transmiterea unui avertisment scris, se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

In cadrul campaniei demarate impreuna cu Ministerul de Interne, in care au fost implicate si autoritatile locale, sub coordonarea prefectilor, au fost realizate in toate judetele echipe integrate de coordonare a planului de masuri de limitare a extinderii epidemiei de rujeola.

Potrivit Ministerului Sanatatii au fost identificate toate localitatile, pentru fiecare judet in parte, cu populatie aflata la risc de imbolnavire prin rujeola.  Astfel, 224.202 copii cu varste cuprinse intre 9 luni si 9 ani au fost identificati ca nevaccinati impotriva rujeolei, iar in 2.277 de localitati, cu acoperire vaccinala sub 95%, populatie de etnie roma, nu exista medic de familie.

30.706 dintre copiii nevaccinati au varste cuprinse intre 9 si 11 luni, iar 25.026 dintre ei sunt inscrisi la un medic de familie, in timp ce 5.680 nu sunt. Alti 194.496 de copii au varste intre 1 si 9 ani, iar 155.727 dintre acestia sunt inscrisi la un medic de familie, in timp ce alti 37.769 nu sunt in evidenta unui medic.

Ministerul Sanatatii mentioneaza ca pentru fiecare localitate identificata la risc au fost gasite si locatii pentru infiintarea de centre de vaccinare, precum si personal medico-sanitar care sa le deserveasca. Au fost infiintate, astfel, 964 de centre de vaccinare la nivel national, cu 1.929 medici si 2.080 asistenti medicali.

 

In ceea ce priveste stadiul achizitiilor vaccinurilor incluse in Programul National de Vaccinare (PNV), Ministerul Sanatatii arata ca pentru vaccinul hepatitic B pediatric, care se administreaza la 48 — 72 de ore de la nastere, necesarul anual este de 180.000 de doze, iar la 30 iunie 2017 arau 27.682 de copii nevaccinati.

In cazul vaccinului BCG (care se administreaza la nastere), numarul de copii eligibili anual este tot de 180.000, iar numarul copiilor restantieri la 30 iunie 2017 este de 12.156.

La vaccinul hexavalent (care se administreaza la 2, 4 si 11 luni), numarul de doze necesare anual este de 540.000, iar numarul copiilor nevaccinati la data de 30 iunie 2017 este de 87.330.

In cazul vaccinului tetravalent (care se administreaza la varsta de 6 ani), necesarul anual este de 190.000 de doze, iar numarul copiilor restantieri la 30 iunie 2017 este de 116.261.

Florian Bodog trece la „puncte tari” faptul ca „exista resursele financiare” pentru derularea Programului National de Vaccinare. Recunoaste insa ca nu exista o evidenta clara a copiilor eligibili la vaccinare, pe fondul desfiintarii teritorializarii in cazul medicilor de familie.

 

In ceea ce priveste „punctele slabe” asumate in raportul prezentat premierului, ministrul Sanatatii recunoaste ca „nu exista stocuri de vaccinuri pentru interventie in situatii de epidemie.

Mai mult, „nu exista un buget dedicat interventiei in situatii de urgenta”, „nu exista personal antrenat pentru interventie (cu putine exceptii)” si nici „o procedura operationala standard pentru situatiile de urgenta (mobilizare resurse materiale si umane)”.

Ministrul sustine insa ca „vaccinarea impotriva bolilor contagioase si periculoase, ca rujeola, este o prioritate nationala” si asigura parintii care inca mai au indoieli ca „vaccinul ROR reprezinta o solutie sigura, disponibila si eficienta pentru a proteja viata si sanatatea copiilor”.

Totodata, Florian Bodog l-a asigurat pe premierul Toader ca „Ministerul Sanatatii foloseste toate parghiile de actiune si toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a imuniza cat mai multi copii”. Subliniza insa ca „este important ca aceasta campanie de vaccinare sa fie sprijinita de catre parinti si de catre toate institutiile implicate in asigurarea serviciilor de sanatate publica”. Condamnand „deficitul de informare la nivelul unor segmente din societate” si refuzul unor medici de a vaccina, ministrul Sanatatii da asigurari ca in paralel cu campania de vaccinare si recuperare a restantierilor se va continua campania de informare „pana cand fiecare parinte va fi corect informat cu privire la necesitatea vaccinarii impotriva bolilor contagioase”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*