Rujeola face ravagii

28 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Numarul bolnavilor se apropie de 1000, iar sase oameni au murit din aceasta cauza, doi tineri si un copil de un an pierzandu-si viata numai in ultimele zile.

 

lege vaccinareMinisterul Sanatatii trage un nou semnal de alarma si indeamna parintii sa-si vaccineze copiii impotriva rujeolei, care face ravagii in continuare in Romania. Ministerul Sanatatii anunta ca pana astazi au fost confirmate 935 de cazuri de rujeola (cu 149 de cazuri mai mult decat la ultima raportare), in 30 de judete, cele mai multe fiind in Arad (223), Mures (190), Bistrita (128), Timis (91) si Cluj (90). In Caras Severin sunt 39 de cazuri, in Brasov 37, in Suceava 34, in Hunedoara 18, in Dolj 15, in Bihor 13 si in Salaj 11. Sub zece imbolnaviri s-au inregistrat in Harghita (6), Alba (6), Iasi (5), Olt (4), Sibiu (3), Bucuresti (3), Bacau (3), Constanta (3), Dambovita (2), Neamt (2), Braila (2), iar in judetele Giurgiu, Mehedinti, Vaslui, Botosani, Buzau, Prahova si Valcea cate un caz. Mai trist este ca au fost raportate si 6 decese prin rujeola.

Majoritatea cazurilor reprezinta focare de comunitati cu acoperiri vaccinale suboptimale. Familii din aceste comunitati calatoresc in mod repetat in afara tarii si migreaza alternativ intre judete invecinate, iar o parte din acestea nu sunt pe listele niciunui medic de familie. Alta parte insa, datorita deplasarilor frecvente, nu se prezinta cu copiii la vaccinare”, apreciaza specialistii Centrului National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

 

Vaccin copiiIn ultimele zile, inca 3 persoane care au contractat virusul rujeolei si-au pierdut viata. O fetita de numai 1 an, o tanara de 27 de ani si un baiat de 15 ani. Primi doi sunt din Arad, iar cel de-al treile, din Oradea. Toti trei erau in evidenta medicilor si cu alte probleme de sanatate, astfel ca din cauza imunitatii scazute si in lipsa vaccinarii cu ROR (impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului), nu au putut lupta cu virusul. Alti trei copii din judetul Arad, un baieţel de 8 luni, o fetita de 9 luni si un baiat de 15 ani, au murit acest an ca urmare a complicatiilor cauzate de rujeola.

Medicii atrag atentia ca tot mai multi parinti refuza sa isi vaccineze copiii, iar din aceasta cauza creste riscul complicatiilor si chiar riscul de deces, desi rujeola este o boala a copilariei considerata usoara, care la persoanele imunizate poate trece uneori aproape neobservata.

Pentru ca numarul de imbolnaviri este foarte mare, iar 6 persoane au murit din cauza ca nu fusesera vaccinate, Ministerul Sanatatii a inceput o campanie de recuperare, peste 3.000 de copii cu varste intre 1 si 15 ani fiind vaccinati cu ROR in ultima perioada. Totodata, in zonele de focar a fost scazuta varsta de vaccinare de la 12 la 7 luni.

 

vaccinareIn aceasta perioada a fost semnalat, si in judetul Buzau, un caz de rujeola, confirmat la un copil de trei ani, nevaccinat. Potrivit conducerii DSP, este vorba despre „un copil in varsta de 6 ani provenind din  Centrul rezidential «Floare de Colt» din municipiul Buzau, vaccinat cu prima doza ROR in 30 august  2016  (mai tarziu cu 5 ani fata de schema normala de vaccinare),  internat in perioada 9 – 21 octombrie in Sectia de Boli Contagioase. Nu s-a impus vaccinarea in colectivitatea de provenienta, deoarece toti copii (21) si tot personalul de ingrijire (16) erau protejatiNu s-au mai inregistrat  imbolnaviri secundare pe toata perioada de supraveghere (11 zile de la data internarii)”. 

Pe parcursul acestui an, in judet s-au mai inregistrat doua cazuri de rujeola. Primul a fost un copil in varsta de trei ani, din comuna Parscov, nevaccinat cu ROR (vaccin impotriva rujeolei, oreionului, rubeolei), conform varstei, internat in perioada 29 septembrie – 3 octombrie. Al doilea caz, un copil de cinci luni, frate cu primul, tot nevaccinat, a fost internat in perioada 4-9 octombrie. Contactii din familie neprotejati (parintii) au refuzat vaccinarea, iar cei din colectivitate (gradinita unde mergea copilul cel mare) erau protejati, asadar nu au mai necesitat imunizarea. In judetul Buzau, acoperirea vaccinala este mai mica decat cea protectiva, care trebuie sa fie de peste 95%. Astfel, la copii cu varsta de un an acoperirea vaccinala este de 88,57%, la cei de 5 ani este de 88.93% si la cei de 7 ani este de 93,22%.

 

vaccin copilIn contextul extinderii focarelor de rujeola, Ministerului Sanatatii face un nou apel catre parinti de a respecta calendarul de vaccinare ROR, adresandu-se medicilor de familie pentru imunizare, pentru sanatatea copiilor lor. Reprezentantii MS precizeaza ca la ora actuala exista suficiente doze de vaccin, pentru toti copiii care au nevoie de imunizare impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, in toata tara.

ROR este un vaccin combinat care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Fiecare dintre vaccinurile separate a fost introdus in practica medicala inca din 1960, iar varianta lor combinata a fost autorizata spre administrare din anul 1971.

Rujeola, oreionul si rubeola sunt boli comune, dar deosebit de infectioase si care pot genera complicatii severe, inclusiv meningita, inflamarea creierului (encefalita) si surzenie. In sarcina pot da complicatii care afecteaza fatul si se poate ajunge chiar si la avort spontan.

Vaccinul ROR contine variante atenuante de virusi vii de rujeola, oreion si rubeola si functioneaza prin provocarea sistemului imunitar al organismului de a produce anticorpi impotriva acestor 3 boli ale copilariei. In momentul in care persoana careia i s-a administrat vaccinul vine in contact cu virusul, organismul sau il va recunoaste imediat si va produce anticorpi pentru a lupta impotriva lui.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*