Rujeola si West Nile continua sa faca victime

24 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Institutul National de Sanatate Publica a comunicat, la sfarsitul acestei saptamani, 9.289 de cazuri de rujeola si 45 de confirmari cu virusul transmis de tantari.

 

Rujeola si virusul West Nile continua sa faca victime in Romania, in ciuda avertismentelor medicilor de a se lua masuri de protectie si prevenire si a campaniei de vaccinare intensificata inultimul timp. Numarul total de cazuri confirmate de rujeola raportate pana la sfarsitul acestei saptamani a ajuns la 9.289, cu 56 mai multe decat saptamana precedenta.

Recordul de imbolnaviri este detinut de judetul Timis, cu 1.228 de imbolnaviri, urmat de Caras-Severin, unde au fost confirmate 1.111 cazuri, Arad – 1.014, Satu-Mare –798 cazuri, Brasov – 598 cazuri si Dolj – 505 imbolnaviri confirmate. La polul opus se situeaza judetele Constanta si Maramures cu cate 4 cazuri de imbolnavire, urmate de Vrancea – 7 cazuri, Prahova – 8, Botosani – 9 si Buzau – 13 cazuri, potrivit datelor publicate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP). Aceeasi sursa mentioneaza ca din totalul persoanelor care au fost confirmate cu rujeola, 8.920 nu fusesera vaccinate, 260 dintre ele primisera numai o doa de vaccin antirujeolic, 94 aveau doua doze, iar 7 copii cu varste intre 1 si 9 ani, nu se stie daca au primit sau nu vreo doza de vaccin.

 

INSP anunta, totodata, ca de la debutul epidemiei de rujeola si pana acum, 34 de decese au fost cauzate de rujeola. Ultima viata „furata” de virusul rujeolic a fost a unui copil in varsta de cinci luni, din judetul Neamt, decesul fiind raportat in urma cu trei saptamani.

Dintre cele 34 de decese, 9 au fost inregistrate in judetul Timis, 7 in Dolj, 6 in Arad, 3 in Caras Severin si cate unul in Bihor, Cluj, Calarasi, Neamt, Satu Mare, Vaslui, Galati, Mures si Bucuresti.

Rujeola (pojarul) este o boala infectioasa care adesea duce la complicatii. Una din din patru persoane care fac rujeola are nevoie de spitalizare, iar in unul din 1.000 de bolnaviri, boala este mortala, atrag atentia specialistii in sanatate pulbica.

S-a confirmat ca vaccinul protejeaza copiii impotriva acestei boli, iar in Romania, 9 din 10 parinti isi vaccineaza copiii, se mai arata pe site-ul Institutului de Sanatate Publica.

Proiectul de lege privind organizarea si finantarea activitatii de vaccinare a populatiei in Romania a fost adoptat luna trecuta de Guvern si se afla in Parlament, pentru dezbatere si adoptare, urmand sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2018.

 

In ceea ce priveste virusul West Nile, din luna mai si pana asfarsitul acestei saptamani, 45 de cazuri de infectie ( cu 6 mai mult decat in saptamana anterioara) si 8 decese au fost inregistrate, potrivit informarii Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.

Ultimul deces cauzat de virusul transmis de tantari a fost inregistrat saptamana trecuta, in Bucuresti, unde in total au fost raportate 4 decese in urma infectiei cu West Nile. In alte patru judete, Buzau, Braila, Olt, Ialomita a fost inregistrat cate un deces din cauza aceluiasi virus.

27 de cazuri de barbati si 18 femei au fost victimele intepaturilor de tantari, 25 dintre persoanele infectate fiind din mediul rural si 20 din mediul urban. Cele mai multe cazuri de infectie cu virus West Nile au fost inregistrate in Giurgiu-9 cazuri, Bucuresti-6 cazuri, Ilfov-5 cazuri, Braila si Vrancea -cate 4 cazuri, Constanta-3 cazuri, Buzau, Olt si Teleorman – cate 2 cazuri,  Bacau, Calarasi, Dambovita, Galati, Hunedoara, Ialomita, Prahova si Sibiu – cate 1 caz.

Chiar daca vremea s-a mai racit, populatia este sfatuita in continuare sa evite expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, sa utilizeze substante chimice repelente, sa impiedice patrunderea tantarilor in casa cu ajutorul plaselor protectie la ferestre, sa utilizeze insecticide in locuinta/in jurul locuintei, sa asigure desecarea baltilor de apa din jurul gospodariei, sa indeparteze recipientele de apa stagnanta si gunoiul menajer.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*