S-a dublat numărul deceselor cauzate de gripă

2 februarie 2018 | 0 comentarii |

În ultima săptămână au fost confirmate tot atâtea decese câte s-au înregistrat de la debutul sezonului gripal, în toate cazurile fiind vorba de pacienți nevaccinați.

 

Dacă în prima parte a sezonului rece, gripa și infecțiile respiratorii specifice acestei perioade nu au pus probeleme deosebite, situația s-a schimbat odată cu trecerea în noul an. Luna ianuarie a adus și o scădere a temperaturilor, fapt ce a determinat creșterea numărului de îmblnăviri.

Din păcate, încă din primele zile ale anului, a fost confirmat și primul deces cauzat de gripă, iar în decurs de o lună, numărul victimelor decedate a ajuns la opt.

Cele mai multe decese au fost consemnate în ultima saptamână din ianuarie, când numărul victimelor s-a dublat, fiind înregistrate patru decese, număr egal cu cel consemnat de la debutul sezonului rece.

Prin urmare, așa după cum reiese din ultima raportare a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), până în prezent au fost confirmate opt decese cauzate de virusul gripal, în toate cazurile fiind vorba de persoane nevaccinate, cele mai multe fiind diagnosticate anterior cu afecțiuni cronice.

 

În ceea ce privește victimele din ultima săptămână a lunii ianuarie, este vorba de trei adulți și un copil. În cazul adulților este vorba de persoane cu probleme de sănătate preexistente. INSP consemnează cazurile a două femei de 67 și 75 de ani, care se aflau în evidența medicilor cu probleme de sănătate și care au decedat în urma infecției cu virus gripal de tip B. A treia victimă adultă este un bărbat de 62 de ani din județul Hunedoara care avea la rîndul său afecțiuni cronice preexistente, iar decesul a survenit în urma infectarii cu virus gripal de tip A.

Cea de-a patra victimă din ultima săptămână a lunii ianuarie este o fetiță de 4 ani, din județul Mureș, care nu avea niciun fel de probleme medicale, însă nu fusese vaccinată antigripal, iar infecția cu virusul a fost prea putenică pentru organismul încă fragil, care nu a putut face față bolii.

Reamintim că gripa i-a fost fatală și unui băiat de 15 ani, perfect sănătos și fără antecedente medicale, care a decedat tot în ianuarie, din cauza gripei, nefiind vaccinat.

 

Tot în ultima săptamănă din ianuarie, la nivel naţional, au fost raportate 283 cazuri de gripă şi s-au înregistrat 13 cazuri de infecţii respiratorii acute severe, numărul acestora fiind cu patru mai mic decât în săptămâna anterioară.

În ceea ce privește numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, acesta a depășit 87.000,  fiind însă cu 14% mai mic decât cel înregistrat în perioada similară a precedentului sezon rece și cu 10% în creștere față de saptămâna anterioară.

Medicii epidemiologi reamintesc și cu această ocazie că cea mai eficientă metodă e evitare a îmbolnăvirii este vaccinarea, recomandarea adresându-se în special categoriilor de populație încadrate în grupele de risc – persoane vârstnice, copii, pacienti cu afecțiuni cronice, femei însărcinate, personalul medical și personaul din centrele de asistență socială, precum și persoanele internate în astfel de centre. O bună parte dintre vârstnici și pacienții cu afecțiuni cronice nu se vaccineză, deși, în cazul lor, imunizarea se efectuează gratuit de catre medicii de familie. La fel se întâmplă și în cazul copiilor, pe care mulți părinți nu îi vaccinează, majoritatea ignorând riscul de îmbolnăvire, iar alții nefiind adepți ai vaccinării.

Până la finele lunii trecute, la nivel național erau vaccinate antigripal 820.000 de persoane din grupele de risc.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*