S-a furat startul?

27 august 2015 | 0 comentarii |

Solidaritatea Sanitara solicitaadoptarea de urgenta a unui set de masuri” care ar duce la modernizarea sistemului sanitar, masuri deja existente ori  incluse in propunerile din draftul afisat de Alianta Medicilor.

 

Solidaritatea SanitaraIn timp ce Alianta Medicilor incearca sa se constituie intr-o organizatie cu statut juridic si propune variante de modernizare a sistemului de sanatate,  Solidaritatea Sanitara solicita deja „adoptarea de urgenta” a unui set de masuri privind modernizare a sistemului sanitar, asa cum se arata intr-un comunicat al sindicatului, semnat de presedintele Viorel Rotila si remis presei, astazi.

Considerand ca demersurile pentru modernizarea sistemului sanitar trebuie sa inceapa din cel mai inalt punct al negocierilor din ultimii ani, „Federatia Solidaritatea Sanitara considera ca proiectul Legii Sanatatii din 2012 (cunoscut ca proiectul dr. Vasile Cepoi –n.r.), completat cu modificarile survenite intre timp”, este cel mai potrivit in acest scop.

Marele avantaj al acestui proiect de lege este generat, sustine federatia,  de impactul pozitiv anticipat de Cepoi in privinta cresterii finantarii sistemului public de sanatate, care ar trebui sa reprezinte cel putin 6% din PIB.

 

Dr. Vasile Cepoi

Dr. Vasile Cepoi

Reamintim cititorilor nostri ca Vasile Cepoi recunostea, in momentul negocierilor din 2012 pe noua Lege a Sanatatii, ca predecesorul sau Eugen Nicolaescu avea dreptate cand aprecia ca sistemului sanitar ar trebui sa i se aloce cel putin 6% din PIB ca sa functioneze,  iar ca sa se apropie de nivelul tarilor europene este necesara alocarea a 8% din PIB. Dr. Vasile Cepoi, care ulterior a devenit consilierul premierului Victor Ponta, spunea atunci ca3% din PIB abia acopera costurile serviciilor de sanatate pe care statul trebuie sa le plateasca pentru categoriile exceptate de la plata asigurarilor de sanatate”.

Intamplator sau nu, 8% din PIB a fost cerut si de Alianta Medicilor, iar despre 6% din PIB se vorbeste de cel putin 10 ani in mediul sindical si in cel profesional din domeniul sanitar.

Desigur, aceasta alocare bugetara, ca si sistemul de asigurari private de sanatate din Legea Cepoiplamaditain laboratoarele de la Cotroceni pe vremea cand Cepoi, ministru in 2012, era consilierul presedintelui Traian Basescu, au ramas la nivel de dorinta, iar coplata, elementul cel mai controversat, s-a concretizat dar s-a dovedit un fiasco…

 

medicSolidaritatea Sanitara sustine, in comunicatul de presa amintit, ca adoptarea de urgenta a pachetului de masuri propuse „poate contribui la cresterea semnificativa a calitatii vietii profesionale din sistemul sanitar”, printre care reglementarea statutului garzilor medicilor. Intre masurile propuse regasim: plata beneficiului suplimentar de cel putin 75% pentru depasirea timpului legal de munca (aplicabil in situatiile in care sporul actual este sub 75%) – echivalentul platii pentru orele suplimentare, potrivit Codului Muncii; plata sporului de noapte de 25% pentru toate orele din garda lucrate in timpul noptii; plata tuturor sporurilor aferente locului de munca pentru timpul de munca aferent orelor de garda din afara normei de baza si dreptul la limitarea numarului de ore de munca obligatorii la cele din norma de baza.

Se mai solicita scoaterea medicilor si a celorlalte categorii de personal din spitalele publice din categoria functionarilor publici (judecatorul Cristi Danilet a explicat ca acest lucru exista deja); inlocuirea sistemului malpraxis cu sistemul despagubirii pacientilor pentru prejudicii si introducerea programului de echivalarea a diplomelor asistentelor medicale absolvente de postliceala in acord cu practicile altor state ale UE.

 

medici posturi spitaleMasurile propuse de FSS includ si eliminarea discriminarilor salariale din sanatate prin aplicarea prevederilor Legii nr. 71/2015 (privind salarizarea bugetarilor) angajatilor din sectorul sanitar si introducerea salarizarii complementare in functie de performanta, propuneri regasite in parte in proiectul de Lege propusa de Ministerul Sanatatii, trecuta deja de Senat, prin care medicii isi vor putea suplimenta veniturile desfasurand activitati private in spitalele de stat, dupa program.

In acelasi comunicat se arata ca „avand in vedere disponibilitatea majoritatii medicilor din sistemul public de sanatate de a recurge la manifestatii de protest pentru modernizarea sistemului sanitar si tinand cont ca am demonstrat juridic faptul ca obligarea medicilor la efectuarea garzilor suplimentare timpului de lucru aferent normei de baza se incadreaza in situatia muncii fortate, Federatia Solidaritatea Sanitara considera ca refuzul medicilor de a efectua garzile suplimentare normei de baza constituie cea mai adecvata forma de protest, menita sa sustina intrarea in normalitate a sistemului sanitar”, mentionand ca acea crestere de 25% pe care si FSS a sustinut-o la negocierile cu primul ministru reprezinta „doar un gest de minima reparatie fata de angajatii acestui sistem”.

In luna mai, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu declara ca garzile medicilor sunt platite cu 100% mai mult de sarbatori si cu 75% mai mult in timpul programului normal.

 


Adaugati un comentariu


 

*