S-a infiintat Asociatia Femeilor Chirurg din Romania

Initiativa apartine unei rezidente din Cluj si isi propune, printre altele, cresterea vizibilitatii femeilor medic intr-o specializare in care predomina barbatii.

 

femeie chirurgZilele trecute a fost lansata oficial, la Cluj, Asociatia Femeilor Chirurg (AFC) din Romania. Este prima organizatie de acest gen din tara noastra, iar scopul sau principal este reprezentarea persoanelor de sex feminin in sistemul medical romanesc.

Nu intamplator, initiativa infiintarii acestei organizatii profesionale apartine unui medic rezident, aflat la inceput de cariera, care incearca sa se impuna intr-o specializare in care predomina barbatii. Dr. Miana Gabriela Pop a fost sprijinita in acest demers de Asociatia Femeilor de Afaceri din Cluj.

„Am pornit acest demers constatand ca sunt tot mai multe rezidente pasionate de domeniile chirurgicale si care au indrazneala sa aleaga o cariera in aceasta zona a medicinei, cea mai solicitanta. Am fost inspirata de mediul in care m-am dezvoltat ca rezidenta, care mi-a dat incredere in mine si m-a sustinut sa ma dezvolt si sa-mi doresc sa cresc profesional. Tocmai de aceea, ne dorim sa aducem alaturi de noi si alte tinere cu aceleasi aspiratii si, impreuna, sa schimbam mentalitatile din prezent”, spune initiatoarea acestui proiect unic in Romania.

Se doreste astfel o mai buna reprezentare a femeilor chirurg in acest domeniu dominat de specialisti barbati si crearea posibilitatii acestora de a beneficia de sanse egale pentru a evolua profesional.

 

Dr. Miana Gabriela Pop

Dr. Miana Gabriela Pop

Organizatia profesionala a femeilor chirurg este structurata pe zece departamente, fiecare corespunzand unei specializari chirurgicale si coordonat de cate un specialist in acest domeniu.

Dr. Miana Gabriela Pop si colegele ei care au pus bazele AFC au ca obiectiv cresterea vizibilitatii femeilor in domeniile chirurgicale, sustinerea perfectionarii chirurgicale a acestora prin programe de dezvoltare profesionala continua, precum si  promovarea schimburilor internationale si a mobilitatilor nationale cu specific medico-chirurgical. Asociatia se va implica, de asemenea, in organizarea de cursuri de pregatire practica a chirurgilor femei, in vederea imbunatatirii tehnicii chirurgicale, sustinand totodata participarea acestora la conferinte de specialitate si proiecte de cercetare.

AFC va acorda o atentie deosebita educarii societatii privind nediscriminarea femeilor si facilitarea egalitatii de sanse pe piata muncii, stimularea accesului nediscriminatoriu la angajare si promovarea persoanelor de sex feminin in sistemul medical, precum si in combaterea ideilor preconcepute privind productivitatea si calitatea fortei de munca feminine in sistemul de sanatate medico-chirurgical. Nu in ultimul rand, organizatia profesionala va sprijini personalul medical feminin in ceea ce priveste maternitatea, nasterea sau intemeierea unei familii.

 

lansare asociatia femeilor chirurgDat fiind faptul ca ideea infiintarii acestei asociatii s-a nascut in sectia pe care o conduce, seful Clinicii de Chirurgie III din Cluj-Napoca, dr. Cornel Iancu, a salutat aceasta initiativa, precizand ca din ce in ce mai multe femei se indreapta catre domeniul chirurgiei, aducand astfel in cadrul acestei specializari calitati care sunt specifice cu predilectie sexului feminin. „Am avut ocazia de a forma multe rezidente de-a lungul timpului si consider ca aceasta specializare – chirurgia – li se potriveste in egala masura femeilor, cat si barbatilor, chiar daca pana acum acest domeniu a fost considerat, cumva, apanajul barbatilor. Ei sunt mai aplicati, mai tehnici, in timp ce femeile sunt mai minutioase si mai rabdatoare. Sunt convins ca, in timp, Asociatia Femeilor Chirurg va reusi sa puna mai bine in evidenta potentialul femeilor in Chirurgie”, a declarat acesta, cu ocazia festivitatii de lansare a noii asociatii.

 

Dr. Leon Danaila

Dr. Leon Danaila

Nu este un secret ca in lumea medicala sunt inca vehiculate unele idei preconcepute referitoare la competenta femeilor in anumite specializari medicale, considerate a fi apanajul barbatilor, chirurgia fiind una dintre acestea. Un exemplu elocvent despre cum vad lucrurile cei care inca au astfel de idei preconcepute l-a oferit in urma cu aproape un an, renumitul neurochirurg Leon Danaila, care s-a si ales cu o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in urma declaratiilor facute intr-un interviu, cu privire  tocmai la competenta femilor chirurg. „Femeile nu sunt bune de chirurgi, va spun foarte precis. In marea chirurgie, nu. Pentru oftalmologie, ORL, pentru asta, da. Dar ca chirurgi adevarati… N-au talent. Se spune ca un mare chirurg trebuie sa aiba inima de leu, ochi de vultur si maini de femeie. Dar femeilor le lipseste ceva. Eu, facand si psihologie, mi-am dat seama ca femeile, in general, au treaba acasa, se ocupa cu alte lucruri, de familie. Gandul le este in alta parte. Eu cand am operatii noaptea, repet chiar daca am facut operatia aia de 100 de ori: tai asa, fac asa, ma duc asa. Dar doamnele au alte preocupari. Intr-adevar, si alea sunt foarte importante… Dar, daca aveti de operat, barbatii sunt mai buni, sa stiti”, marturisea neurochirurgul, intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, in luna aprilie a anului trecut.

 


Adaugati un comentariu


 

*