S-a înființat Coaliția pentru Diabet Pediatric

12 februarie 2018 | 0 comentarii |

Inițiatorii au prezentat deja un set de măsuri pe care le propun autorităților, în vederea asigurării unei îngrijiri adecvate pentru copii și tinerii cu diabet de tip 1.

 

Pornind de la ideea că toți copiii și tinerii din România care suferă de diabet de tip 1 au nevoie de o îngrijire adecvată, câteva organizații reprezentative care apără interesele pacienților cu diabet au decis să-și unească forțele. Demersul lor este unul prin care să se oblige autoritățile să asigure condițiile necesare celor care suferă de această boală. S-au pus astfel bazele Coaliției pentru Diabet Pediatric, formată din Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică, Asociația Sprijin pentru Diabet și Asociația Suflet pentru Dulcinei, reunind astfel și reprezentanți ai pacienților, dar și specialiști din domeniul medical.

În tr-un prim comunicat remis de organizație se arată că, prin acest proiect se urmărește „crearea unei voci unitare, a unui demers unitar, pentru sprijinirea copiilor și tinerilor cu diabet pediatric, prin identificarea problemelor cu care aceștia se confruntă, respectiv, prin găsirea de soluții în acest sens”. De asemenea, Coaliția pentru Diabet Pediatric dorește să funcționeze ca un grup de lucru pe problematica diabetului zaharat de tip 1 și să devină partener de discuții a autorităților competente în vederea găsirii de soluții viabile pentru copiii și tinerii cu diabet de tip 1 insulino-dependent.

 

Membrii coaliției au redactat deja un set de măsuri care vor fi propuse autorităților, având ca scop asigurarea unei îngrijiri adecvate petnru copiii și tinerii cu diabet. O primă masură propusă este introducerea în Programul Național de Diabet Zaharat a decontării senzorilor de monitorizare continuă a glicemiilor pentru copiii cu diabet zaharat cu vârsta până la 18 ani. „Aceasta înseamnă, practic, racordarea Programului Național de Diabet Zaharat din România la modificările realizate în aproximativ 20 de state europene în privința gestionării și, implicit, a prevenirii complicațiilor diabetului folosind tehnici moderne, extrem de eficiente”, se mai arată în comunicatul coaliției.

Se solicită, de asemenea, decontarea a 4 teste de glicemie pe zi pentru tinerii cu vârste peste 18 ani care sunt liceeni sau studenți, precum și accelerarea procesului de prezență în spațiul public a informărilor legate strict de această boală cronică. Este vorba de simptome, tratament, pericole, dar și de mediatizarea nevoilor stringente ale copiilor cu diabet zaharat insulino-dependent care trebuie rezolvate în mod special de statul român.

 

Crearea unor centre zonale care să monitorizeze constant copiii cu diabet „echipați” cu senzori sau senzori și pompe este un alt obiectiv propus de noua organizație, ca finalitate a demersurilor anterioare, și implică necesitatea instruirii cadrelor medicale la nivelul fiecărei zone. Acestea trebuie să se acomodeze cu noile terapii și, în consecință, să acționeze atunci când situația o impune.

Totodată, Coaliția pentru Diabet Pediatric va înainta Comisiei de Pediatrie din subordinea Ministerului Sănătății propunerea înființării subspecialității de Endocrinologie și diabet pediatric, având în vedere că situația la nivel național a trecut de mult de pragul critic.

Diabetul de tip 1, denumit și „diabet pediatric”, afectează peste 3.000 de copii și tineri din România, a căror viață depinde de injectarea cu insulină. Mai mult, pe lângă substituirea insulinei pe care pancreasul nu este capabil să o producă, monitorizarea nivelului glicemiei, reprezintă o provocare majoră, din cauză că la vârste fragede, glicemia poate avea variații dese și bruște, iar procedura clasică presupune înțeparea în deget pentru obținerea picăturii de sânge necesare testării, copii trebuind să suporte zilnic mai multe astfel de ințepături.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*