S-a infiintat prima Societate de Simulare in Medicina din Romania

Desfasurandu-si activitatea sub patronajul UMF Targu Mures, societatea va organiza anul viitor o conferinta nationala si va initia un curs de perfectionare pentru instructori.

 

Dr.Leonard Azamfirei

Dr.Leonard Azamfirei

La inceputul acestei saptamani, in cadrul UMF Targu Mures, au fost puse bazele primei Societati de Simulare in Medicina din Romania, anuntul fiind facut de medicul Leonard Azamfirei, rectorul universitatii muresene de medicina. Potrivit acestuia, invitatia de a adera la acest organism nou creat a fost lansata tuturor universitatilor de medicina din tara care detin centre de simulare. „La Cluj-Napoca si Iasi au centre de simulare puse de la punct si este un proiect de dezvoltare pentru cei din Timisoara. Standardele de evaluare a universitatilor pun accent pe lucrul acesta si poate ca, in momentul acesta, nu sunt standarde eliminatorii, dar sunt convins ca, in viitorul foarte apropiat, nu va exista acreditare de universitate de medicina fara sa aiba un centru de simulare, de instruire pe simulator bine pus la punct. Si trebuie sa stiti ca este un demers costisitor. Nu orice universitate de profil care detine un manechin poate afirma ca are un centru de simulare, intrucat acesta necesita o dotare de exceptie si acreditare”, a declarat medicul Leonard Azamfirei.

 

simulatorReferitor la activitatea asociatiei, rectorul UMF Targu Mures a precizat ca prima manifestare importanta va fi organizarea in primavara anului viitor a unei conferinte nationale de simulare in medicina, in care va fi inculs si un curs de pragatire a instructorilor, pentru a se pune la punct cu noile echipamente existente la ora actuala pe piata. „In acest sens avem un parteneriat foarte bun cu centrul de simulare din Munchen, cel de la Universitatea de Medicina din Munchen, iar intamplarea face ca seful acestui centru este originar din Romania, a fost deja in Targu Mures, in decembrie, cand am avut o sesiune de instruire si vom colabora foarte mult pe zona de instruire pentru dezvoltarea acestui proiect”, a declarat acesta, mentionand si ca echipamentele de simulare sunt foarte scumpe si trebuie sa acopere o plaja relativ mare de manopere, de la cele simple, tip injectie, perfuzie, pansament, care sunt relativ elementare, pana la situatii de patologie, inseamnand scenarii care trebuie gandite, concepute si apoi aplicate de studenti.

 

simulator 2UMF Targu Mures are o colaborare foarte buna si cu Centrul National de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta de la SMURD Targu Mures singurul din sud-estul europei care detine un simulator virtual complex, in timp real, care poate fi utilizat atat in scop de invatare, cat si in scop de evaluare a cunostintelor sau de exersare a abilitatilor de lucru in echipe interdisciplinare. „Sunt doua chestiuni complementare: SMURD are un centru de simulare dezvoltat si organizat pe zona de prespital, iar noi, practic, continuam de la locul in care se opreste SMURD-ul. Si am si preferat, in strategia noastra, sa nu ne suprapunem unii cu altii. Practic, suntem impreuna si nu e nici un fel de concurenta, din contra este o complementaritate”, a mai precizat Leonard Azamfirei.


Adaugati un comentariu


 

*