S-a lansat primul ghid pentru angajatorii care lucreaza cu pacienti cu scleroza multipla

Noul ghid constituie un instrument foarte util, atat pentru angajatori cat si pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune si care au astfel sansa sa se integrreze mai usor in societate.

 

ghid scleroza multiplaAsociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative continua seria de activitati programate pentru a marca Ziua Internationala a Sclerozei Multiple, eveniment care are loc in fiecare an, in ultima zi de miercuri din luna mai. Cea mai recenta actiune derulata in acest context a avut loc la Cluj-Napoca, fiind comsemnata cu aceasta ocazie si o premiera nationala, reprezentata de lansarea primului ghid destinat angajatorilor care lucreaza cu persoane diagnosticate cu scleroza multipla.

Ghidul a fost realizat de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative si este un instrument care se adreseaza in egala masura, atat angajatorilor cat si pacientilor cu scleroza multipla aflati in cautarea unui loc de munca sau care sunt deja angajati, insa se confrunta cu anumite dificultati la locul de munca, din cauza bolii de care sufera.

Reprezentantii asociatiei spun ca era nevoie de acest ghid, iar initiativa a venit ca urmare a semnalelor primite din partea pacientilor care reclamau dificultati in gasirea unui loc de munca.

 

scleroza multipla in placiScleroza multipla este o afectiune care se diagnosticheaza in general intre 20 si 40 de ani, iar pentru majoritatea pacientilor, stabilirea acestui diagnostic reprezinta o adevarata drama. Nu putine sunt situatiile cand tineri aflati la inceputul carierei sau pe punctul de a-si intemeia o familie si-au vazut planurile spulberate din cauza acestei boli.

Drama este amplificata si de faptul ca manifestarile apar intr-o perioada foarte activa a vietii. Pacientii au astfel nevoie si de suport psihologic, pe langa tratamentul medical specific. Ei trebuie sa se obisnuiasca cu ideeaa ca vor trai cu aceasta boala tot restul vietii, intrucat inca nu a fost creat un tratament care sa duca la vindecarea completa.

Un rol crucial in sustinerea emotionala a persoanelor cu scleroza multipla este intergrarea in societate, fiind important ca pacientii sa simta ca sunt utili si sunt acceptati asa cum sunt.

 

Cristina Vladau

Cristina Vladau

Pastrarea sau gsasirea unui loc de munca in cazul acestor pacienti constituie un aspect important al aceste integrari sociale, iar in acest scop a fost creat ghidul destinat angajatorilor. Documentul le da acestora posibilitatea sa afle ce inseamna de fapt aceasta boala si care sunt conditiile de lucru pe care trebuie sa le asigure unui angajat care sufera de o astfel de afectiune.

Ghidul a fost lansat in cadrul primei editii a Conferintei Nationale pentru Tinerii cu Scleroza Multipla, eveniment axat pe nevoile concrete pe care la au tinerii cu aceasta afectiune, precum si pe ajutorul de care trebuie sa beneficieze la locul de munca. „Angajatorul trebuie sa fie suficient informat si sa vada ca cei bolnavi pot sa fie capabili din punct de vedere economic. Am lansat si promovam un ghid pentru angajatorii care lucreaza cu tinerii diagnosticati cu scleroza multipla, care e un instrument foarte util, adaptat situatiei din Romania. In Romania sunt circa 10.000 de persoane diagnosticate cu scleroza multipla, iar o mare perte pot fi angajate si pot efectua o serie de activitati adaptate nevoilor lor la locul de munca”, a declarat cu aceasta ocazie Cristina Vladau, vicepresedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*